Görüş Bildir
Haberler
Amerika Siyaset Tarihinin En Karanlık Olaylarından Biri: Kennedy Suikasti

Amerika Siyaset Tarihinin En Karanlık Olaylarından Biri: Kennedy Suikasti

Ömer Sevimli
04.01.2017 - 11:42

Amerikan Siyaset Tarihinin En Önemli İsimlerinden Biri; JFK

John F. Kennedy, kuşkusuz Amerikan siyaset tarihinin en önemli isimlerinden biriydi. Soğuk Savaş, Domuzlar Körfezi, Vietnam olayları onun döneminde yaşandı. 22 Kasım 1963 tarihinde, Dallas gezisinde vurularak hayatını kaybetti. Ölümünün ardından pek çok iddia atıldı, komplo teorileri kuruldu. Bu dosyada Kennedy suikastini mercek altına alacağız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

John F. Kennedy Kimdir?

John F. Kennedy Kimdir?

29 Mayıs 1917'de Brooklyn'de doğdu. Katolik İrlandalı bir aileden gelen Kennedy, 1947 yılından 1953'e kadar Temsilciler Meclisinde Demokrat Partinin Massachusetts temsilcisi olarak yer aldı. Daha sonra 1953'ten 1960 yılına kadar ABD Senatosu'nda görev aldı. 1960 başkanlık seçimlerinde, Başkan Yardımcısı ve Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Richard Nixon'ı yenerek ABD tarihinin en genç yaşta seçilen ve Theodore Roosevelt'ten sonra en genç yaşta göreve başlayan başkanı olmuştur. ABD tarihindeki tek Katolik başkan olan Kennedy, aynı zamanda Pulitzer Ödülü kazanmış tek ABD Başkanıdır

Amerika Tarihini Derinden Sarsan Olay; Dallas Suikasti

Amerika Tarihini Derinden Sarsan Olay; Dallas Suikasti

22 Kasım 1963 cuma günü yerel saat ile 12:30'da, Demokrat Parti'nin Texas'taki liberal ve muhafazakar hizipleri arasındaki sürtüşmeyi bitirmek için geldiği Dallas şehir merkezinde, eşiyle birlikte açık bir arabanın içindeyken ateş açıldı. Bir kez boğazından ve bir kez de başından vurulan Kennedy, Parkland Hastanesi'ne götürüldüyse de 13:00'te öldüğü açıklandı.

Cinayetten Sonra Neler Yaşandı?

Cinayetten Sonra Neler Yaşandı?

Cinayetten yaklaşık 1.5 saat sonra, bir sinemada Lee Harvey Oswald adındaki eski bir ordu mensubu cinayet zanlısı olarak gözaltına alındı. Kameralara ''Ben sadece bir günah keçisiyim'' demesine karşın, 24 Kasım tarihinde, mahkemeden önce, 100'den fazla FBI ajanı arasında Jack Ruby tarafından öldürüldü. Cinayeti soruşturmak üzere eski istihbarat ajanı Earl Warren başkanlığında bir komisyon kuruldu. Komisyon, Oswald'ın suçlu olduğuna kanaat getirdi ancak daha sonra ortaya çıkan şeyler komisyonun raporuna şüpheyle bakılmasına neden oldu.

Suikastin FBI Tarafından Planlandığını Çok Ciddi Kanıtlarla Ortaya Koyan Adam: Jim Garrison

Suikastin FBI Tarafından Planlandığını Çok Ciddi Kanıtlarla Ortaya Koyan Adam: Jim Garrison

Dosyanın kapanmasına rağmen New Orleans savcısı Garrison, araştırmalarına devam etti ve cinayetin Kennedy'e FBI tarafından yapılan bir cinayet olduğunu 5 maddede iddia etti. Bu iddianame, kamu tarafından açılmış tek soruşturmadır. Cinayetten 5 yıl sonra ortaya çıkan Zappruder filmi iddialar için çok sağlam temel oluşturmuştur.

