Görüş Bildir
Haberler
Efsaneleri, Doğası ve Tarihiyle Ülkemizin Gözbebeği Kaz Dağları Gezi Rehberi

Efsaneleri, Doğası ve Tarihiyle Ülkemizin Gözbebeği Kaz Dağları Gezi Rehberi

Yeter Şirin
26.11.2023 - 07:46

Çanakkale ile Balıkesir sınırında, havası, suyu, doğası, tarihi ve farklı kültürlerin birleşim yeri olan Kaz Dağları’ndayız bu yazıda sevgili okur. Kaz Dağları denilince bütün alanın hepsi millî park olarak bilinse de aslında toplam alanın %10’u sadece park. Tabii bu güzelim alanın bilinmeyen yerleri de var bilinip maalesef istila edilen alanları da... Doğaya saygısı olmayanın kimseye saygısı olmaz diyerek gelin birlikte Kaz Dağları’nı okurken bile bize nasıl iyi geldiğini birlikte hissedelim. 🌿

Kaynak: https://www.bizevdeyokuz.com/kazdagla...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kaz Dağı Efsaneleri

1. Kaz Dağı Efsaneleri

Dokuz bin yıllık tarihe sahip Kaz Dağları bu kadar yaşlı olunca bir tek efsanesi yok tabi ki. İlk efsaneye göre Zeus burada doğmuş ve süt annesi bu dağın ismi olan İda’ymış. 

Bir diğer efsaneye göre Thetis ve Peleus’un düğününe karmaşa tanrıçası Eris çağırılmamış, o da bunun üzerine düğün alanına ‘en güzel için’ yazılı altın elma bırakınca Hera, Afrodit ve Athena arasında güzellik yarışması İda Dağı’nda yapılmış. Zeus’a en güzeli kim diye sorulduğunda tanrıçaların sinirinden ve öfkesinden çekinmiş olmalı ki bu seçme görevini ölümlü olan Paris’e vermiş. Afrodit Paris’e 'dünyanın en güzel kadınıyla aşk yaşama' sözü verince altın elma Afroditin olmuş. 

Diğer efsaneye göre Homeros’un İlyada Destanı’nda İda Dağı; ırmakları, yaşayan hayvanları ve farklı güzelliği ile büyüleyen bir yer olarak anlatılır. Yunan mitolojisinde İda Dağı; tanrıların evi, Zeus’un doğduğu ve Hera ile evlendiği, Paris’in öz babası tarafından terk edildiği ve yabani hayvan tarafından büyütüldüğü yer, Truva savaşının izlendiği, şeytanın İda’dan kaçarken ayak izlerinden birini bıraktığı yer olarak bilinir.

2. Kaz Dağları Gezilecek Yerler

2. Kaz Dağları Gezilecek Yerler

Liste uzun ve gezilecek yer çok olunca hızlı bir tur yapalım istedim. Kaz Dağları yılın her mevsimi ve ayı güzel tabii ki ama kışın kar yağdığında ve ilkbahar da sanki ayrı güzel. Kışın gidecekler lütfen kış lastikleriyle gitmeli ve dikkatli olmalı diyerek gelin nerelere gidilmeli inceleyelim.

2.1 Kaz Dağları Milli Parkı

2.1 Kaz Dağları Milli Parkı

Oksijen ve nem seviyesi, dünyanın ikinci en büyük oksijen deposu, 800’den fazla bitki çeşidinden 49 türü Anadoluya 31’i Kaz dağları milî parkına özel endemik türler. Hava o kadar temiz ve güzel ki tatlı tatlı uykuya dalma hissi olması çok normal.

Adres: Pınarbaşı, 10302 Edremit/Balıkesir

Konum için tıklayın.

Ziyaretçi Yorumu: “Ülkemizin en değerli nefes kaynaklarından milli değerimiz gözümüz gibi korumalı her ağacının her canlısının kıymetini bilmeliyiz.”

2.2 Sarıkız Türbesi

2.2 Sarıkız Türbesi

Hem Alevi hem de Sünniler için kutsal kabul edilen Sarıkız Türbesi Kaz dağları Millî parkı içinde bulunuyor. Bu türbenin bir efsanesi var hatta; bir zamanlar yakınlardaki köylerin birinde sarkız ve babası yaşarmış. Kimseyle evlenmek istemediği için adı kötüye çıkarılarak babasından namusunu temizlenmesi istenir. Babası tabii ki öldürmeye kıyamaz ve kazlarıyla birlikte Sarıkız’ı Kaz dağlarına götürür ve orada bırakır. Yıllar sonra kızının hala yaşadığına dair bir haber alır ve kızını görmeye gider babası. Kızından yüzünü yıkamak için su istediğinde bir eliyle babasına testiden su doldurur diğer eliyle babasının içmesi için dağlardan su getirir Sarıkız. Babası o an kızının erdiğini anlar. Hatta bu tepeye ‘Baba Tepesi’de denmektedir. 700 yıldır insanlar Ağustos ayında buraya gelerek adak adayıp kurban kesmektedirler.

