onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Efes de Artık 'Dünya Kültür Mirası'

Efes de Artık 'Dünya Kültür Mirası'

Deniz Gök
30.06.2015 - 00:22 Son Güncelleme: 06.07.2015 - 11:26
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri 'Dünya Kültür Mirası' olarak tescillendi. Müjdeyi Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik vermişti. Diyarbakır müjdesinin ardından bugün Efes de 'Dünya Kültür Mirası' olarak tescillendi.

39. BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Komite toplantısı, dün Almanya'nın ev sahipliğinde Bonn kentinde gerçekleşti. Toplantıda, Türkiye'den Efes ve Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri'nin 'Dünya Kültür Mirası' listesine alınıp alınmaması konusu da görüşüldü.

Toplantıda Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınmasına karar verildi. Efes'in de bugün Dünya Kültür Mirası olarak tescillendiği açıklandı. Müjdeli haberi Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik verdi.

M.S. IV. yüzyılda inşa edilen Diyarbakır Surları 5 km uzunluğa sahip

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri ile ilgili haberi Twitter’dan duyurmuştu:

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Efes de 'Dünya Kültür Mirası' oldu

Efes de 'Dünya Kültür Mirası' oldu

Almanya’nın Bonn kentinde düzenlenen UNESCO 39. Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda, Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri’nden sonra 38. gündem maddesi olarak ele alınan Efes Antik Kenti de listeye girdi. 

Efes Antik Kenti

İzmir’in Selçuk İlçesi sınırları içinde yer alır. MÖ 5. bin yıla kadar giden tarihi boyunca uygarlık, bilim, kültür ve sanat alanlarında her zaman önemli rol oynayan Efes Antik Kenti, antik dünyanın en önemli merkezlerinden biriydi. Asya ve Avrupa arasında bir geçiş güzergahı ve önemli bir liman kentiydi burası. Konumu ile çağının en önemli politik ve ticaret merkeziydi.

Helenistik ve Roma dönemlerinde en ihtişamlı zamanlarını yaşayan Efes, Roma İmparatoru Augustus zamanında, Asya Eyaleti’nin başkenti olmuş ve nüfusu 200.000 kişiyi aşmıştır. Bu dönemde her yer mermerden yapılmış anıtsal yapılarla donatılmıştır.

Efes Antik Kenti’nin günümüze ulaşmış en ilgi çeken yapılarından biri hem kütüphane, hem de mezar anıtı görevini üstlenen Celsius Kütüphanesidir. 106 yılında Efes valisi olan Celsius ölünce, oğlu kütüphaneyi babasının adına mezar anıtı olarak yaptırmıştır. Celsius’un lahdi kütüphanenin batı duvarı altındadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Türkiye 15 'dünya mirası'na ev sahipliği yapıyor

Türkiye 15 'dünya mirası'na ev sahipliği yapıyor

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesiyle Türkiye'nin bu listede bulunan kültür varlığı sayısı 15'e çıktı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Almanya'nın Bonn kentinde devam eden 39. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Komite toplantısında dün alınan kararla, Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri 'Dünya Kültür Mirası' listesine girmişti. Dün ise Efes bu listeye dahil oldu. Böylece Türkiye'de bu listede yer alan kültür varlığı 15'e ulaştı.

DW, AA ve Hürriyet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
4
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam