Görüş Bildir
Haberler
Amerikan Sinema Tarihindeki Gelmiş Geçmiş En İyi 20 Bağımsız Film

Amerikan Sinema Tarihindeki Gelmiş Geçmiş En İyi 20 Bağımsız Film

14.03.2015 - 15:58 Son Güncelleme: 15.03.2015 - 12:07

Galeriye başlamadan önce bilmeyen okuyucularımız için bağımsız filmin tanımını yapmak istiyorum. 'Bağımsız Film' küçük stüdyolar tarafından üretilen genellikle düşük bütçeli, klasik Hollywood yapımlarından farklı olan sanat filmlerini tarif etmekte kullanılan bir terimdir. Bunu dikkate alarak galerimize bakmanızı tavsiye ederiz. Film açıklamaları da Beyazperde sitesinden alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. El mariachi (7,0)

20. El mariachi (7,0)

Küçük bir Meksika kasabasına iş bulma ümitleriyle giden El Mariachi lakaplı adam hayatını gitar çalarken kazandığı bahşişlerle sürdürmektedir. Bu kasabada kalacak ve çalışacak bir yer ararken Domino isimli bir kadınla tanışarak onun işlettiği barda çalışmaya başlar ve kadına aşık olur. Ancak, hayatını yoluna koymaya başlayan El Mariachi için işler bu şekilde yolunda devam etmeyecektir. Dış görünüm olarak kasabada işlenen bir cinayetin failine benzeyen genç adam, intikam için katilin peşine düşen azılı bir çete tarafından takip edikecektir.Sin City ve Bir Zamanlar Meksika’da filmiyle geniş kitleler tarafından tanınan Teksas’lı yönetmen Robert Rodriguez’in ilk uzun metrajlı filmi olan El mariachi, dönemin en dikkat çeken yapımları arasındaydı. Yönetmenin büyük bir başarı elde ettiği bu filmden sonra, Desperado ve Once Upon a Time in Mexico filmlerini de ekleyerek ‘Meksika Üçlemesi’ni tamamlamıştır.

El mariachi (1992)

19. Wristcutters: A Love Story (7,4)

19. Wristcutters: A Love Story (7,4)

Desiree ve Zia yeni ayrılmış bir çifttir. Bu ayrılığın yaşattığı acıya daha fazla tahammül edemeyen Zia, çareyi intihar etmekte bulur. Ne var ki ona göre bu acıyı dindirecek tek şey olan intihar, hiç de zannettiği gibi bir kurtuluş olmayacaktır. Yaşamını sonlandırmasının ardından sadece gözlerini yeniden açan Zia, kendisini sadece intihar edenlerin bulunduğu bir evrende bulur. Acıları da olduğu gibi yanındadır. Ancak her zaman bir kurtuluş ümidi de vardır. Tek aşkı Desiree'nin de intihar ettiğini öğrenen Zia, bir şarkıcı ve otostopçuyu da yanına alarak sıradışı bir yolculuğa çıkar. Son derece melankolik ve kasvetli olan bu dünyada, Desiree'yi yeniden bulabilmek mümkün olacak mıdır?

Wristcutters: A Love Story (2006)

18. Eraserhead (7,4)

18. Eraserhead (7,4)

Henry Spencer, uzun zaman önce yaşadıkları bir ilişki sırasında Mary'nin hamile kaldığını öğrenir ve onu kendi evine getirir. Mary, zamanı geldiğinde doğumu gerçekleştirir ancak dünyaya getirdiği şey insandışı bir yaratıktır. Mary evden kaçar ve Spencer için kabus dolu günler böyle başlar. Spencer, birlikteliklerinin ürünü olan 'yaratık', hayali bir kadın ve sıradışı karşı kapı komşusuyla başbaşa kalır. 

Sinemanın en ayrıksı dehalarından David Lynch imzalı film, yönetmenin ilk uzun metrajı olmasının yanısıra ardından gelecek başyapıtların habercisi niteliğindedir.

