Görüş Bildir
Haberler
Bildiğiniz Klasiklerin Dışında Ama Klasik Başyapıtlar Arasında Olan 18 Güzide Kitap

Bildiğiniz Klasiklerin Dışında Ama Klasik Başyapıtlar Arasında Olan 18 Güzide Kitap

Hayır, bu listede size İki Şehrin Hikayesi'nden Karamazov Kardeşler'den ya da Suç ve Ceza'dan bahsetmeyeceğiz. Bir önceki listemizi hatırlayanlar neden böyle yaptığımızı aslında çok iyi biliyorlar. Çünkü dünyada o kadar güzel kitaplar var ki okunması gereken, aynı kitapları önermek çok doğru olmayabiliyor. Zaten hali hazırda bu kitapları okuyup bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Aşina olduğumuz klasikler listesine dair merak ettikleriniz varsa Onedio'da bu konuda harika listeler var, mutlaka onlara bakmalısınız. 

Şimdi konumuza geri dönebiliriz. Bu kitaplar klasikler listelerinde yerini alan, gerçek anlamda klasikleşmiş ve kemikleşmiş, yazım türü ve üslubu nedeniyle diğerlerinden ayrışan ve mutlaka bilgimiz dahilinde olması gereken kitaplar. Hazırsanız biz başlıyoruz. 

Şimdiden keyifli okumalar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Tristram Shandy: Beyefendi'nin Hayatı ve Görüşleri - Laurence Sterne

1. Tristram Shandy: Beyefendi'nin Hayatı ve Görüşleri - Laurence Sterne

Laurence Sterne'ü birinci seçmemizin çok önemli bir nedeni var. Bu kitap yani Tristram Shandy edebiyat tarihinde roman olarak 'metafiction' yani edebiyat üzerine kurgulanmış, kurguyu takip eden kitaptır. Kendisinden sonra Don Quijote'nin geldiğini söylemekte fayda var. Tristram Beyefendi'nin kendi doğum hikayesini nasıl anlattığını gördüğünüzde bu kitaba bayılacaksınız. 

Sayfa sayısı: 664

2. Yaşamda Bir Başlangıç - Honoré de Balzac

2. Yaşamda Bir Başlangıç - Honoré de Balzac

Vadideki Zambak'ı okuyanlar ve Balzac ile tanışanları bir üst seviyeye çıkaracak, kendisinin çok da fazla bilinmeyen bir kitabıdır 'Yaşamda Bir Başlangıç', orijinal dilinde 'Un Début Dans La Vie'. 'İnsanlık Güldürüsü' yapıtının ise nadide parçalarından bir tanesi. Daha fazlasını okumak isteyenlerin 'İnsanlık Güldürüsü'nü de mutlaka araştırmasını öneririz. 

Sayfa sayısı: 172

3. Kırmızı Leke / Kızıl Damga - Nathaniel Hawthorne

3. Kırmızı Leke / Kızıl Damga - Nathaniel Hawthorne

Amerikan edebiyatının başyapıtlarından bir tanesi olan, toplumsal baskıyı ve aile kavramını sosyolojik ve psikolojik olarak da kurcalayan, orijinal adıyla 'The Scarlet Letter'. Kimi zaman kendinizi Arthur Dimmesdale yerine koyar, kimi zaman Hester'e müthiş bir saygı duyarsınız. Bu kitabı okuduktan sonra toplumda kadının yerini bir kez daha sorgulayacaksınız. 

Sayfa sayısı: 272

4. Beowulf

4. Beowulf

Tıpkı Odysseus gibi bir halk destanı Beowulf. Sekizinci ve onuncu yüzyıl arasında ortaya çıktığı bilinen İngiliz edebiyat tarihinin ilk hikayesi. Prens Beowulf ile birlikte maceradan maceraya koşarken kazandığı savaşların ganimetlerinin ve o mükemmel ziyafetlerinin tadını çıkarırsınız. Edebiyatın kökenine inmek, derinini keşfetmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. 

Sayfa sayısı: 136

5. Şiirler - Cesare Pavese

5. Şiirler - Cesare Pavese

Klasikler arasında bu kez farklı bir ismi konuk ediyoruz. İtalyan bir şair: Cesare Pavese. Kadınlara olan aşkıyla bilinen ancak aradığı aşkı bir türlü bulamayan ve şu sözleri yazan: 

“gelecek ölüm – gözleri gözlerin olacak

sabahtan akşama dek, gözünü kırpmadan,

sağırcasına, eski bir vicdan acısı gibi

saçma bir alışkanlık gibi

ardımızdan kovalayan bu ölüm

gelecek bir gün...'

Sayfa sayısı: 416

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley

6. Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley

Bir distopya olarak karşımıza çıkan, tüm tabuların nasıl yıkılabileceğini ve yerine yenilerinin alabileceğini anlatan, kendi alanının en başarılı kitaplarından bir tanesi 'Cesur Yeni Dünya'. Huxley'nin yarattığı evrende ne kadar süre kalabilir, nelere katlanabilirsiniz? Peki bu dünya gerçekte yaşadığımız dünya olsaydı? Christian Bale'li 'Equilibrium'u izleyenler bu kitaba bayıldı. 

Sayfa sayısı: 349

7. Mister Pickwick’in Serüvenleri - Charles Dickens

7. Mister Pickwick’in Serüvenleri - Charles Dickens

Size İki Şehrin Hikayesi'nden bahsetmeyeceğimizi söylemiştik ancak Charles Dickens'tan bahsetmeyeceğimizi söylememiştik. Yazarın ilk kitabı olan 'Mister Pickwick'in Serüvenleri' ya da orijinal adıyla 'The Posthumous Papers of the Pickwick Club', komediyle bezenmiştir. Eğer 19. yüzyıl İngiltere'sini merak ediyorsanız bu kitabı bitirmeniz yeterli olur.

Sayfa sayısı: 912

8. Tramvay - Claude Simon

8. Tramvay - Claude Simon

Kitapların linear yani doğrusal bir şekilde ilerleyen zaman akışına aksi Fransız edebiyatının önemli isimlerinden olan Claude Simon bu romanında zamanı eğip büker ve parçalar. Yazarın bilinen son kitabı olması nedeniyle de büyüklere saygı duruşunda mutlaka okunması gerekenler listesinde yerini alır. Orijinal adıyla: 'Le Tramway'

Sayfa sayısı: 79

9. Horla ve Karanlık Öyküler - Guy De Maupassant

9. Horla ve Karanlık Öyküler - Guy De Maupassant

Maupassant'ın öykülerine alışık olanları yine farklı ve sonunda çok daha büyük anlamlar ifade eden bir hikaye ile karşılıyoruz. Orijinal adıyla 'Le Horla' olan kitapta karanlık ve dokunaklı hikayeleri okumanın keyfini çıkarıyoruz. Kısa hikaye okumayı sevenler, her hikayede kendinden bir şeyler arayanlar için en güzel kitap.

Sayfa sayısı: 288

10. Leviathan - Thomas Hobbes

10. Leviathan - Thomas Hobbes

Üzerine onlarca inceleme yapılan, filmler çekilen ve aslında çok eskiye dayanan bir hikaye Leviathan. İngiliz filozof Thomas Hobbes tarafından kaleme alınan bu kitap siyasetle ilgilenenler için de yol gösterici ve aydınlatıcı bir başucu kitabı olmayı da hak eder. Bu kitabı tek seferde okumanız gerekmez, çünkü Thomas Hobbes'un düşünceleri gibidir, zamanın ötesindedir.

Sayfa sayısı: 527

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Yolda - Jack Kerouac

11. Yolda -  Jack Kerouac

Beat kuşağının öncülerinden ve yaşadığı kuşağın en büyük temsilcilerinden Jack Kerouac'ın kaleme aldığı, orijinal adıyla 'On The Road', savaş sonrası yorulan ve kendilerini yeniden keşfetmeyi bekleyen gençleri anlatır. İki arkadaşın yolculuğu ile başlayan roman yine bu ikilinin New York'ta hikayelerini sonlandırmaları ile son bulur. 

Sayfa sayısı: 496

12. Ulysses - James Joyce

12. Ulysses - James Joyce

Dünya üzerinde çok az kitap için o kitabı anlama ve okuyabilme üzerine kitap yazılmıştır. Bunlardan bir tanesi de 'Ulysses'. James Joyce'un yenilir ve yutulur olmayan bir demir leblebisi diyebileceğimiz kitap her ne kadar bilinse  de hem anlama zorluğu hem de kalınlığı yüzünden az kişi tarafından okunmuştur. Oysaki 'Ulysses', modern dünyanın mitolojisi gibidir.

Sayfa sayısı: 841

13. Leyla ve Mecnun - Fuzuli

13. Leyla ve Mecnun - Fuzuli

Arap edebiyatından ortaya çıkıp Türk ve Azeri edebiyatında da kendine yer edinen, dünyanın en büyük aşklarından bir tanesi. Filmi izlemek ya da hikayesini dinlemek değil okumasını yapmak gerek bu efsanenin. Kimler Mecnun, kimler Leyla olacak, kimler kavuşacak, kimler sıla hasretiyle yanıp tutuşacak?

Sayfa: 602

14. Kedi Beşiği - Kurt Vonnegut

14. Kedi Beşiği - Kurt Vonnegut

Kara mizahın en saygın neferlerinden bir tanesi olan Kurt Vonnegut'ın 'Şampiyonların Kahvaltısı' kitabına göre biraz daha az bilinen mükemmel eseri. Orijinal adıyla 'Cat's Cradle' olan kitapta insanın günlük hayatında ve hayatının her boyutunda çılgınlığa ne kadar yakın olabileceğine tanık oluruz. 

Sayfa sayısı: 240

15. Görülmeyen Adam - Ralph Ellison

15. Görülmeyen Adam - Ralph Ellison

Hakim bir toplum yapısının içinde bu topluma uyum sağlayamayan bir siyahi karakterin hikayesini okuyoruz bu kez de. Toplum içinde her tabakada yer alıp hiçbir tabakada tutunamamasıyla yaşadığı karmaşaları, içselleştirdiği fikirleri ve davranışların aynasını gözler önüne sermekle meşgul orijinal adıyla 'Invisible Man'. 

Sayfa sayısı: 544

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Ruslan ve Ludmila - Aleksandr Sergeyeviç Puşkin

16. Ruslan ve Ludmila - Aleksandr Sergeyeviç Puşkin

'Yüzbaşının Kızı' ya da 'İstasyondaki Görevli' kitaplarına aşina olduğumuz Puşkin'in Rus edebiyatına kattığı bir mükemmel kitap daha mevcut. 'Ruslan ve Ludmila', eski Rus masallarını bize anlatıyor. Şarkılar ve poemalardan oluşan kitap farklı bir türü keşfetmek ve Puşkin ile daha yakından tanışmak isteyenlere ısrarla önerilir. 

Sayfa sayısı: 104

17. Sir Gawain ve Yeşil Şövalye

17. Sir Gawain ve Yeşil Şövalye

Bir halk hikayesi daha. 'Sir Gawain ve Yeşil Şövalye' 14. yüzyıla kadar geriye gidiyor. Bu yıllarda ortaya çıkan hikayeye göre atı dahil olmak üzere her şeyi yeşil olan bir şövalye Kral Arthur'u bazı testlere davet eder. Hikaye bunun etrafında gelişirken ahlaki konulardan duygusal konulara kadar pek çok tema işlenmiş olur.

Sayfa sayısı: 96

18. Guguk Kuşu - Ken Kesey

18. Guguk Kuşu - Ken Kesey

Tanıdık geldi diye düşünüyoruz. Jack Nicholson'ın mükemmel oyunculuğu ile izlediğimiz 'One Flew Over the Cuckoo's Nest' aslında bir kitap. Ken Kesey'in kitabından uyarlanmış filmin yönetmeni ise Milos Forman. Bir akıl hastanesinde neler yaşanabilir, dostluklar kurulabilir mi gibi naif soruların cevaplarını bulduğumuz, kendimizi kahraman gibi hissettiğimiz harika bir roman. 

Sayfa sayısı: 296

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
92
39
9
7
3
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
starryknight

yine güzel bir liste teşekkürler kitap kulübü!

Kitap Kulübü

Biz teşekkür ederiz, keyif alarak yazıyoruz :)

minikedi

Kitapların klasik olup olmadığını kim belirliyor

Kitap Kulübü

Edebiyat tarihinin önemli yazarlarından çıkan o güzide kitaplar klasik haline geliyor :)

Pasif Kullanıcı

Uzun yillarca okunup tekrar tekrar basilmasi icin talep istenmesi.