Görüş Bildir
Haberler
PC
Opera'nın Oyunculara Özel Gaming İnternet Tarayıcısı Opera GX Nedir? İşte Tüm Marifetleri

Opera'nın Oyunculara Özel Gaming İnternet Tarayıcısı Opera GX Nedir? İşte Tüm Marifetleri

Beril Özge Danacı
19.04.2022 - 07:45 Son Güncelleme: 06.06.2022 - 16:13

Oyunculara özel olarak üretilmiş farklı ekipmanlar ve donanımlara uzun bir süredir aşinayız. Opera da oyuncular için kolları sıvayarak karşımıza oyunculara özel internet tarayıcısı Opera GX ile çıkmıştı. Peki nedir bu 'gamer' internet tarayıcısı Opera GX? Ne gibi marifetlere sahip, nasıl kullanılır ve daha da önemlisi biz oyuncular için gerçekten de ekstra avantajları var mı? Gelin hep birlikte tüm bu sorulara yanıt arayalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Öncelikle nedir bu Opera GX?

Öncelikle nedir bu Opera GX?

Daha önce de bahsettiğimiz üzere Opera GX oyuncular için özel olarak tasarlanmış ve kullanıma sunulmuş bir internet tarayıcısı olarak karşımıza çıkıyor. Opera internet tarayıcısının alıştığımız tüm kullanışlı özelliklerine ek olarak Opera GX özellikle de oyuncuların işine yarayabilecek bir dizi ek özellik ile birlikte geliyor. Opera GX az sonra bahsedeceğimiz tüm bu özellikleri ile birlikte yaygın olarak kullanılan Google Chrome, Yandex, Microsoft Edge ve Mozilla Firefox gibi diğer popüler internet tarayıcılarından da ayrılıyor.

Opera GX neler vadediyor? Diğer tarayıcılardan farkları neler?

Opera GX tüm bunların yanı sıra oyuncular için özel olarak yaratılmış bir ana sayfa ile geliyor.

Opera GX tüm bunların yanı sıra oyuncular için özel olarak yaratılmış bir ana sayfa ile geliyor.

GX Corner adlı bu bölümde bir oyuncunun isteyebileceği hemen hemen her şeye yer verilmiş. Yeni oyunların hangi platformlar için hangi tarihlerde çıkış yapacaklarını buradan takip edebilir, Steam ve Epic Games Store gibi farklı platformların sundukları farklı bedava oyunların tümüne buradan bir göz atabilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra farklı türlerde oyun önerileri de alabileceğiniz GX Corner'da farklı platformlarda ciddi oranlarda indirime girmiş oyunlar da erişebilirsiniz. Oyun dünyasından en son haberlerin de derlendiği GX Corner için bir oyuncunun istihbarat üssü desek yanlış olmaz.

Bilgisayarın tüm gücünü sömüren tarayıcılardan bıktıysanız Opera GX imdada yetişiyor.

Bilgisayarın tüm gücünü sömüren tarayıcılardan bıktıysanız Opera GX imdada yetişiyor.

Opera GX'in en çok dikkat çeken yanlarından biri de siz ne kadar verirseniz yalnızca o kadarını kullanması. İnternet tarayıcılarının RAM'i sömürmekle alakalı kötü şöhretleri hepimizin malumu. Ancak Opera GX bu noktada kontrolü tamamen kullanıcıya bırakıyor. Ekranın sol tarafında yer alan kontrol çubuğundaki GX Control kısmı sayesinde tarayıcının ne kadar RAM tüketebileceğini kendiniz ayarlayabiliyorsunuz. Böylece yüksek performans gerektiren işler esnasında (örneğin oyun oynarken) internette dolaşmak bir zulüm olmaktan çıkıyor. RAM kullanımı kısıtlanabildiği gibi tek bir tıkla Opera GX'in ne kadar işlemci gücü tüketeceğini ayarlamak da sizin elinizde. Bunun yanı sıra tarayıcının internetinizin bant genişliğinden ne kadar faydalanacağını da Network Limiter sayesinde kendiniz ayarlayabilirsiniz. Bu özellik ise arka planda bir indirme yaparken kesinlikle hayat kurtarıcı olabiliyor.

GX Cleaner ise tarayıcınızı tam manası ile çiçek gibi yapan bir Opera GX eklentisi. İstenmeyen çerezleri, önbelleği, silinen dosyalardan arta kalanları ve bilgisayarınızın performansını etkileyecek daha pek çok şeyi GX Cleaner sayesinde tek tuşla temizlemeniz mümkün. Üstelik farklı bir program kurma zahmetine de girmeden! Her şey Opera GX'e son derece zarif ve kullanışlı bir biçimde entegre edilmiş durumda.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Opera GX özelleştirme seçenekleri konusunda da çığır açmış durumda.

