onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
ABD Merkez Bankası Faizleri 0.25 Puan Artırdı

ABD Merkez Bankası Faizleri 0.25 Puan Artırdı

ATKN
15.12.2015 - 17:43 Son Güncelleme: 17.12.2015 - 09:05

ABD Merkez Bankası (Fed) bütün dünyanın merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Fed, faizlerde 10 yıl sonra ilk kez artırıma gitti.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Tüm dünyanın merakla beklediği karar açıklandı. ABD Merkez Bankası (Fed) yüzde 0-0,25 aralığındaki politika faizlerini yüzde 0,25'e yükseltti. Fed böylece 10 yıl sonra ilk kez faiz artırımına gitmiş oldu.

Piyasalardaki genel beklenti de Fed'in faizleri 0,25 artıracağı çekeceği yönündeydi.

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından çıkan notlar ise şöyle:

  • Mevcut koşullar sadece kademeli faiz artışına müsaade ediyor.

  • İstihdam piyasasında bu yıl kayda değer artış yaşandı.

  • Enflasyon orta vadede yüzde 2'ye yükselecek. Enerji ve ithalat kaynaklı geçici etkiler ortadan kalktığında enflasyon yüzde 2'ye ulaşır.

Karar dünya piyasalarını da ilgilendiriyor ama BBC ekonomi editörü Andrew Walker, en hassas durumdaki ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğine işaret ediyor.

Walker, zaten genel olarak gelişmekte olan piyasalar üzerinde Fed'in alması beklenen kararın şimdiden etkili olduğunu söylüyor:

'Öncelikle yatırımcılar ABD'de faiz hadlerinin yükseleceği beklentisiyle gelişmekte olan pazarlardan çekilip ABD'ye geri dönüyor ve buradaki faize bağlı yatırım araçlarına yöneliyorlar. Bunu yapmaya da başladılar zaten. Bunun iki etkisi oluyor: Birincisi, bu yatırımcıların çekildiği ülkelerin parasının değeri düşüyor. Türkiye, Güney Afrika ve Brezilya bunu şimdiden yaşadı. İkincisi de paralarının dolar karşısındaki değeri düşünce bu ülkelerin borç yükü artmış oluyor.'

Neden Türkiye?

Neden Türkiye?

FED Başkanı Janet Yellen

BBC iktisatçısına göre, 'En hassas durumdaki ülke hangisidir?' dendiğinde ilk akla gelen isim Türkiye.

'Baştan not edelim, gelişmekte olan ekonomiler 15-20 sene öncesine kıyasla bu tür durumlarla çok daha iyi baş edecek donanımda. Ama, Türkiye ve onun gibi bir - iki ülkeyi biraz daha hassas kılan koşullar var. Bunların başında büyük dış ticaret açıkları var. Yani ihraç ettiklerinden fazlasını ithal ediyorlar ve bu açığın ya devlet borçlanması ya da dış finansman ile karşılanması gerekiyor.

'Türkiyeyi hassas hale getiren bir başka faktör ise, bu ülkenin döviz ve özellikle dolar cinsinden borçlarının büyüklüğü. Liradaki her düşüş, bu borcun ödenmesini daha da zorlaştırıyor.'

Andrew Walker dikkat edilmesi gereken bir başka ülkenin de Brezilya olduğu görüşünde.

'Brezilya'nın durumu da dış borçları bakımından Türkiye'ye çok benziyor. Türkiye'nin de iç politik sorunları, güvenlik sorunları var tabii ama Brezilya'daki siyasi kriz ulusal ekonomiyi Türkiye'de olduğundan daha derinden etkileyebilecek durumda şu anda.'

Dolardaki yükseliş sürecek mi?

Dolardaki yükseliş sürecek mi?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

BBC editörü, 'Dolar zaten yükseldi, sadece beklenti bile yeterli oldu bunun için. Beklenen faiz oranı artırımı olursa, bunun devam etmesini bekleyebiliriz' diyor.

Burada piyasaların önemli bir özelliğine dikkat etmek gerektiğini vurguluyor:

'Anahtar şurada: Piyasalar bir şeye olmadan önce, beklentileri doğrultusunda ön reaksiyon gösterirler. Bu yüzden beklenen şey gerçekleştiğinde piyasaların buna gösterebilecekleri tepkiyi ne oranda önden göstermiş olduklarını tahmin etmek hep güçtür. Dolayısıyla dolar zaten bu beklentiyle yükselmiş olduğundan, karar açıklandığında biraz inmesi bile mümkün olabilir.'

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
20
8
3
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam