Görüş Bildir
Haberler
Android Cihazlarınız İçin En İyi 3 Custom Rom

Android Cihazlarınız İçin En İyi 3 Custom Rom

Şevval Canku
06.05.2014 - 17:24 Son Güncelleme: 06.05.2014 - 19:26

Android Cihazlarınız İçin En İyi 3 Custom Rom

Sürekli büyüyen ve gelişen Android dünyasının çoğalan Rom’larını sizler için seçtik.

Öncelikle şunu söyleyerek başlamak istiyorum. Telefonunuza kuracağınız rom’ların cihazınızın garantisini geçersiz kılacağını unutmayın. En kötü bir ihtimalle cihazınız kullanılamayabilir hale gelebilir(Hardbrick). Bu nedenle yaptıklarınızdan eminseniz devam edin ve talimatlara uymaya çalışın. Cihazınıza gelebilecek zararlar sizin sorumluluğunuzdadır. Tüm bu kötü sonuçların yayında tabi ki yaptığınız şeyleri bilirseniz cihazınız sorunsuz çalışır. Custom ROM yükleyebilmek için cihazınızın root’lanmış olması gerekmektedir ve CWM Recovery (kurtarma) yüklemiş olmanız gerekmektedir. Yine CWM Recovery mod ile telefonunuza sorunsuz bir şekilde root işlemi yapmadan rom’unuzu yükleyebilirsiniz.

CyanogenMod

İlk seferde gözünüze Google’ın sunduğu Android’ten (stok rom) çok farklı görünmeyebilir. Ancak ayarlarda basit temalardan ve derin sistem ayarlarına birçok işlevi gizli. Örneğin; her uygulama için farklı LED ışığı seçebilir, durum çubuğunu düzenleyebilir, kilit ekranındaki kısa yolları düzenleyebilirsiniz. CyanogenMod’un sunduğu bir başka işlev, bulunduğunuz konuma göre farklı profillere geçiş yapabilirsiniz. Bu sayede ayarlara sık sık girmenize veya ses ayarlarını değiştirmenize gerek kalmayacak.

Galaxy Nexus, Nexus 4 veya Xperia Z gibi donanımsal düğmelere sahip olmayan ceplerde ekran düğmelerini kaldırabilir, görünen ekran alanını genişletebilirsiniz. Düğmeler güç düğmesine bastığınızda görünür hale gelecek.

CyanogenMod tabi ki birçok özel uygulama olanağı sağlıyor fakat Lisans kısıtlamaları nedeniyle Google Play, Youtube, Gmail gibi uygulamalara ulaşmak için rom’unuza uygun gapps’i de yüklemeniz gerekmektedir.

Uygulamalar; ses ve müzik meraklıları, sistem çapında çalışan ekolaysız arayıcı olan DSP Manager ile ses frekans seviyelerini istedikleri gibi düzenleyebilirler. CyanogenMod, telefonunuzdan çıkabilen en yüksek ses seviyesini düzenlemenize de imkan tanıyor. Diğer ek özellikler arasında Trebucket, Cronus widget(gelişmiş saat), Apollo müzik uygulaması ve bir dosya yöneticisi var.

MIUI

Genellikle ilk bakışta tasarımıyla dikkat çeken Miui Android cihazınıza iOS görünümlü bir arayüz imkanı sağlıyor.

MIUI tamamen kopya bir ROM olmamakla beraber içerisinde birçok bağımsız işlev var. Örneğin sistem ayarları General ve Advanced olmak üzere ikiye ayrılmış ve anlaşılır hale getirilmiş. Uzman bir şekilde düzenlenmiş uyarı çubuğu, WiFi, Bluetooth ve GPS gibi en önemli ayarlara kolay erişim imkanı sağlıyor.

MIUI’da birkaç güvenlik uygulaması da yer alıyor. Bunlardan bir tanesi sayesinde hangi uygulamaların hangi izinlere erişim hakkının olduğunu görebiliyorsunuz. “Private” aracı, aramalar ve kısa mesajlar için beyaz ve kara listeler hazırlamanıza izin veriyor. ROM, bir anti-virüs uygulaması yüklü olarak geliyor.

Tasarım meraklıları için MIUI gerçekten ilk tercih çünkü ROM birbirine karıştırılabilen birçok sayıda tema seçeneğiyle birlikte geliyor.

Custom ROM, Android’in galeri, kaydedici, müzik uygulaması gibi standart uygulamalarını kendi uygulamalarıyla değiştiriyor. Müzik uygulaması oldukça kapsamlı ancak sadece Çin’in Baidu hizmetine bağlanabiliyor.

MIUI iyi bir tasarım, görünümü hoş uygulamalar ve birkaç ilgi çekici işlevle geliyor. Ancak sistem, diğer ROM’lara kıyasla birkaç kısıtlamaya sahip. Örneğin işlemci saat hızı, LED ışığı rengi, profiller, çoklu kullanıcı gibi işlevlerin hiçbiri MIUI’da yok.

AOKP

Genellikle CyanogenMod’a benzeyen AOKP Custom Rom’da da 1-2 hafta da bir düzenlenen daha kararlı sürümler yayınlanıyor.

AOKP’nin detaylarına inildiğinde, menü çubuğunun kişiselleştirebilme işlevinin gücü dikkatleri bu yöne topluyor. Bununla birlikte herhangi bir uygulama çalışırken örneğin belirli bir düğmeyi birkaç saniye basılı tutarak kapatabiliyor veya uyarı çubuğunu otomatik olarak açabiliyorsunuz.

“Statusbar Brightness Slider” işlevi ile ekranın üst tarafında parmağınızı gezdirerek ekran parlaklığını değiştirebiliyorsunuz. Yine “Show Notification Count” işlevi ile biriken uyarılarınızın sayısını bir kere de görmenizi sağlıyor.Bir başka ilgi çekici özellik olan “ Dual Panel “, geniş ekranlı cep veya tabletlerde sistem ayarlarını iki sütunda görmenize olanak tanıyor.

AOKP ,CyanogenMod,Mıuı için Google’ın Lisanslı uygulamalarına erişebilmeniz için Custom Rom’nuzuna uygun Gapps yüklemeniz gerekmektedir.

Kaynak: http://cokuysal.com/?p=645
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın