Görüş Bildir
Haberler
Cameron Kazandı, Üç Lider İstifa Etti

Cameron Kazandı, Üç Lider İstifa Etti

ATKN
07.05.2015 - 13:32 Son Güncelleme: 08.05.2015 - 18:17
İçeriğin Devamı Aşağıda

Birleşik Krallık'taki genel seçimde şu ana kadar yapılan oy sayımında 326 milletvekiline ulaşan Muhafazakar Parti tek başına iktidar oldu.

İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarasındaki 650 milletvekilini belirlemek için dün seçim yapıldı. Katılım oranının yaklaşık yüzde 65 olduğu genel seçimde şu ana kadar 650 bölgenin 643'sinde oy sayımı tamamlandı.

David Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti 326 bölgede kazanırken, İşçi Partisi 230, İskoç Ulusal Partisi (SNP) 56, Liberal Demokrat Parti 8, Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi (DUP) 8 ve diğer partiler 15 milletvekilini parlamentoya soktu. İngiliz basını, oy sayımın 650 bölgede tamamlanmasının ardından Cameron'ın parlamentodaki sandalye sayısının 331'e yükseleceği tahmininde bulunuyor.

'Bu yaşadığım en tatlı zafer'

'Bu yaşadığım en tatlı zafer'

Cameron seçim zaferinin ardından eşiyle İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ile görüşmeye giderken, partisinin sandıktan en çok oyu alarak çıkmasını 'Bu yaşadığım en tatlı zafer' sözleriyle değerlendirdi. 

48 yaşındaki David Cameron 2010 yılındaki genel seçimde Liberal Demokrat Parti ile koalisyon hükümeti kurmuştu ve parlamentoda 307 Muhafazakar Parti milletvekili bulunuyordu. Cameron, 2005 yılından bu yana Muhafazakar Parti'nin genel başkanlığını yapıyor.

Fotoğraf: Reuters

Ülkede herhangi bir siyasi partinin tek başına iktidar olması için parlamentoda bulunan 650 milletvekilinin yarısından bir fazlası olan 326 sayısına ulaşması gerekiyor. Dar bölge ve çoğunluk esasına göre düzenlenen İngiliz seçim sisteminde, her seçim bölgesinde en çok oyu alan aday doğrudan milletvekili seçiliyor.

Miliband, Clegg ve Farage istifa etti

İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti'de ise ciddi kayıplar yaşandı. Beş yıl boyuca koalisyon ortaklığı yapan Liberal Demokrat Parti'nin Genel Başkanı Nick Clegg görevinden istifa ederken, koalisyon ortaklığı döneminde bakanlık görevlerinde bulunan Vince Cable ve Danny Alexander gibi isimleri de milletvekilliğini kaybetti. 

İşçi Partisi'nden ise gölge Maliye Bakanı Ed Balls ve gölge Dışişleri Bakanı Alexander Douglas gibi partinin önde gelenleri parlamento dışında kaldı. 

İşçi Partisi lideri Ed Miliband de seçim sonuçları belli olunca partisindeki görevinden istifa etti. 

Avrupa Birliği ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) lideri Nigel Farage da aday olduğu Thanet South bölgesinden seçilemedi. Kazanamazsa parti liderliğinden istifa edeceğini söyleyen Farage, görevinden ayrıldığını duyurdu.

UKIP genel seçimde parlamentoya sadece bir milletvekili sokabildi.

Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt'in eşi Stephen Kinnock da Galler'in Aberavon bölgesinden İşçi Partisi milletvekili seçildi. 44 yaşındaki Stephen Kinnock, İşçi Partisi'nin eski liderlerinden Neil Kinnock'un oğlu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

En genç milletvekili

En genç milletvekili

İskoçya'daki seçimler, aynı zamanda 1667'den bu yana parlamentoya girmeyi başaran en genç milletvekilini de çıkardı.

20 yaşındaki SNP adayı Mhairi Black, İşçi Partisi'nden Douglas Alexander'ı Güney Renfrewshire seçim bölgesinde geride bırakmayı başardı.

Black, sonuçların gelmeye başlamasının ardından 'İskoçya halkı konuştu. Artık parlamentonun bu sesi duyması gerek' dedi.

İngiltere tarihinin en genç milletvekili ise 1667'de Avam Kamarası'na giren 13 yaşındaki Christopher Monck'tu.

İngiltere'de seçim sistemi nasıl işliyor?

İngiltere'de seçim sistemi nasıl işliyor?

İngiltere'de dar bölge seçim sistemi uygulanıyor.

Yani Avam Kamarası'nda görev yapacak 650 milletvekilini belirleyen seçim bölgelerinin her birinde, en fazla oyu alan aday seçiliyor.

Aslında seçim sistemi, İngiltere'de yıllardır tartışılan bir konu.

Dar bölge sistemini eleştirenler, bunun sadece büyük partilerin işine yaradığını, iktidarın hep iki parti arasında el değiştirdiğini, bu iki partiye verilmeyen milyonlarca oyun boşa gittiğini söylüyor ve nisbi temsile dayalı bir seçim sistemi istiyorlar.

Fotoğraf: Reuters

Ancak koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokratlar'ın girişimi ile Mayıs 2011'de yapılan bir referandumda, seçim sisteminin değiştirilmesi %67,9'luk bir çoğunlukla reddedilmişti.

Referanduma katılım %41 olmuştu.

Dar bölge sistemini savunanlar, temsili sistemlerin istikrarsız koalisyon hükümetleri doğurduğunu söylüyor.

BBC Türkçe ve Ajanslar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0