Görüş Bildir
Haberler
10 Madde ile Hayatlarımızın Bir Vazgeçilmezi Olan Telefonun Gerçek Mucidi

10 Madde ile Hayatlarımızın Bir Vazgeçilmezi Olan Telefonun Gerçek Mucidi

Şu anda vazgeçemediğimiz telefonu kim icat etti? 

Bu sorunun klasik bir cevabı var. İlkokula başladığımız günden beri telefonu bulan kişinin hep Alexander Graham Bell olduğu öğretildi. 

Peki gerçekten telefonu kim buldu?

Buradaki bilgiler Teknopusula 'dan yazarının izni ile alınmıştır.

Kaynak: https://teknopusula.com/telefonu-kim-...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Önce bir bilene soralım: "Google it!"

Önce bir bilene soralım: "Google it!"

Google’a girip “Telefonu kim buldu” diye sorarsanız böyle bir bir cevapla karşılaşırsınız. 

Peki ama telefonu Bell bulmuştu, Meucci de nereden çıktı? Sıkı durun, tarihin en büyük teknoloji sahtekarlığı hikayelerinden biriyle karşılaşacaksınız.

Şimdi bize ilkokuldan beridir anlatılan hikayeye bakalım

Şimdi bize ilkokuldan beridir anlatılan hikayeye bakalım

Rivayete göre telefon mucidimiz (!) Alexander Graham Bell, gençliğinde köpeğine konuşmayı öğretmiş. Annesi ve karısı sağır olduğundan onların konuşabilmesi için çeşitli yöntemler kullanmış. Bu yüzden Bell kendisinden her zaman “sağırların öğretmeni” olarak bahsetmiş. İşte bu yüzden onlarla iletişim haline geçebileceğini düşündüğü icatlar peşine düşmüş.

Ses sinyallerinden elektrik sinyallerine

Ses sinyallerinden elektrik sinyallerine

Sağırlarla ilgili çalışmaları, Bell’i seslerin havadaki titreşimlerle nasıl oluştuğunu merak etmeye yöneltmiş. “Armonik Telgraf” adı verilen bir düzenek üstünde çalışırken, elektrik akımının konuşma sırasında oluşan titreşimleri andıracak biçimde değiştirilebileceğini bulmuş ve telefonu bu fikirle icat etmiş.

ALO Grahaaaaam... Grahaaaam!

ALO Grahaaaaam... Grahaaaam!

Hatta hepimizin halen kullanmakta olduğu “ALO” kelimesi bile Graham Bell‘in adı Alessandra Lolita Oswaldo olan sevgilisini aramak için kullandığı baş harflerin kısaltmasıymış(mış).

Biraz ciddi olaylara bakalım

Biraz ciddi olaylara bakalım

Alexander Graham Bell, 9 Mart 1876 tarihinde telefonun patentini aldı. Bell, telefonla 10 Mart 1876 tarihinde, Boston’da Exeter Place’deki 5 no’lu binada yardımcısını arayıp “Buraya gel Watson, sana ihtiyacım var” diyerek ilk telefon görüşmesini yaptı. Bell’in icat ettiği telefon, 25 Haziran 1876 tarihinde Philedelphia’da sergilenerek 1877 tarihinde telefonların seri üretimine başlandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gelelim gerçek icat hikayesine

Gelelim gerçek icat hikayesine

Google aramamızda sağ tarafta çıkan Antonio Meucci, 13 Nisan 1808 – 18 Ekim 1889 tarihleri arasında yaşamış İtalyan asıllı bir mucit. Floransa’da Pergola tiyatrosunda ses ve ışık teknisyeni olarak çalışmaktayken 1850’de ABD’ye gitti.

1854 yılında sesi önce elektrik dalgalarına, daha sonra bu dalgaları diğer uçta sese çeviren bir icada imza attı. Bu icada Teletrofono adını verdi. Yani telefonu ilk defa Antonio Meucci bulmuştu.

Talihsiz serüvenler dizisi kahramanı Meucci

Talihsiz serüvenler dizisi kahramanı Meucci
teknopusula.com

Meucci, 1856 ve 1870 yılları arasında, 30'dan fazla telefon prototipi icat etti. 1871 yılında teletrofono için geçici patent başvurusunu New York patent bürosuna yaptı. O tarihlerde geçici patentlerin her yıl ücreti karşılığı yenilenmesi gerekmekteydi.

Meucci 1872 ve 1873’te bu ücreti yatırdı, fakat 1874’te talihsiz bir şekilde Staten Island feribotunun kaza yapması sonucunda ciddi şekilde yaralandı. Uzunca bir süre hastanede kaldı ve maddi olarak zor duruma düştü. 

Meucci çok iyi İngilizce bilmediğinden ve işsiz kaldığından bu tarihi patent başvurusu için gerekli olan 10 doları gönderememiş ve patent başvurusu iptal olmuştur.

Alexander Graham Bell harekete geçiyor

Alexander Graham Bell harekete geçiyor

Tam bu sırada meşhur mucidimiz Alexander Graham Bell devreye girmiştir. Antonio Meucci’nin Teletrofono’sunun krokilerini bir şekilde eline geçirir ve 1876 yılında telefonun patentini alır. Bunu öğrenen Meucci, Graham Bell’e dava açmıştır. Dava sonucunda Meucci’nin orjinal krokileri ve çalışma modellerinin Patent Enstitüsü çalışanları ile Bell şirketi arasında yasadışı bir şekilde paylaşıldığı belgelenir. 1886’da mahkeme Meucci’nin icadın sahibi olduğuna karar verir ancak 1889’da Antonio Meucci ciddi sıkıntılar içerisinde hayatını kaybeder.

Bu arada Bell’in Elisha Grey isimli bir bilim adamıyla başka bir patent mücadelesine girdiğini ve Alexander Graham Bell’i o tarihlerde telefonun mucidi olarak tescillediğini hemen belirtelim. Fakat 1893’te Bell’in patenti de son bulmuş ve bir daha yenilenmemiştir.

Atı alan Üsküdar'ı geçiyor

Atı alan Üsküdar'ı geçiyor

Bugün halen, telefonun patenti herhangi bir kişiye ait değildir. Ancak atı alan Üsküdar’ı çoktan geçmiş ve Bell bu buluşu sahiplenip şirketini büyüterek ABD’nin ilk ve en büyük telefon şirketi olan American Telephone & Telegraph Company (AT&T)’yi kurmuştur.

Ardından bugün dünyanın en önemli bilim merkezlerinden biri olan ve yüzlerce bilim adamının çalıştığı Bell Laboratuvarlarını kurdu.

ABD Kongresi Antonio Meucci‘nin itibarını iade ediyor

ABD Kongresi Antonio Meucci‘nin itibarını iade ediyor
en.wikipedia.org

Bu olaydan tam 125 yıl sonra, 11 Haziran 2002’de ABD Temsilciler MeclisiAntonio Meucci’nin hayatının ve başarılarının tanınmasına karar vererek telefonu onun icat ettiğini kabul etti.

Temmuz 2002’de ise ABD Kongresi, telefonu icat eden Antonio Meucci‘nin itibarını ölümünden 113 yıl sonra iade etti. Diğer taraftan Bell savunucuları ise aynı icadı iki kişinin birden bulabileceğini savunarak Bell’in itibarinin iadesi için ABD Kongresine başvuruda bulundular (henüz sonuç yok).

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
97
67
31
30
17
11
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın