Görüş Bildir
Haberler
Gündüz Uykusu Sağlığımız İçin Neden Bu Kadar Önemli?

Gündüz Uykusu Sağlığımız İçin Neden Bu Kadar Önemli?

müstesna
28.07.2015 - 22:09 Son Güncelleme: 03.08.2015 - 03:34

İşte Chris Riotta'nın gündüz uykusu hakkındaki yazısı:

Selam, üzgünüm bugün dışarıda olamayacağım. Onun yerine biraz kestirmeye karar verdim. Hoşçakal!

Bu benim için oldukça geçerli bir sebep, ama arkadaşlarımda çok işe yaramıyor ve sebebini bir türlü anlayamıyorum.

Ama yine de söz konusu uykum olduğunda arkadaşlarımın düşüncelerini umursamıyor sayılırım. Şekerleme yapmak hakikaten herhangi bir arkadaşımdan daha önemli.

Cidden öyle, kestirmenin bendeki yeri ayrı, sanırım günün en sevdiğim kısmı.

Bugüne kadar önceden planlanmış, gündüz uykumdan daha önemli olmayan birçok etkinliği kaçırmışımdır. Dersler, doktor randevuları, erkek arkadaşımın ailesiyle akşam yemeği, kardeşimi okuldan almak gibi...

Bana kalırsa kestirmek zihne, vücuda ve ruha cidden iyi geliyor. Ve planlarımızı gerçekleştireceğimiz vakitlerde uyumama hala kızıyorsanız, kızmayın! Çünkü bilim haklı olduğumu kanıtladı.

Araştırmaya göre, gündüz uykusu hafızayı güçlendiriyor, yaratıcılığınızı arttırıyor ve genel olarak sağlığınıza faydalı.

Kaynak: http://elitedaily.com/life/naps-are-g...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Gündüz uykusu sizi daha mutlu bir insan haline getirir.

Beni tanıyan herkes kestirmeye ihtiyacım olduğunda bunu kolayca anlar. Yorgun görünürüm, huysuzumdur ve kolayca sinirlenirim. Yetişkin bir bebek de diyebiliriz.

The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism'de yayınlanan bir çalışmaya göre; 30 dakikalık bir gündüz uykusu bile tersinden kalkmış birini bile tazeleyip canlandırabilir. 

Medical Daily'de yayınlanan araştırmada ise 11 sağlıklı katılımcı bulunuyor ve bu katılımcılar gece boyunca yalnızca 2 saat uyuduktan sonra iki kez 30 dakikalık şekerleme yapıyorlar. İkinci bölümde ise aynı insanların gündüz uykusuna yatmalarına izin verilmiyor ve tüm gün uykusuzluktan şikayet ediyorlar.

30 dakikalığına da olsa gözlerini kapatabildiklerinde uykuya ihtiyaç duymuyorlar.

Université Paris Descartes'daki çalışmayı yürüten Brice Faraut şöyle diyor:

''30 dakikalık bir gündüz uykusu, uykusuz bir gecenin hormonal etkilerini yok edebilir.''

Gündüz uykusu alışkanlığı olmayanlar daha stresli.

Bizim jenerasyon eve iş götürenler olarak da biliniyor ve hayatı her zamankinden daha stresli ve gergin yaşıyoruz.

Sürekli aldığımız bildirimler ve bir dokunuşla ulaşılabilir olmamız yüzünden okul ve iş hayatımıza sıkışıp kalıyoruz. Sizi bilmem ama günün ortasında yaptığım kısa bir şekerleme, bazen stres kaynağı olan her şeye bir ara verip ardından daha iyi düşünebilmemi sağlıyor.

Bir araştırmaya göre de stresli bir günün ortasındaki kısa süreli bir uyku, zorlukların üstesinden gelmenizi ve zor durumlarla baş etmenizi kolaylaştırabiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

International Journal of Behavioral Medicine'da yayınlanan araştırmada, Pensilvanya'daki Allegheny College'da, 85 sağlıklı üniversite öğrencisinin tansiyonları gün boyunca ölçülüyor.

Daily Mail'de de yayınlanan sonuçlar 45 ila 60 dakika arası bir sürede kestirmelerine izin verilen kişilerin, stres yaratabilecek görevler sırasında tansiyonları diğer gündüz uykusundan mahrum bırakılanlara göre daha düşük olduğunu gösterdi.

Yani beni masa başında horlarken görürseniz tembellik ettiğimi düşünmeyin. Emin olun ki bir önceki işi başarıyla sonlandırmış sıradaki için gücümü topluyorumdur. O yüzden rahatsız etmeyin.

Ara verip biraz kestirdiğinizde daha üretken oluyorsunuz.

TIME'ın haberine göre Amerika'daki üniversite kampüslerinde ''kestirme odaları'' bulunuyor amaç ise yaratıcılığı arttırmak.

Michigan Üniversitesi ve James Madison Üniversitesi gibi okullar, gündüz uykularını kolaylaştıracak, yüksek teknolojili sandalye gibi araçları çoktan kullanmaya başladı.

Nöroloji ve Felsefe bölümlerinde çift anadal yapan, 21 yaşındaki Michigan Üniversitesi öğrencisi Ryan DeAngelis okulunun kütüphanesine rahat edebilecekleri yerler eklenmesinden oldukça memnun:

''20 dakika uyuyup çalışmaya devam edeceksiniz, fakat yurda dönerseniz çalışmayı sabaha kadar erteleyip uyumaya devam etmek isteyebilirsiniz.''

Final dönemlerinde kestirmek, o korkunç haftayı atlatabilmek için vazgeçilmez bir şey kısacası her üniversitedede uyku odalarına ihtiyaç var.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Şekerleme yaptıkça yaratıcılığınız artıyor.

Yaratıcı bir insansanız, bunu okuduktan sonra derhal kendinizi yatağa atabilirsiniz.

CNN'de de yayınlanan bir çalışmaya göre, kısa süreli gündüz uykusu alışkanlığı olan kişilerde, beynin yaratıcılıkla yakından ilgili olan sağ bölümünün daha aktif olduğu ortaya çıkmıştır.

Eğer sanata gönül verenlerdenseniz ya da yaratıcılık sizin için önemliyse, arada bir kestirmek önceliklerinizden biri olmalı anlayacağınız.

Gündüz uykusu hafızanızı güçlendiriyor.

Almanya Saarland Üniversitesi'nde, 41 gönüllünün katıldığı araştırmaya göre, şekerleme yapanlar diğerlerinden 5 kat daha iyi bir hafızaya sahipler.

Daha ilginci; katılımcılar gündüz uykusunu düzenli hale getirdikçe, hafıza testlerinde daha başarılı olabiliyorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gündüz uykusu sırasında paradan da tasarruf ediyorsunuz.

Son zamanlarda harcamaların ucunu biraz kaçırdıysanız, cebinizdeki parayı idareli kullanmak için gündüz uykusu tam da ihtiyacınız olan şey.

Bahane gibi gelebilir ama uzun vadede tasarruf yapmanızı sağlar.

Bir düşünün; uyumadığınız zamanlarda ihtiyacınız olmayan saçma sapan şeyler için para harcamanız kuvvetle muhtemel. Benim de dışarıya çıkmak yerine yatağı tercih etmemin sebebi bu. Şişkin cüzdan mutlu bir cüzdandır. 

En azından kira günü gelip çatana kadar.

Güzellik uykusu diye bir şey gerçekten var.

Güzellik uykusu güzel bir cilt için vazgeçilmez bir alışkanlıktır. Son günlerde yapılan çalışmalar da güzelliğinize güzellik katmanın doğal yolunun gündüz uykusu olduğunu gösteriyor.

Aslında düşününce gayet mantıklı. Yüzümüz çeşitli kaslardan meydana gelir, tıpkı vücudumuzun geri kalanında da olduğu gibi yüzümüzdeki bu kaslar da dinlenmeye ihtiyaç duyar.

Sizce de tüm bunlar bir araya geldiğinde gündüz uykusu alışkanlığı edinmek için yeterli bir sebep ortaya çıkmıyor mu?

Bilimsel çalışmalara dönüp baktığımızda da; gündüz uykusu iyi hissetmek ve genel olarak sağlığımız için oldukça önemli.

Öğrenciler daha dikkatli ve üretken, sanatçılar daha yaratıcı ve herkes biraz daha mutlu oluyor. Hatta diyorum ki gün içinde şekerleme yapmak her insanın hakkı olmalı.

Bundan sonra herhangi bir etkinliğe katılmadığınızda bahane ürettiğinize söylemelerine izin vermeyin. Tembel değilsiniz, sağlığınızı daha iyi hale getiriyorsunuz, hepsi bu.

15 dakika daha uyumayı herkes hak ediyor!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
4
2
1
0
0
0