Görüş Bildir
Haberler
TSK, Süleyman Şah Saygı Karakolunu 'Şah Fırat Operasyonu' ile İmha Etti

TSK, Süleyman Şah Saygı Karakolunu 'Şah Fırat Operasyonu' ile İmha Etti

Caner
22.02.2015 - 02:27 Son Güncelleme: 22.02.2015 - 21:26

TSK'dan Süleyman Şah Türbesi'ne Operasyon

İçeriğin Devamı Aşağıda

Davutoğlu: 'Bu Operasyon Kararı Hukuk Devleti İçerisinde Ankara'da Alınmıştır'

Davutoğlu: 'Bu Operasyon Kararı Hukuk Devleti İçerisinde Ankara'da Alınmıştır'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndaki askerlerin Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili açıklama yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndaki askerlerin Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili açıklama yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Davutoğlu, 'Bu mekan üçüncü kez yer değiştirmiş. Yine Suriye sınırları içinde kalmıştır. Bu da geçici bir nakildir. Suriye'de şartlar düzeltildiğinde ümit ederiz ki asıl yerine nakli kubur yapılabilir' dedi. 

Davutoğlu, 'Suriye'de iç çatışmaların çıkması savaşın yaygınlaşması ile birlikte bir çok kez bu toprağımızın korunması için tedbirler alınmıştır. Oradaki silahlı kuvvetlerimizin sayısı arttırılmış. Son olarak 38'e kadar çıkmıştır. Yakından takip ile her türlü çalışma yapılmış. Son dönemde özellikle bölgede çatışmaların artması üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gördüğü askeri zaruretler neticesinde hükümetimiz tarafından bir direktif ile gerekli tedbirlerin alınması direktifi verilmiştir. Burada Türkiye'nin uluslararası hukuktan doğan haklarının korunması, manevi mekan olarak bu mekanın kutsiyetini ve manevi emanetlerin korunmasını ve silahlı kuvvetlerimizin güvenliklerini de teminat altına alınması prensipleri etrafında her türlü tedbirin alınması yönünde geçtiğimiz ay içinde silahlı kuvvetlerimize direktif verilmiştir. Bu direktif sonrasında sayın Cumhurbaşkanımızın talimat ve onaylarından geçtikten sonra bu hafta yani geçtiğimiz hafta içinde nihai aşamaya gelmiş. Zamanlaması son ana kadar gizli tutulan bir operasyon' diye konuştu.

Genelkurmay: ' Bir Personelimiz Kaza Sonucu Şehit Olmuştur'

Genelkurmay: ' Bir Personelimiz Kaza Sonucu Şehit Olmuştur'

'Türk toprağı olan Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndaki manevi değeri yüksek ecdat yadigârı emanetler, Suriye Eşmesi Köyüne getirilmiştir'

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), IŞİD tarafından kuşatıldığı iddiaları olan Türkiye sınırları dışındaki tek Türk toprağı Suriye içindeki Süleyman Şah Saygı Karakolu ve Türbesi’ne bu sabaha karşı 50 tankla operasyonu gerçekleştirdi. Operasyonda 8 aydır karakolda görev yapan “Bordo Bereli” olarak bilinen 40 Özel Kuvvet askeri Türkiye’ye getirildi. Ancak bir asker operasyon sırasında meydana gelen kazada şehit düştü. TSK'dan bu sabah düzenlenen operasyonla ilgili basın açıklaması geldi. Operasyon, 'Şah Fırat' olarak adlandırıldı.

TSK'dan yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

Uluslararası Antlaşmalar ile Türk toprağı olan Süleyman Şah Saygı Karakolu’ndaki manevi değeri yüksek ecdat yadigârı emanetler, Suriye'de ortaya çıkan güvenlik sorunları ve askerî zaruretler nedeniyle, haklarımız saklı kalmak üzere geçici olarak yine Suriye topraklarında bulunan Suriye Eşmesi Köyüne taşınmak üzere getirilmiştir. Geride değerli emanet bırakılmamıştır. Suriye Eşmesi'nde naaşın nakledileceği bölge birliklerimiz tarafından kontrol altına alınmış, bayrağımız göndere çekilmiştir.

