Görüş Bildir
Haberler
'Yoğunluğu CHP ve MHP'ye Vereceğiz'

'Yoğunluğu CHP ve MHP'ye Vereceğiz'

FreiGeist
10.07.2015 - 12:00 Son Güncelleme: 10.07.2015 - 14:25
İçeriğin Devamı Aşağıda

Davutoğlu Koalisyon İçin Görüşme Takvimini Açıkladı

Başbakan Davutoğlu, 3 parti ile de görüşeceklerini ama koalisyon için CHP ve MHP'ye yoğunlaşacaklarını söyledi; 'Pazartesi CHP, salı MHP, çarşamba HDP ile görüşme planlıyoruz.' dedi. Davutoğlu, pazartesi günü saat 14.00'te ilk olarak CHP'nin kapısını çalacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bosna Hersek'e hareketi öncesi Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Ziyaretiyle ilgili kısa bilgi veren Başbakan, ''Bundan 20 yıl önce Srebrenitsa'da 8 bini aşkın kardeşimiz BM'nin gözü önünde katledildi. Acıların unutulması için çok çaba harcadık. Dışişleri Bakanı olarak Bosna'yı 12 kez ziyaret ettim Başbakan olarak ilk ziyaretim'' dedi.

Asırlarca bir arada yaşadığımız, beşeri unsur olarak da hep gönlümüzün bir parçasında yer etmiş özel bir toplum. 1990’lı yıllarda çok büyük ızdıraplar yaşadı. Son 10 yılında da bosna’da ve balkanlarda çok büyük acılar yaşadı. Toplumumuzun bosna’ya bakışı her zaman derinden içten olmuştur. Biz de bu çerçevede her zaman Ak Parti olarak Bosna Hersek’in yanında olmaya devam edeceğiz.

Savaş esnasında bosna’dan getirdiğimiz öğrenciler, malezya’da onlarcasıyla, gençlerin nasıl acılar çektiğini bazıları aldıkları vefat haberleriyle annelerinin babalarının nasıl büyük ızdıraplar yaşadığına şahit olmuşumdur. Bu savaş çocukları bugün büyüdüler. Bir barış toplumu oluşturmak için gayret sarf ediyorlar. Bizler, bir daha böyle acılar yaşanmaması için yapılması gerekenleri yapmaya gayret ettik.

Srebrenitsa insanlığın vicdan sembolüdür de. Srebrenitsa’da 8 bine aşkın kardeşimiz, BM’nin gözleri önünde katledildiler. Bu kardeşlerimizin cenazeleri zamanla ortaya çıkarıldı ve şimdiye kadar defnedilen kurbanların sayısı 6241’e ulaştı. İnşallah bu ziyaretimizde 136’sı daha ebedi istirahatlerine uğurlanacak. Bu soykırım tescil edildi. Türkiye Bosna ile ikili ilişkileri bağlamında her zaman destek verdi, vermeye devam edecek.   

Bosna Hersek, Türkiye, Sırbistan üçlü mekanizmasını kurduk. Sorunların aşılması için çok büyük çabalar sarf ettik. Her zaman Bosna Hersek’te etnik dini barışın sağlanmasını zaruri gördük. Bu ziyaretimde 20’nci yıl dönümü törenlerine katılacağım, diğer taraftan Bosna Hersek ile ikili görüşmeler gerçekleştireceğiz.

Yoğunluğu CHP ve MHP'ye vereceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na dün 63. Hükümet'i kurma görevi vermişti.  Davutoğlu, ilk tur koalisyon görüşmeleri için partisinin takvimini açıkladı:

'MHP ve CHP ile aynı mesafedeyiz dedim. Hepsiyle görüşeceğiz. AK Parti çok güçlü bir parti. İstişarelerimizi yaptık. MHP veya CHP koalisyonu olabileceği kanaati ortaya çıktı. 3 parti ile de görüşeceğiz ama yoğunluğu iki partiye verip netice almaya çalışacağız. Arkadaşlarım randevular için temasları başlattı. Pazartesi CHP, salı MHP, çarşamba HDP ile görüşme planlıyoruz. Partilerin durumuna göre zaman kayması olabilir. Önemli olan sağlam zeminde hareket etmemiz. Sağ duyulu davranılması halinde, duygusal tepkilerden kaçınılması halinde sağlam yapılı bir koalisyon oluşabileceği inancındayım.'

'Gerekli olmayan atama yapılmadı'

Başbakan Davutoğlu 'Kılıçdaroğlu’nun 'Davutoğlu’nun bağımsız hareket edeceğini düşünmüyorum. Kamuda bu kadar atamayı yapmamalı. Kurulacak yeni hükümet yapmalı diyor, ne diyorsunuz?' sorusuna ise şu yanıtı verdi: 

Her şeyden önce meşru hükümet etmenin belli kuralları vardır. Ülkenin sorumluluğu sizin üzerinizdedir. Hükümet oluşum sürecinde, daha önceki hükümet görevini sürdürürken işler durmaz, bürokrasi durmaz. Ben şunu açık yüreklilikle ifade ediyorum. gerekli olmayan hiçbir atama yapılmamıştır. Eğer yanlış atama olduğu iddia ediliyorsa, inşallah hükümet ortaklığı kurulduktan sonra ele alınır konuşulur. Ama biz hükümet ederken Türkiye’yi bir an bile sahipsiz bırakmayız.

Elimizden geldiği kadar kısa sürede kuracağız ama işlerin yavaşlamasına izin vermeyiz. Bütün bürokrasiye net bir mesaj da gönderdim. İşi aksatan tek bir bürokrat olursa gereği yapılır. Geçmişte yaşadık, hükümet kurma geciktiği zaman ekonomik siyasi bürokrasisi durur. Ama ülkenin işleri beklemez.

Defansif olmadan söylüyorum. Hükümet ettiğimiz her an, hükümet etmenin gereği neyse onu yaparız.

Kılıçdaroğlu’nun benimle ilgili endişelenmesine gerek yok. Önce kendi partisiyle ilgili kaygılarını gidersin. Biz başka partilerin içişlerine müdahil olmadık. Onun da bizim sayın cumhurbaşkanımızla ilişkilerimiz, başka husus konusunda kaygı beyan etmesini doğru görmüyorum. Cumhurbaşkanlığı makamını hükümet kurma müzakerelerinin maddesi haline getirmemek lazım.

'Kimse provokasyona gelmesin'

Uygur Türkleri'ne yönelik baskılar ve Türkiye'deki Uzakdoğulu turistlere saldırılarla ilgili de konuşan Davutoğlu, şunları söyledi:

'Hiçbir ihtilaf dış temsilciliklere yansıtılmaz. Türkiye ile Çin ve Tayland arasında diyalog kanalları açık. Provokasyonlar hem siyasi ahlakımıza hem diplomatik ilkelere aykırıdır. Kimsenin provokasyona gelmemesini rica ediyorum. Misafirlerimize ne kadar saygılı davrandığımıza tarih şahittir. Dış temsilciliklerin, oradaki insanların korunması bizim namusumuzdur, şerefimizdir. Türkiye’de her türlü can ve mal güvenliği vardır. Olumsuz olaylar konusunda da hiçbir şekilde müsamahakâr davranılmaz.'

Kaynaklar: Al Jazeera, DHA ve AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0