Eraserhead (1977)

17. Mean Streets (7,4)

17. Mean Streets (7,4)

New York'un küçük İtalyasındaki bir mahalle içi barın sahipleri olan Tony ve Michael için gelecek parlaktır, fakat Charlie için aynı şey geçerli değildir. Charlie, amcası için çalışmaktadır ve onunla da sevgilisi epilepsi olduğundan dolayı sorunlar yaşar. Aynı zamanda sevgilisi sayesinde tanıştığı Johnny Boy amcasına sorun çıkaran, güvenilmez. 

Charlie'nin amcası Giovanni, ona ilk adım olarak bir restaurant işletmeyi teklif ettiğinde, Charlie güç sahibi olma arzusu, aşkı Teresa ve Johnny Boy'u koruma arasında tercih yapmaya zorlanır. 

Mean Streets (1973)

16. The Texas Chain Saw Massacre (7,5)

16. The Texas Chain Saw Massacre (7,5)

Beş arkadaş büyükbabalarının evine birkaç günlüğüne eğlenmeye giderken Teksas yolunda bir otostopçuyu arabalarına alırlar. Normal olmadığı belli olan otostopçu elini keserek ve onlardan birini bıçaklayarak gerçek yüzünü ortaya çıkarır. Yolda otostopçudan kurtulan gençler geçirecekleri güzel bir kaç günün hesabını yaparken evde onları başka sürprizler beklemektedir. Günümüzde başka versiyonlarının da bulunduğu ve 1990 larda ortaya çıkan teen-slasher tarzı korku filmlerine ilham kaynağı olan Teksas Katliamı, 1950 lerde ortaya çıkan Ed Gein adlı seri katilden esinlenmiştir.

The Texas Chain Saw Massacre (1974)

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Sideways (7,6)

15. Sideways (7,6)

Bir insanın hem evliliğinde hem de üzerine hayaller kurduğu ideallerinde başarısız olması yeterince mutsuz olma sebebidir. Filmin kahramanı Miles Raymond da böyle bir kurban rolünü sürdürmektedir. O bir İngilizce öğretmenidir ve en büyük hayali bir yazar olmaktır. Bu sırada yakın dostu Jack de pek kimsenin bilmediği bir televizyon oyuncusu olup evlilik aşamasındadır. Miles, onu evlilik öncesinde birlikte vakit geçirebilecekleri bir yolculuğa çağırır. Bu yolculuk bir hafta sürecektir ve iki arkadaşın hayatlarında bambaşka bir anlam oluşturacaktır.

Sideways (2004)

14. Blood Simple (7,7)

14. Blood Simple (7,7)

Teksas’ta bir bar işleten Marty, karısı Abby’nin kendisini aldattığından şüphelenmektedir. Onu izlemesi için özel dedektif Visser’i görevlendirir. Abby’nin gerçekten de barmenlerden Ray ile yattığı ortaya çıktığında Marty bu kez Visser’e onları öldürmesi için para verir. Oysa Visser’in kendi planları vardır.

Sam Raimi’nin yanında yetişen Coen’lerin bu ilk filmi, hem sürprizlerle dolu senaryosuyla gelecekteki müthiş birlikteliklerini müjdeliyor hem de kara filmlere olan meraklarını bir saygı duruşuyla göstermelerine vesile oluyor.

Blood Simple. (1984)

13. Evil Dead II (7,8)

13. Evil Dead II (7,8)

Geleneksel olarak 'korku filmi' denildiğinde akla gelen ilk isimlerden biri, şüphesiz ki, günümüzde bir kült film mertebesine ulaşmış 'Evil Dead'tir. İşte, Sam Raimi’ye ait Evil Dead filminin, aynı yönetmen tarafından gerçekleştirilmiş bu devam filmi, aslında aynı filmin yeni bir versiyonu olarak da kabul edilmektedir. Bu kez aynı öyküde, Ash ve iblise dönüşerek en büyük kabusu haline gelmiş olan kız arkadaşı Linda hayatta bırakılacaktır... Tabi Ash ise aynı kabusla yüzyüze kalacaktır ve şimdi bir gece daha hayatta kalmak için çetin bir mücadele verecektir... Bu kez sahneye, orijinal öyküde kötülüğü icat edip dünyaya salan Profesör’ün kızı, bir tamirci, Profesör’ün ortağı ve tamircinin kız arkadaşı da dahil oluyor. Gece boyunca tüm bu karakterler beyazperde'de tuhaf sekanslarla arzı endam eyleyecek... Filmde ecinniler ordusu, grotesk derecede bir komiklikle korku-severleri doyurmak için ellerinden geleni yapacaktır... Kan, vahşet, bir elektrikli testere, bir çifte, havada uçan bir göz ve espri anlayışı olan kesik bir elin marifetlerini içeren Evil Dead'in bu versiyonu, karikatürize edilmiş bir korku komedi..