'Şah Fırat' Operasyonu sırasında herhangi bir çatışma yaşanmamış, başlangıç evresindeki intikal esnasında bir personelimiz geçirdiği bir kaza sonucu şehit olmuştur.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Operasyonu Bizzat Takip Ettim'

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Operasyonu Bizzat Takip Ettim'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nun yerinin değiştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen operasyonun sevk ve idaresini gece boyunca bizzat takip ettiği öğrenildi.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şah Fırat” operasyonunu bizzat takip etti. Erdoğan’ın operasyonun başarıyla tamamlanmasının akabinde Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’ı da ayrı ayrı telefonla arayarak kutladığı öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, hedeflenen işlemlerin başarıyla gerçekleştirilmesinden dolayı Şah Fırat operasyonuna katılan askerler başta olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarını kutladığı da belirtildi. 

'OPERASYONU TAKİP EDİYORUM'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şah Fırat operasyonu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, 'Her türlü takdirin fevkindeki bu başarılı operasyonu gerçekleştiren Hükümetimizi ve Silahlı Kuvvetlerimizi, şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum' dedi.

Süleyman Şah Saygı Karakolu'nun tahliyesine ilişkin yazılı bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu’nun yeri, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yaptığı başarılı bir operasyon neticesinde değiştirilmiş bulunmaktadır. Sevk ve idaresini bizzat takip ettiğim, Sayın Başbakanımızın ve Genelkurmay Başkanımızın harekat merkezinden bizzat yürüttüğü bu operasyon, ecdadımızın bizlere emaneti olan Süleyman Şah Türbesini, savaş şartlarının hakim olduğu Suriye’de daha güvenli bir mevkiye nakletmeyi amaçlamıştır. Gece boyu gerçekleştirilen Şah Fırat operasyonuyla, Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu’ndaki tüm emanetler ve orada görev yapan askerlerimiz, salimen ülkemize getirilmiş bulunmaktadır. Operasyon, devletimizin kararı ve uygulamasıyla başarılı bir şekilde tamamlanmıştır' ifadelerini kullandı.

Süleyman Şah’ın naaşının Türk bayrağının dalgalandığı Eşme bölgesine nakl-i kubur ile getirileceğini belirten Erdoğan, 'Daha önce iki defa yeri değiştirilmiş olan Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu, yine uluslararası hukuk ve anlaşmaların bir gereği olarak yeni mekanında bayrağımızı dalgalandırmaya ve ecdadımızın hatırasını yaşatmaya devam edecektir' dedi.

Erdoğan, operasyonda şehit olan askerin ailesine de başsağlığı dileyerek, 'Herhangi bir çatışmanın yaşanmadığı operasyon sırasında, kaza sonucu bir askerimiz şehit düşmüştür. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Her türlü takdirin fevkindeki bu başarılı operasyonu gerçekleştiren Hükümetimizi ve Silahlı Kuvvetlerimizi, şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum' açıklamasında bulundu.

TSK, Süleyman Şah Türbesini İmha Etti

TSK, Süleyman Şah Türbesini İmha Etti

Özel Kuvvetler bölgeyi terk etmeden önce karakol ve türbeyi patlayıcı ile havaya uçururken, türbedeki 3 sandukayı da beraberinde Türkiye'ye getirdi.

Karakoldaki askerlerin tahliye edilmesinin ardından, operasyona katılan Özel Kuvvetler’in bölgeyi terk etmeden hemen önce karakol ve türbenin bulunduğu alandaki binaları patlayıcı ile havaya uçurduğu öğrenildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu da operasyonla ilgili basın açıklamasında bu bilgiyi teyit ederken, binaların “istismar edilmesinin önüne geçmek için” imha edildiğini söyledi. Bunun IŞİD ya da bölgedeki farklı silahlı grupların karakol binasını el geçirerek kullanmasını engellemek için yapıldığı tahmin ediliyor.

