Görüş Bildir
Haberler
11 Ayaklı Teşvik ve İstihdam Paketinde Neler Var?

11 Ayaklı Teşvik ve İstihdam Paketinde Neler Var?

ATKN
02.04.2015 - 11:42 Son Güncelleme: 02.04.2015 - 15:07
İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Davutoğlu, 11 ayaklı İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'ni açıkladı. Paketin yaklaşık 7,5 milyar liralık bir maliyeti olacağını belirtti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakanlık Çankaya Köşkü'ndeki İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'ne ilişkin basın toplantısında konuştu.

Davutoğlu, 11 ayaklı tedbir paketini şöyle sıraladı:

  • 1 - İŞKUR’dan işgücü desteği: Bir işveren yeni işçi alımı için plan yaptığında, 6 aylık işbaşı eğitim programı esnasında ücretleri asgari ücret olarak İŞKUR tarafından ödenecek. İşverenin kursiyerler için yapacağı harcama vergi matrahından kesilecek. 6 ay sonra o iş yerinde işe alınırsa SGK iş primi 3,5 yıl boyunca İŞKUR tarafından ödenecek. Yani toplamda 4 yıllık destek sağlanacak. Toplum yararına çalışma kapsamında 120 bin yeni istihdam sağlanacak.

  • 2 – Yatırımcıya daha çok vergi indirimi: Yatırım döneminde uygulanan vergi indirimi artırılacak. Mesela dördüncü bölgede yüzde 30’du. Şimdi yüzde 65’e çekiyoruz. 

  • 3- İleri teknoloji yatırımlarına tam destek vereceğiz. Beşinci bölge desteklerinden faydalandırılacaklardır. Üretimin niteliksel dönüşümün sağlanması için yüksek teknolojinin payının artırılması gerekiyor. 

  • 4- Yeni yatırımcıya daha çok destek ve vergi indirimi sağlayacağız. Büyük çlçekli yatırımlarda vergi indirimini yüzde 5 artırıyoruz. 

  • 5- Sigorta primi işveren hissesi desteği hem süre, hem oran itibariyle artırılıyor. Finansmana erişim imkânlarının genişletilmesi için önemli kararlar aldık.

  • 6- Öz kaynak kullanımına vergi kolaylığı. Öz sermayeyle finansmana vergi kolaylığı getirilmiştir. Şirketlerin borç yerine öz kaynak kullanımı özendirilecektir. Ekonomideki atıl kaynaklar sisteme kazandırılmış olacaktır. Yurtdışında bulunana sermayenin yurtiçine çekilmesi için özel bir imkan sağlanmış olacaktır. Yeni şirket kurulması ve halka arzlar teşvik edilecek.

  • 7- Vadeli ithalatta KKDF oranı yüzde 6’dan yüzde 0’ indirilmekte, böylece sermayenin girdi maliyeti azaltılmaktadır.

  • 8- AR-GE ve tasarıma destek sağlanacaktır. Nihai ürün kadar o süreçteki etkin katkıyı artırmak için bir önlem. Hazine destekli kefaletin kapsamı genişletilmiştir. 20 milyar TL kadar hazine kefaletinin önü açılmıştır. Kapsama imalatçı KOBİ’leriyle kadın girişimcilerimiz de dâhil edilmiştir. 

  • 9- Kadın girişimcilere destekler sağlanacak. Finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması için yeni bir düzenleme başlatılmıştır. 5 yıl vadeli kredileri için kredi garanti fonuyla kefalet imkanı sağlanmaktadır.

  • 10- AR-GE’ye dayalı sanayi yatırımlar için proje ve finansman modeli. İmalat sanayiinde hazırlanan projeler Kalkınma Bankası tarafından desteklenecektir. Kalkınma Bankası yeniden yapılandırılacak.

  • 11- KOBİ’lere teminat kolaylığı. Taşınırlar teminat olarak kullanıldığında önemli bir destek olacak.

Toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da katıldı.

‘Yüzde 4 hedefine rahatlıkla ulaşabileceğimizi düşünüyoruz’

Davutoğlu, Türkiye’nin büyüme oranı hakkındaki soruya yanıt verdi:

“Açıklanan büyüme rakamı beklentilerimizin biraz altında gerçekleşmişti. Dünya piyasalarındaki daralmayla ilgili... Dinamik ekonomiler bağlamında en iyi performans sergileyen ülkelerden biriyiz. Avro bölgesinde büyüme yüzde 0.8. Bizim ihracatımıza yönelik etkisi malum. Neredeyse bizim dörtte birimiz kadar büyümüşler. Bütün AB, yarımızdan daha az.

Yüzde 2.9, tarımdaki geçen sene kuraklıklar dolayısıyla yaşanan daralmadan da etkilendi. Bu sene yağışlar da iyi. Geçen sene eksilerde seyreden tarımda büyüme oranları büyük ihtimalle artıda gezinecek. 2015 için yüzde 4 hedefini muhafaza ediyoruz. Yüzde 4 hedefine rahatlıkla ulaşabileceğimizi düşünüyoruz.”

‘2008’den bu yana 6 milyon yeni istihdam sağlandı’

İstihdam hakkındaki soruya yanıt veren Davutoğlu, “Türkiye’de istihdam artışı, dünyadaki en üst artışlardan biridir. İşsizlik oranındaki kıpırdanmalar, istihdam sorunu olduğu izlenimine neden oluyor. 2008 krizinden bu yana Türkiye’de 6 milyon yeni istihdam sağlandı. Bizim nüfusumuz genç ve dinamik bir nüfus. İşgücüne katılım süratle artıyor. Bu yüzden işsizlik oranlarında yükselme varmış gibi oluyor” dedi.

‘Maliyetler kademeli bir şekilde ortaya çıkacak’

Davutoğlu, paketin maliyeti hakkında “Yaklaşık 7,5 milyar TL’lik bir maliyetten bahsedebiliriz. Ancak bütün bu maliyet bütçe yapılanmamızda herhangi bir olumsuz doğurmayacaktır. Mali disiplin anlamında olumsuz bir tablo değil. 2015’te çok daha düşük bir düzeyde olacak. Kademeli bir şekilde maliyetler ortaya çıkacak” dedi.

Paketle birlikte ekonominin canlanarak geri dönüşün sağlanacağını da vurguladı. “Maliyetin taamı bütçeden değil, bir kısmı fonlardan sağlanacak. Tüm bu paketlerin maliyeti 2015’te milli gelirin yüzde 0.4’ü olacak” diye konuştu.

Üç dönem kuralı

“Üç dönem kuralında esnemeye gidilebilir mi? Bu ekonomide soruna yol açar mı?” sorusuna “AK Parti kadrolarında nitelik sıkıntısı yaşanmıyor. 13 yılda hiçbir bakanımız bir önceki bakanımızdan farklı performans sergilemedi. Tek parti hükümeti olmasının ve AK Parti içindeki uyumun göstergesi olarak hiçbir sıkıntı yaşanmadı. Seçim sonrası oluşacak AK Parti hükümetleri de aynı çizgide devam edecek. Ne ekonomide ne de dış politikada süreklilik problemi yaşanmayacak”  yanıtını verdi.

‘Arkadaşlarımız ekibin içinde devam edecek’

Yanında oturan Ali Babacan ve Faruk Çelik’i gösteren Davutoğlu, “İkincisi arkadaşlarımız ekibin içinde yer almaya devam edecek. Bizim felsefemizde emeklilik diye bir şey yoktur. Arkadaşlarımın da benden önce emekli olacağını kimse düşünmesin. Biz bir ekibiz ve süreklilik içinde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Al Jazeera Turk

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0