Evil Dead II (1987)

12. Juno (7,8)

12. Juno (7,8)

Kafası karışık, sevimli ve müziksever bir lise öğrencisi olan Juno, can sıkıntısı ve merak sonucu, okuldan arkadaşı Bleeker ile yatmaya karar verir. Ancak hiç düşünülmeyecek bir zamanda bir bebek sahibi olması gibi beklenmedik bir durum, bu can sıkıntısının neticesi olacaktır! En yakın arkadaşı Leah ile bu konuya bir çözüm bulmaya karar verirler. Bebeğini dokuz ay boyunca karnında taşıyacak ve onu varlıklı bir aileye verecektir. Juno bu olaylar esnasında oldukça olgunlaştığını hissetmeye başlar. Evin karizmatik sahipleri ile sıra dışı bir arkadaşlıkları da başlamıştır.

Juno (2007)

11. Lost in Translation (7,8)

11. Lost in Translation (7,8)

Orta yaşı çoktan geçmiş, evli ve çocuklu Amerikalı aktör Bob bir reklam çekimi için Japonya’ya gelir. Tokyo’da kaldığı otelde bir başka Amerikalı ile, fotoğrafçı kocasının peşinden buraya gelmiş olan sevimli ama ciddi Charlotte ile tanışır. Dillerine ve kültürlerine uzak oldukları bu insanların ülkesinde fazlasıyla yabancı olan ve iletişimsizlik denizinde boğulan bu iki yabancı, bir Tokyo haftasonunda birdenbire yakınlaşacaktırlar.

The Virgin Suicides’ın yönetmeni genç sinemacı Sofia Coppola, bir kez daha melankolik ve etkileyici bir yapıma imza attı. Film oyuncularının eşsiz performansı ve karakterlerinin iç dünyasındaki değişimi başarıyla yansıtan senaryosu ile dikkat çekiyor. Başroldeki Bill Murray En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını kaçırmış ve genç Coppola da tarihte En İyi Yönetmen Oscar’ı almış ilk Amerikalı kadın olma hayalini gerçekleştirememiş olabilir; ama karşımızda En İyi Özgün Senaryo ödülünü almış bir film durduğunu da hatırlatalım...

Lost in Translation (2003)

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Being John Malkovich (7,8)

10. Being John Malkovich (7,8)

Craig kendince yetenekleri olan bir kuklacıdır. Ancak bu meslek ona elbette ki hayatta kalmasını sağlayabilecek bir para kazandırmamaktadır. Bu nedenle önemli bir kararın eşiğinde olduğunu hissetmektedir. Craig'in karısı olan Lotte ise bir pet shop'da çalışmaktadır. Sürekli olarak kendi işinin tuhaf yanlarından dem vuran Lotte, Craig'in canını fazlasıyla sıkmaktadır. Şansı yaver giden Craig bir firmada iş bulur. Şirkette tanıştığı Maxine isimli bir kadın onun ilgisini cezbeder. Ancak Maxine, Craig'le hiçbir şekilde ilgilenmemektedir. Bir gün Craig çalıştığı firmada gizli bir kapıcık bulur. Kapıdan içeri giren Craig, nasıl olduysa, John Malkovich'in bedeninde uyanacaktır.

Being John Malkovich (1999)

9. Clerks. (7,9)

9. Clerks. (7,9)

Patronu arayıp, tek çalışanı olduğu marketi pazar günü de açması gerektiğini söyleyene dek, Dante Hicks sıradan bir tatil günü planlamaktadır. Öğlen 2’de arkadaşlarıyla oynayacağı Hockey maçı tehlikeye girmiş ve kız arkadaşı tarafından sürekli okula dönmesi için beyni bulandırılırken şimdi de eski kız arkadaşı Caitlin’in evleneceği haberi yayılır.Yandaki videocu ise Dante’nin kadim dostu sarkastik Randall’a emanettir. Randall işe sürekli geç gelir, marketi sömürür, müşterilerle kavga çıkarır ve Dante’nin başını devamlı surette belaya sokar.Bütün bunlar yetmezmiş gibi marketin hemen önünde gençlere uyuşturucu satan muhteşem ikili Jay ve Silent Bob ortalığı karıştırmaya ve tuhaf bir şekilde her durumdan galip çıkmaya devam edeceklerdir.Yönetmen Kevin Smith’in sonradan muhteşem bir tutkal ile birbirine bağlayacağı ve yarattığı evrene View Askew adını vereceği filmler silsilesinin birincisi. Bu siyah beyaz başyapıtı hiç unutmayacaksınız, acı, hüzünlü ve gerçekten çok komik ritmini de...

Clerks (1994)

8. Little Miss Sunshine (7,9)

8. Little Miss Sunshine (7,9)

Hoover ailesi, uzaktan bakılırsa oldukça sıradan ve modern bir Amerikan ailesidir. Ancak birbirlerine taban tabana zıt üyeleriyle ve çatışmalarıyla aslında hiç de öyle değildir. Küçük, akıllı ancak şişman kızları Olive'in tüm hayali ülkenin öteki yakasında düzenlenecek bir güzellik yarışmasına katılmaktır. Eski bir minibüse atlayarak yola çıkan aile, bu yolda bir aile olmanın ne demek olduğunu yeniden keşfedecektir.

Little Miss Sunshine (2006)

7. Night of the Living Dead (8,0)

7. Night of the Living Dead (8,0)

Barbra ve kardeşi Johnny, babalarının mezarını ziyaret etmek için şehir merkezinden bir hayli uzakta, izbe bir bölgede olan mezarlığa giderler. Burada dua rutinlerini tamamladıkları esnada kendilerine yaklaşmakta olan yabancı bir silüetle karşılaşırlar. Kız kardeşinin aksine bir hayli rahat davranan Johnny, bu yabancının saldırısına uğrar ve oracıkta hayatını kaybeder. Ancak bu bir son değil, ürkütücü bir başlangıcın habercisi olur. Genç kadın ağır bir travmaya girer ve canını kurtarabilmek için bulabildiği ilk yere sığınır. Ancak burada yalnız olmadığını fark etmesi uzun sürmez. Bir anda kasabayı saran bu yaratıklardan korunmaya çalışan tek insan kendisi değildir. Ben de kendisi gibi canını zor kurtarmıştır ve kapıda diğerleri de vardır. Zombiler ve yamyamlık, 1968’e kadar korku filmlerinin iki farklı donesi olarak kalmıştı. Fakat George Andrew Romero’nun küçük bir bütçe ile çektiği Yaşayan Ölülerin Gecesi, insan eti yemeye şartlanmış Zombi’leriyle ve kişilikli anlatımıyla yeni bir çığır açtı ve arkasından gelen nice yeni yapıma da 'korkutma ve germe garantili' bir formül sunmuş oldu. Görsel vurgularıyla ve başarılı senaryo mimarisiyle olduğu kadar, tok finaliyle de enteresan bir film Yaşayan Ölülerin Gecesi.

Night of the Living Dead (1968)

6. The Man from Earth (8,0)

6. The Man from Earth (8,0)

John Oldman, bir üniversitede yaptığı tarih profesörlüğü görevinden ayrılıp başka bir yere taşınma kararı alır. Veda etmek için evine gelen profesör arkadaşları John’un taşınmasının altındaki nedeni merak eder. Arkadaşlarının meraklı soruları üzerine gizemini korumaktan vazgeçen John, neden taşındığını açıklar: yaklaşık 14.000 yıldan beri yaşayan ve hiç yaşlanmayan bir ölümsüzdür. Ortaya attığı bu iddia arkadaşları tarafından sorgulanacak ve hepsi John’un delirmiş ya da kendilerini sınıyor ya da en kötüsü doğruyu söylüyor olma ihtimalleri arasında gidip geleceklerdir..