IŞİD, Süleyman Şah'ı 'Yerle Bir Edecekleri' Tehdidinde Bulunmuştu

IŞİD, Süleyman Şah'ı 'Yerle Bir Edecekleri' Tehdidinde Bulunmuştu

TSK'nın Süleyman Şah'a gerçekleştirildiği operasyonun sinyalini Erdoğan ve Necdet Özel vermişti

Geçen yıl 13 Mart’ta Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile IŞİD arasındaki çatışmalar sonucu Süleyman Şah’ın bulunduğu Halep’e bağlı Karakozak köyü ve civarı IŞİD kontrolüne geçti. 20 Mart 2014’te IŞİD, YouTube üzerinden yayımladığı bildiride Süleyman Şah Türbesi’nin üç gün içerisinde boşaltılıp Türk bayrağı indirilmediği takdirde türbeyi yerle bir edecekleri tehdidinde bulundu. Bunun üzerine Türkiye, güvenlik tedbirlerini artırarak en üst seviyeye getirdi. Gaziantep 5’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan araç ve personel takviyesi yapıldı. Sınır hattında bulunan mevcut nöbet kulübelerine ilave kulübeler yapılarak askerler konuşlandırıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Şah Fırat Operasyonu Dünya Basınında

Şah Fırat Operasyonu Dünya Basınında

Süleyman Şah Karakolu'na yapılan operasyon dünya basınında son dakika gelişmesi olarak duyuruldu.

BBC, Şah Fırat Operasyonunu, 'Türkiye, Süleyman Şah Türbesi'ni tahliye etmek üzere Suriye'ye girdi' sözleriyle duyurdu. 'Yüzlerce Türk askeri zırhlı araçlarla Kuzey Suriye'ya girdi ve tarihi bir Osmanlı türbesini ve onu koruyan askeri tahliye etti' sözlerinin yer aldığı haberde, türbenin 1921'de imzalanan bir anlaşma ile Türk toprağı olduğu anlatıldı. Bu arada, BBC son dönemde bölgede Kürt milisleri ile IŞİD militanları arasında ağır çatışmaların yaşandığına da dikkat çekti.

İngiltere'nin saygın gazetelerinden The Guardian ise haberi, 'Türk askerleri Süleyman Şah Türbesi'ni koruyan askerleri tahliye etmek için Suriye'ye girdi' başlığıyla duyurdu. Gazete Türk yetkililerden alınan bilgiye göre operasyon sırasında bir askerin şehit düştüğünü belirtti. Cumartesi günü geç saatlerde başlayan operasyonun Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusunun dedesi Şah Fırat'ın Türbesi'nin tahliyesi amacıyla gerçekleştirildiği ifade edildi. Gazete Başbakan Davutoğlu'nun 'Türbe başarıyla Suriye'de Türkiye'nin kontrolündeki başka bir noktaya taşındı' açıklamalarına yer verdi.

The Daily Mail gazetesi de haberi, 'Türkiye Suriye'de Osmanlı türbesi koruyan askerlerini tahliye etti ve türbe ‘yeni yerine' taşındı' başlığıyla verdi. Türkiye'nin 600 kişilik asker ve 100 tankla Suriye'ye girdiği ifade edilen haberde, Süleyman Şah Türbesi'nin Suriye'deki iç savaş başladığından bu yana 40 kişilik Türk askeri tarafından korunduğu belirtildi. Operasyonun detaylarının da verildiği haberde, türbenin bulunduğu yerdeki Türk askerinin bugüne kadar risk altında olduğu da ifade edildi.

Sky News, ITV gibi diğer İngiliz kanalları da haberi son dakika gelişmesi olarak ekranlarına yansıttı.

Reuters haber ajansı gelişmeyi, 'Türk ordusu 39 tankın dahil olduğu bir operasyonla Suriye'ye girerek Süleyman Şah Türbesi'ndeki askerlerini tahliye etti.' diyerek duyurdu.

AP, 'Türkiye gece yarısı başlattığı operasyonda Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi'ni koruyan askerlerimi tahliye etti. Operasyonda kaza sonucu bir asker hayatını kaybetti.' şeklinde duyurdu.

Deutsche Welle, operasyona ilişkin geniş bilgi verdiği haberinde 100 araç ve 572 personelle yapılan operasyonda, karakolda görev yapan 44 özel kuvvet askeri Türkiye'ye getirildiğini, operasyon sırasında meydana gelen kazada bir askerin şehit olduğunu yazdı.

Kaynak: DHA, AA, Cihan, T24, CNN Türk, Zaman

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0