Opera GX özelleştirme seçenekleri konusunda da çığır açmış durumda.

Oyuncular için üretilen ekipman ve donanımların ne kadar 'ışıklı mışıklı' olduğu malum. Opera GX de bir oyuncu tarayıcısı olma iddiasındayken bu rengarenk seçeneklerden mahrum değil elbette. Oyunculara pek çok özelleştirme seçeneği sunan tarayıcının ana renklerini dilediğiniz gibi düzenleyebilir, kendi temasınızı oluşturabilir yada halihazırda var olanlar arasından seçim yapabilirsiniz. Tarayıcı seslerinden tutun da animasyonlarına kadar pek çok farklı seçeneği değerlendirebileceğiniz Opera GX ayrıca GX Corner'da yer alacak yada almayacak ekstra özellikleri belirlemenize de izin veriyor. Örneğin WhatsApp'a tek tıkla ulaşmak istiyor ancak Messenger burada kalabalık etmesin istiyorsanız tüm bunlara tek bir tıkla karar verebilirsiniz. Opera GX'in sunduğu bir diğer dikkate değer özellik ise dinamik arka plan müziği seçeneği. GX Corner'da yer alan ufak bir ikon ile erişebileceğiniz bu müzik dilendiği zaman tek tıla açılıp kapatılabiliyor. Müziksiz çalışamayan, ancak sözlü müzikle de kafası karışanlardansanız hiç uğraşmadan tek tıkla etkinleştirebileceğiniz bu fon müziği derdinize derman olabilir.

Alıştığımız Opera'nın tüm iyi özellikleri çok daha fazlasıyla Opera GX'te.

Alıştığımız Opera'nın tüm iyi özellikleri çok daha fazlasıyla Opera GX'te.

Opera GX'in selefi Opera'dan ödünç aldığı pek çok faydalı özelliği de var. Bunlardan en önemlisi elbette ki tarayıcıya entegre bir biçimde gelen reklam engelleyici. İsteğe bağlı bir şekilde açıp kapatabileceğiniz bu reklam engelleyici sayesinde kimi zaman neredeyse dayanılmaz olan pop-up'lar ve rahatsız edici reklamlara veda edebilirsiniz, üstelik herhangi bir üçüncü parti yazılım kullanmadan. Opera GX'in Opera'dan ödünç aldığı bir diğer önemli özelliği ise entegre VPN'e sahip olması. Entegre bir VPN servisi sayesinde bizleri üçüncü parti bir yazılım kullanma eziyetinden bir kez daha kurtaran Opera GX'in bu eklentisi de tek tıkla aktif edilip sorunsuz bir biçimde çalışabiliyor. Tüm bunlara ek olarak tarayıcının en çok dikkat çeken özelliklerinden biri de dilediğiniz web adresine karanlık tema uygulamanızı sağlayan özelliği. Henüz beta aşamasındaki bu özellik sayesinde dilediğiniz web sayfasına karanlık teması olmasa bile gece modunu getirebilirsiniz. Bunun için karanlık mod uygulamak istediğiniz sitedeyken sağ tıklayarak 'Karanlık sayfa uygula' demeniz yeterli.

Sonuç olarak...

Sonuç olarak...

Opera GX bir oyuncu tarayıcısı olarak öne çıkartılmış olsa da esasen sunduğu özellikler ile performansa önem veren diğer internet kullanıcılarına da ilaç gibi gelen bir tarayıcı. Ram ve işlemci kullanımının yanı sıra internet bant genişliğinin de sınırlanabilmesi ile kullanıcıya büyük bir özgürlük alanı sunan Opera GX oyunculara özel barındırdığı oyun haberlerini ve indirimlerini bir arada sunmak gibi pek çok özellikle ise çoktan kalpleri çalmış durumda. Hala geliştirilmeye devam eden ve her geçen gün daha da stabil hale gelen tarayıcı gün geçtikçe karanlık sayfa uygulama gibi yeni özelliklere de merhaba diyor. Kısacası Opera GX tüm bu özellikleri ile rakiplerinden bir adım öne çıkarken özellikle oyuncuların mutlaka denemesi gereken bir tarayıcı olduğunu da kanıtlıyor.

Opera GX'i indirmek ve bir de kendiniz deneyimlemek isterseniz tarayıcıyı Windows ve iOS cihazlarınıza buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
TİRYAKİ

en büyük marifeti.. güvenlik açıkları verilerinizi izinsiz işlemesi.. firefox açık kaynak olduğu sürece en güvenilir tarayıcı olarak kalacak...