Adres: Akçay Kaz Dağları Milli Parkı, 1726 metre

Konum için tıklayın. 

Ziyaretçi Yorumu: “Giriş kapısıyla türbenin olduğu yer 22 23 km ama araçla 1 saat sürüyor aşağı yukarı aracınız alçak ise sıkıntı olabilir sizin için ama yukarı çıktığınızda her şey değişiyor. 👍 Nadir bulunabilecek bir rüzgar koridoru içersinde yer alıyor

☝️🇹🇷☝️ …”

2.3. Altınoluk Cam Teras

2.3. Altınoluk Cam Teras

Kaz Dağlarının o eşsiz oksijenini ciğerlerinin açmasını, gözlerinizin manzara karşısında daha bi açılmasını istiyorsanız Altınoluk Cam Teras tam size göre! Yol biraz sıkıntılı ama gidenler tabelaları takip etmenizi öneriyor.

Adres: Altınoluk, 10870 Edremit/Balıkesir

Konum için tıklayın. 

Ziyaretçi Yorumu: “Gerçekten muazzam bir manzarası var. Bayıldım desem yeridir. Birde gittiğimiz gün hava günlük güneşlik sonbahar ayı olduğu için daha bir keyif aldım. Kalabalık değildi, oksijen soluduk bol bol…”

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ayrıca;

·      Zeus Altarı

·      Darıdere Tabiat Parkı

·      Adatepe Zeytinyağı Müzesi

·      Ağlayan Şelale

·      Tahtakuşlar Etnografya Müzesi

·      Hasanboğuldu

·      Şahindere Kanyonu'da görülmesi gereken diğer yerler.

3. Kaz Dağı'nda Konaklama

3.1 İda Taş Konak

3.1 İda Taş Konak

İda Taş Konak gerek konumu, gerek manzarası ve ilgili personeliyle unutulmaz bir tatil deneyimi yaşamanızı sağlayacak.

Adres: 17980 Yeşilyurt/Ayvacık/Çanakkale

Konum için tıklayın. 

Ziyaretçi Yorumu: “Gayet güzel ve keyifli bir tatil geçirdik. Huzur dolu ve güzel manzaralı bir yer. Çok güler yüzlü ve ilgiliydiler. Gitmeyi düşünenler için güzel bir alternatif :).”

3.2 Kurşunlu Köyü Airbnb Evi

3.2 Kurşunlu Köyü Airbnb Evi

Kaz Dağları manzarasında bir evde kalmak, geceleri şömine ateşinde romantik dakikalar yaşamak istiyorsanız bu otantik görüntüsüyle taş ev size göre. Ev hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

3.3 Adatepe Otel Kazdağları

3.3 Adatepe Otel Kazdağları

Kahvaltısı ve taş evlerinin güzelliğine bir de Kaz Dağları manzarası eklenince Adatepe Otel tatiliniz için aradığınız yer olabilir.

Adres: Adatepe Köyü Yolu No:77, 17980 Küçükkuyu/Ayvacık/Çanakkale

Konum için tıklayın. 

Ziyaretçi Yorumu: “Taş ev keyfine varabileceğiniz, keyifli, havası temiz, kahvaltısı çok güzel bir yer.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

3.4 Deniz ve Bahçe Manzaralı Taş Ev

3.4 Deniz ve Bahçe Manzaralı Taş Ev

Manzarası ve huzuruyla bu ev Kaz dağları tatilinizi daha da güzel hale getirecek. Ev hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

4. Kaz Dağı'nda Kamp

4.1 İda Tahtalı Köy Kamp

4.1 İda Tahtalı Köy Kamp

Gidenlerin mutlulukla ayrıldığı ve çok kez daha gelmek istedikleri İda tahtalı Köy Kamp Kazdağı'nda kamp yapmak için tek tercihiniz olabilir.

Adres: Hasan Boğuldu Yolu, İda Tahtalı Köy, Fazıl Bey Caddesi Üzeri No 148, 10300 Edremit/Balıkesir

Konum için tıklayın. 

Ziyaretçi Yorumu: “Huzur ve kafa dinlemek için harika bir aile ortamı ,doğayla baş başa çok sevdik yine yeniden geleceğiz 🤗🙏👏👍🏆 …”

4.2 Kazdağı Kamp

4.2 Kazdağı Kamp

Kaz Dağları'nda huzur dolu bir kamp deneyimi yaşamak istiyorsanız Kazdağı Kamp size bu huzuru fazlasıyla verecek.