The Man from Earth (2007)

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Short Term 12 (8,0)

5. Short Term 12 (8,0)

Grace ve Mason çifti  “Risk sınırında” olarak tanımlanan gençlerin kaldığı bir merkezde, çalışmaktadırlar. Hem sevgilidirler, hem de iş arkadaşı. Grace işine tutkuyla bağlıdır ama aynı şey ilişkileri için o kadar da geçerli değil midir? Merkeze yeni gelen bir kız çocuğu ile duygusal bir bağ kuran Grace, geçmişe dair sorgulamalara da gidecektir…

Short Term 12 (2013)

4. Donnie Darko (8,1)

4. Donnie Darko (8,1)

Yıl 1988… Donnie Darko isimli genç bir gece insan-tavşan karışımı olan bir yaratık tarafından odasından çıkarılıp bir sırra doğru sürüklenir. Yaratık, genç çocuğa 28 gün, 6 saat, 42 dakika, ve 12 saniye sonra dünyanın sonunun geleceğini söylemiştir. Olayın şokunu üzerinden atamayan Donnie, bu büyük sırrın ağırlığı altında, tüm sosyal yaşantısını sonlandırarak bu gizemli tavşanın peşinden gidecektir. 

Genç yönetmen Richard Kelly'nin henüz ilk uzun metrajı olan bu esrarengiz filmi 2000’li yılların en dikkat çeken yapımları arasında. Donnie Darko özellikle Brokeback Mountain ve Zodiac gibi filmlerle başarılı kariyerini sürdüren Jake Gyllenhaal'ın keşfedilmesinde önemli bir faktör olmuştur.

Donnie Darko (2001)

3. Reservoir Dogs (8,4)

3. Reservoir Dogs (8,4)

‘Pulp Fiction’ ve ‘Kill Bill’ gibi başyapıtlarıyla tanıdığımız ayrıksı yönetmen Quentin Tarantino’nun ilk uzun metrajı olan Rezervuar Köpekleri orijinal bir soygun hikayesini konu alıyor. Büyük bir hırsızlık olayı için bir araya gelen bir ekip, birbirlerinin isimlerini bile bilmeyen bir grup hırsızdan oluşuyor. Soygunda yaşanan bir aksaklık nedeniyle kan gölüne dönen atmosferde polisten kaçmaya çalışan ekip, aralarında bir polis casusunun olduğunu öğreniyorlar ve bu kanlı mücadele fiziksel şiddeti de anbean artan psikolojik bir savaşa dönüşüyor. Büyük bir kısmı tek bir mekanda geçen klostrofobik filmin oyuncu kadrosu, Harvey Keitel, Tim Roth, Freddy Newandyke, Michael Madsen ve Quentin Tarantino gibi önemli isimlerden oluşuyor.

Reservoir Dogs (1992)

2. Memento (8,5)

2. Memento (8,5)
nofilmschool.com

Leonard Shelby, ucuz otel odalarında konaklayan ve sadece nakit para kullanan biridir. Şık giysiler giyip, Jaguar marka araba kullanan Leonard, dışarıdan işadamı gibi görünmektedir. Fakat aslında hayatını karısına tecavüz edip öldüren kişiyi bulmak için adayan biridir.

Ne yazık ki Leonard’ın bu yolda ciddi bir engeli vardır, yaşadığı, çok ender rastlanan ve tedavi edilemeyen bir tür hafıza kaybı. Her ne kadar hayatının 'kaza'’dan önceki dönemlerini hatırlayabiliyorsa da, bazen 15 dakika öncesinde nereye gittiğini ve nerede olduğunu bile unutabilmektedir.

Memento (2000)

1. The Usual Suspects (8,7)

1. The Usual Suspects (8,7)

San Pedro’da patlayan bir tekneyi araştıran polis, teknede 27 ceset ve 91 milyon dolarlık uyuşturucu parası bulur. Olaydan kurtulan iki kişiden biri yanıklarla dolu vücuduyla korkmuş bir Macar terörist ve diğeri de Verbal Kint adında bir tetikçidir.

Polisteki sorgusunda Kint, 6 hafta öncesinden başlayarak tüm olayları anlatır. Beş suçlunun nasıl bir araya geldiğinden, kaçırılan bir kamyondan ve bir suç lordundan polislere bahseder.

The Usual Suspects (1995)

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
56
32
26
15
11
9
7