Görüş Bildir
Haberler
AKP-CHP Heyetleri Koalisyon İçin İlk Kez Toplandı

AKP-CHP Heyetleri Koalisyon İçin İlk Kez Toplandı

FreiGeist
24.07.2015 - 09:27 Son Güncelleme: 24.07.2015 - 21:58

CHP ve AK Parti arasındaki koalisyon görüşmeleri için heyetlerin katılımıyla ilk toplantı yapıldı. Toplantı sonrası CHP Sözcüsü Haluk Koç, 'Her şey açık yüreklilikle konuşuluyor. Çeşitli müzakere başlıkları da belirlendi' açıklamasını yaptı. AKP heyetinden Ömer Çelik ise 'Verimli bir toplantı oldu,  4-5 toplantıya daha ihtiyacımız var' şeklinde konuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hükümet kurma sürecinde AK Parti ile CHP arasında son görüşmelerde varılan mutabakat çerçevesinde Ankara Palas Devlet Konukevi'nde gerçekleştirilen heyetler arası ilk görüşme, yaklaşık 5 saat sürdü.

Toplantıdan sonra basın mensuplarına açıklamayı ilk yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, 'Her şey açık yüreklilikle konuşuluyor. Çeşitli müzakere başlıkları da belirlendi. Bunlar ya pazartesi ya salı günü gün aşırı devam ederek önümüzdeki hafta sonuna kadar büyük ihtimalle bütün başlıklar iki taraf çerçevesinde değerlendirilecek. Uzlaşılan, uzlaşılmayan, tartışma noktası olan mutlaka çeşitli konular var' dedi. 

'Başından beri söylediğimiz Türkiye'yi çözümsüz bırakmamak adına kendi çıkarlarımızı öteleyip ülke çıkarlarını ön plana alan bir siyasi çizginin savunuculuğunu yürütücülüğünü yapmaya gayret ediyoruz' diyen Koç, 'Önümüzdeki hafta yoğun bir şekilde hafta sonuna kadar devam edecek. Sonuçta bir uzlaşma olur ya da olmaz bu demokratik kültürü biz CHP adına götürmeye çalışıyoruz' şeklinde konuştu.

Çelik: 4 - 5 toplantıya daha ihtiyaç var

Haluk Koç'un ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik yaptığı açıklamada görüşmenin verimli geçtiğini belirterek, 'İki ayrı partiden bahsediyoruz. Ak Parti başka partiye dönüşmeyecektir. Ak parti olarak kalacaktır. CHP için de aynısı geçerlidir.  Tek parti mantığı oluşturmak için oturmuyoruz. İki partinin birbirine benzemesi demek Türkiye'de siyasetin bitmesi demektir. Belirlenen maddelerde nasıl bir yakınlık kurabiliriz, ne kadar çok ortaklığımız olabilir. Baktığımız şey budur. Kendi içimizdeki çalışmalar 25 saate ulaştı. Bizi yorucu ve dinamik bir hafta bekliyor. Heyetimizde konulara göre yeni arkadaşlar olabilecek. Bu görüşmenin kendine has bir ritmi ve takvimi var.  

Daha önce 10-15 güne ihtiyacımız var demiştim. Haluk Bey 12 gün demişti. 4-5 toplantıya daha ihtiyacımız var. Sonrasında genel başkanlara sunum yapılacak. Genel başkanlarımız partinin yetkilileriyle birlikte buradan bir ortaklık sonucuna verilebilirse müzakerelere geçilebilir. Olumsuz durumda başka bir duruma geçilecek.Koalisyon görüşmelerinde son noktaya kadar ya da herhangi bir meselede anlaşılmamış sayılır. Bir arayış içerisindeyiz' dedi.

Heyetlerde kimler var?

AK Parti heyetinin başında Kültür Bakanı Ömer Çelik var. Diğer isimler; Numan Kurtulmuş, Cevdet Yılmaz, Taha Özhan ve Osman Can. 

AKP ile yürütülecek koalisyon çalışmaları için CHP heyetinin başında ise Parti Sözcüsü Haluk Koç bulunuyor. 

Diğer isimler; genel başkan yardımcıları Selin Sayek Böke ile Faik Öztrak, İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun siyasi başdanışmanı Rasim Bölücek. Bu isimler, Ahmet Davutoğlu’nun koalisyon için çıktığı ilk tur kapsamında yaptığı CHP ziyareti sırasında Kılıçdaroğlu’na eşlik edenler.

Koalisyon müzakerelerine geçiş öncesi yaklaşık on, on beş gün görüşecek olan heyetler dış politika, iç siyaset, yargı ve ekonomi gibi konularda alt başlıklar halinde ilkelerini ortaya koyacak. Uzlaşılan ve uzlaşılamayan konular belirlenerek genel başkanlara birer rapor verilecek. Daha sonra koalisyon için müzakerelere başlanıp başlanmayacağına karar verilecek.

CHP’den yapılan açıklamada bu süreçte gerekli görülmesi halinde ve alt başlıklara geçilirse, heyette değişiklik yapılabileceği belirtilmişti.

AK Parti'li Ömer Çelik ve CHP'li Haluk Koç'un ilk toplantısında koalisyon sürecinde izlenecek yöntem belirlenmişti.

Kaynaklar: AA ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0