Adres: Zeytinli, Mesire Alanı Küme Evler No:14, 10305 Edremit/Balıkesir

Konum için tıklayın.

Ziyaretçi Yorumu: “Edremit bölgesinin kuzeyinde bulunan Kazdağı Kamp Tertemiz havası ve yemyeşil doğası ile ziyaretine gelen herkesi  eşsiz konukseverlikleri  ile büyülemekte olup  bizleri inanılmaz mutlu ettiler. Ortak kullanım alanlarının ( WC, Banyo , Mangal , Çadır , Cafe vs. ) inanılmaz derecede temiz olduğunu belirtmek istiyorum  içinizi huzurla dolduran muhteşem bir göle sahip olmakla birlikte kesinlikle gidip görmeniz gereken bir yer olduğunu düşünüyorum.”

5. Kaz Dağları'nda Nerede Yemek Yenir?

İçeriğin Devamı Aşağıda

5.1 Ali Doğan

5.1 Ali Doğan

Kaz Dağlarını keşif sırasında acıktığınızda Ali Doğan lezzetli yemekleriyle sizi bekliyor olacak.

Adres: Avcılar, 10870 Edremit/Balıkesir

Konum için tıklayın. 

Ziyaretçi Yorumu: “Eylül ayının ilk haftasında gittik ve gün aşırı gittik harika deneyim oldu jesinlikle tavsiye ederim kebap köfte ve kanat ızgara yedik yanındaki mezeler de harika ötesiydi çok mükemmel bir yer bir daha özellikle gidilecek mekan.”

5.2 Zeytinbağı Restoran

5.2 Zeytinbağı Restoran

Denize karşı gün batımını leziz yemekler eşliğinde yemek istiyorsanız Zeytinbağı Restoran Kaz Dağı geziniz için aralılan yer olabilir. 

Adres: Merkez, 10302 Edremit/Balıkesir

Konum için tıklayın. 

Ziyaretçi Yorumu: “Çok kıymetli bir yer. Ailece her sene mutlaka en az bir akşam gideriz. Doğa içerisinde tüm samimiyetiyle fine dine sunan bir restoran. Personelin asaleti güler yüzü akılda kalıyor. Teşekkür ederiz.”

5.3. Onhann Gurme Güre Restoran

5.3. Onhann  Gurme Güre Restoran

Belediye iştiraklerinden olan Onhann Gurme günün hangi saati giderseniz gidin aç kalmayacağınız bir restoran

Adres: Avcılar, 10870 Edremit/Balıkesir

Konum için tıklayın. 

Ziyaretçi Yorumu: “Balıkesir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Fırıntaş tarafından işletilen tesis. Gerek sabah kahvaltısı gerekse öğlen/akşam yemekleri harika.”

5.4 Manzara Restoran Avcılar

5.4 Manzara Restoran Avcılar

Kaz Dağları'nın önünde deniz manzarasına karşı tadına doyum olamayacak yemekler tatmak istiyorsanız Manzara Restoran sizi bekliyor olacak.

Adres: Avcılar, manzara restoran, 10870 Edremit/Balıkesir

Konum için tıklayın. 

Ziyaretçi Yorumu: “Etleri çok lezzetli sanırım aile isletmesi ve bizden biri gibi. Lüks degil, tat ve manzara harika. Arkada Kaz Dağları önde deniz manzaralı”

6. Kaz Dağı'na Nasıl Gidilir?

6. Kaz Dağı'na Nasıl Gidilir?

Çanakkale ile Balıkesir arasında bulunan Kaz Dağı eski adıyla İda Dağı’na karayolu ile gitmek için; Balıkesir - Kaz Dağları arası yaklaşık 133 km, Çanakkale - Kaz Dağları arası 155 km, İzmir’den Kaz Dağları 222 km, İstanbuldan Kaz dağları arası ortalama 350 km ve Ankara - Kaz Dağı arası yaklaşık 653 km yolu göze almanız gerekiyor. Ayrıca Cunda ve Ayvalık’dan da Kaz Dağlarına gelebilirsiniz. Hava yolunu tercih edecekseniz Edremit Havalimanına günün belirli saatlerinde uçak seferleri düzenleniyor.

Bu içerik de dikkatinizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
7
7
4
4
3
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Murathan Kozaklı

Güzel iyi, geziyordunuz oraları, sona bir avuç oç oraları görüp otel villa dikiyor. Ağaçları hayvanları kundaklama ile yakıyorlar.