1: Oswald'ın Tüfeği

1: Oswald'ın Tüfeği

Komisyona göre cinayet silahı 1948 yapımı, İtalyan yapımı, kollu bir sniper'dı. Yine komisyon raporunda Oswald'ın, Kennedy'i bu silahla, 5.6 saniye içerisinde 3 kez vurduğu yazıyordu. Ancak bu silahın menzili, Kennedy'i vurmaya yetecek kadar güçlü değildi. Ordudan getirilen 3 adet keskin nişancı, aynı silahla hareketli bir hedefi vurmya çalışmış, ancak hiçbiri başarılı olamamıştı. Ayrıca hedef alınmadan silah art arda 3 kez ateşlenmesi 6,4 saniye alıyordu. Kısacası Oswald'ın imkansızı başarmış olması lazımdı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2: Konvoyun Güzergahı ve Tanıklar

Eski bir güvenlik şefine göre, Kennedy'nin güzergahı değiştirilmiş, açık bir arazi yerine binaların çevrelediği bir yol kullanılmıştı. Ara. bu güzergaha, saatte 15km/s hızla girmişti. Yani ateş edilmek için gayet yavaş ve makul bir hızdı.

Suikast sırasında orada yer alan 29 tanık, çitlerin arkasından silah sesi duyduklarına emin olduklarını savunmuş, ateşin sadece kitap deposundan açılmadığını iddia etmişti. Ancak bu tanıkların çoğunun ifadeleri alınmadı, alınanlar da ifadesinin değiştirildiğini ileri sürdü. 

Garrison'a göre Kennedy çitlerin arkasından, kitap deposundan ve otelden, keskin nişancılar tarafından çapraz ateşe alınmıştı. Vücudundan çıkan mermiler, Texas Valisinin ve yolda konvoyu izleyen bir vatandaşın da vurulması bu iddiayı kanıtlar nitelikteydi.

3: Kennedy'nin Güvenlik Zaafiyeti

3: Kennedy'nin Güvenlik Zaafiyeti

Yine aynı güvenlik şefi, Kennedy'i kendisinin korumakla yükümlü olduğunu,ancak yerine başkasının getirildiği söylenerek, suikasttan 2 hafta önce Güney Kutbuna yollandığını ileri sürmüştür. Şefe göre, kaldırımlarda 50-100 civarında, her binada ise 4 keskin nişancı FBI ajanı bulunmalıydı. Ayrıca Dallas gibi yüksek riskli bir bölgede arabanın üstünün açık olması kabul edilemezdi.

4) Yeni Zelanda'daki Gazeteler

4) Yeni Zelanda'daki Gazeteler

Yeni Zelanda'da bulunan ABD askerleri gazetelerden suikastın yapıldığına dair gazeteden haberleri almışlardı, ancak problem gazeteler basıldığında hala Kennedy'e suikast yapılmamış olmasıydı! Ayrıca haberde Oswald hakkında da geniş bir bilgi bölümü vardı.

5) Oswald

5) Oswald

Oswald, orduda çalışan eski bir askerdi. Sovyetler Birliği'ne iltica talebinde bulunmuş, kabul edilmişti. KGB'ye ABD hakkında bazı gizli bilgiler verdiği kayıtlara geçmişti. Bu bilgileri verdikten sonra ABD'ye geri dönme talebi kabul edilmiş, hatta bilet parası ABD tarafından ödenmişti. Ülkesine döndükten sonra ise hiçbir şekilde yargılanmadı. Garrison'a göre bu kanıtlar, Oswald'ın istihbarat için çalıştığını kanıtlar nitelikteydi.

Peki; Kennedy Neden Öldürüldü?

Peki; Kennedy Neden Öldürüldü?

Garrison iddianamesine göre, Domuzlar Körfezi'nde yaşananlar bazılarını çok kızdırmıştı, sorumlunun Kennedy olduğu düşünülüyordu. Ayrıca Kennedy, Vietnam'dan tamamen çekilme planı yapıyordu. Hatta ''150 km ötedeki Küba'yı bile işgal edemezken, binlerce km ötedeki Vietnam'ı nasıl işgal edeceğiz?'' dediği iddia edildi. Ancak bu geri çekilme savaş hazırlığındaki FBI'ın hoşuna gitmedi. Ayrıca bu silah şirketlerinin milyarlarca dolar kaybetmesi demekti. Başkan Yardımcısı Johnson, Başkan olması durumunda işgale devam etme sözü verdi. CIA ve FBI tarafından özenle hazırlanan plan da uygulamaya konuldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Garrison iddianamesi tam olarak kanıtlanamadı ancak pek çok kişi bu suikastin kumpas olduğuna inandı. Kennedy davası hala gizzemini koruyor. 2035'de Komisyon Dosyaları halka açılacak. Umarız Kennedy cinayeti gibi, barışın önüne geçecek cinayetler bir kez daha işlenmez.

Bonus: Zappruder Filmi

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın