Görüş Bildir
Haberler
Yırca'dan İki Farklı Fotoğraf: Direnenler ve Termik Santral İsteyenler

Yırca'dan İki Farklı Fotoğraf: Direnenler ve Termik Santral İsteyenler

ATKN
19.03.2015 - 12:52 Son Güncelleme: 19.03.2015 - 13:48
İçeriğin Devamı Aşağıda

Manisa Soma’da termik santral yapımı için kesilen 6 bin zeytin ağacı Türkiye’nin gündemine oturmuştu. Kolin şirketinin yapacağı termik santral için Danıştay ve Manisa 2. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı aldı. Köylüler en önemli geçim kaynaklarından biri olan zeytin ağaçlarının kesilmemesi için eylemler düzenledi. Bugün ise Soma Yırcalı köyünden bir başka grup köylerinde ‘termik santral’ yapılması için topladıkları 4 binden fazla imzayı Enerji Bakanı Taner Yıldız’a sundu. 

İleri Haber'den Meryem Yıldırım'ın haberine göre Manisa’nın Soma ilçesine bağlı Yırca’da Kolin şirketi tarafından 6 bin 666 zeytin ağacının söküldüğü zeytinlik arazisinde termik santral yapılması için Bakanlar Kurulu’nun aldığı ‘acele kamulaştırma’ kararını Danıştay’ın esastan iptal etmesine rağmen bölgede ilginç bir gelişme yaşandı.

 'Soma ve Yırca’nın tahammülü kalmadı. Bir an önce Termik Santral inşaatının şimdiki yerine, yani Yırca’da başlamasını istiyoruz' çağrısıyla 20 kişilik bir gurup, Yırcalılardan imza toplamaya başladı. Yırca’da santral yapılmasını isteyen bu gurup, 60-70 yaşlarındaki vatandaşlardan imza aldı.

'Yırca direnişçisi maskesiyle imza topladılar'

Yırca Muhtarı Mustafa Akın kampanyayı yürüten guruptan 5-6 kişinin Kolin’de çalıştığını aktararak bölge halkının açık bir şekilde kandırılmaya çalışıldığını söyledi. 

İleri Haber’e konuşan Akın, kampanyayı AKP ilçe kadın kollarının yürüttüğünü açıklayarak, kampanya kapsamında halktan nasıl imza toplandığını ise şöyle anlattı: “İnsanların yanlarına giderek 'Yırca için bir şey yapmak ister misiniz?' diye soruyorlar. İnsanlar da bizim mücadelemizi bildiği için santral karşıtı mücadele sanıyor ve imza veriyorlar. Ama katliamın yapıldığı alana santral yapılsın istiyorlar.”

'7 bin işçi santralde çalışabilecek' vaadi

Akın, kampanyayı yapan grubun insanları ikna etmek için ise Yırca’nın yoksulluğunu ve işsizliğini kullandığını kaydetti. İmza toplarken termik santralin ekmek kapısı olacağını öne sürdüklerini belirten Akın, “Yolsuzluk, işsizlik üzerinden imza kampanyasını yapıyorlar. Köyümüzden 5-6 kişiden, aklı ermeyenlerden, imza toplamışlar. “Santral yapılırsa 7 bin işçi çalışacak santralde” diyorlar. Bu vaatlerde bulunuyorlar” dedi.

Kolin'in ÇED raporu: Santralde 300 kişi çalışabilir

Akın bu konudaki yalanı ise şu verilerle ortaya koyuyor: “Kolin’in kendi ÇED raporuna göre ise santral yapılırsa 240-300 kişi çalışabilir.”

İmza toplayan gurubun Yırca’lıların durumu fark edip tepki göstermesi üzerine AKP İlçe Kadın Kolları Başkanı’nı telefonla arayarak çağırdığını aktaran Akın, şu bilgileri verdi: 

“Dün de imza toplayanlar Ankara’ya gitmişler. Meclis'te kimlerle görüştüler bilmiyorum. ‘4 bin imza topladık’ diyorlar. 

Mahalle mahalle, sokak sokak dolaşmışlar. Yırca’ya destek adı altında toplamışlar imzaları. Sahte, aşağılık bir imza kampanyası yapıyorlar. İnanılmaz… Biz tepki gösterince imzasını geri çekti insanlar. ”

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Biz de karşı kampanya başlattık'

Muhtar Akın, şirket ve AKP ilçe kadın kollarının düzenlediği bu kampanyaya karşı kendilerinin de bir ‘karşı kampanya’ başlattıklarını paylaştı. “Biz de karşı kampanya başlattık. Soma da bazı sivil toplum örgütleri de destek veriyor. Sosyal Haklar Derneği, CHP, Dev Maden Sen, demokratik örgütler, hep birlikte kampanyayı yürütüyoruz” diyen Akın, tepkinin çok büyük olduğunu altını çizdi. Grubun kaymakamlık önüne giderek imza aldıkları yaşlı insanlarla boy boy fotoğraf çektirmesine tepki gösteren Akın şunları söyledi: 'Onlara hain gözüyle bakıyor insanlar. Sen 3 ay direnmişsin dayak yemişsin. Bunlar ses etmemiş. Menfaat ilişkiler yüzünden şimdi gelmiş bunları yapıyorlar. Köylü dayak yerken, direnirken nerdeydi bunlar?”

'Yırca santral için daha az maliyetli'

Muhtar Akın, bu imza kampanyasının birileri tarafından yönlendirildiğini düşünüyor. Kendiliğinden gelişen bir iş olmadığına dikkat çeken Akın, şirketin bu çabalarının nedenini, Yırca’yı neden bu kadar çok istediğini ise şöyle açıklıyor: “Yırca’dan 15 km yukarıda 500 dönümlük bir arazi aldı Kolin. Yırca’dan umudu kesince. Bedellerin yüzde 10’unu ödedi. Termik santralin oraya kurulması daha maliyetli. Yırca’nın koşulları çok uygun santral için bu yüzden buradan vazgeçmiyor.”

Bakan Yıldız'ı ziyaret ettiler

Bakan Yıldız'ı ziyaret ettiler
İçeriğin Devamı Aşağıda

AA'nın haberine göre Enerji Bakanı Taner Yıldız'ı ziyaret eden bir grup 4 bin imza iletti ve 'Termik santral istiyoruz' dedi.

Yıldız, Bakanlıktaki kabulde, doğalgaza olan bağımlılığı azaltmak istediklerini belirtti.

İktidara geldikleri dönemde 92 milyon olan zeytin ağacı sayısını 170 milyona çıkardıklarını ifade eden Yıldız, 'Zeytin ağacı azalsın biz de santral yapalım diye bir fikrimiz yok. Biz ne zeytin ağacından ne de santralden vazgeçeriz.  Türkiye'nin eğer bir yerli kaynağı varsa, kömürü, rüzgarı, güneşi, suyu varsa ve biz bunlardan elektrik elde etmeyeceksek nereden elektrik elde edeceğiz. Her üretmediğimiz kömürü doğalgazdan almak zorundayız' ifadelerini kullandı.

Santral yapılmasını isteyen köylüler Ankara'da kahvaltı yaparken...

Yırca mahallesi sakinlerini temsilen konuşan Ethem Balcı da santralin yapılması planlanan bölgede arazisi bulunanlardan 130, Soma'dan da 4 bin imza topladıklarını söyledi. İmzaları, Bakan Yıldız'a teslim eden Balcı, şöyle konuştu:

'Bizler, Yırca köyünün mağdurlarıyız. Arazilerimiz istimlak edildi, ağaçlarımız kesildi. Biz bundan şikayetçi olmadık. İlgili firma, kamunun bize vermiş olduğu paranın yüzde 60 fazlasını taahhüt etti. Sürmekte olan dava nedeniyle, ne odunlarımızı alabiliyoruz, ne tarlalarımıza girebiliyoruz. Soma'da 3 bin kişinin çalışacağı bir yatırımın yapılması için köylülerimizle birlikte huzurunuza geldik.

Dışarıdan gelen Green Peace üyeleri, doğalgaz lobisi ve bazı muhalefet vekillerinin de kışkırtmasıyla bizler mağduruz. Bağıranların bir ağacı yok, bir karış toprağı yok.'

Kolin - AKP iş birliği

Bakanlıktaki bu görüşmenin ardından Sol'un ulaştığı Yırca Muhtarı Mustafa Akın, yapılanların Kolin ve AKP'li Ethem Balcı'nın girişimi olduğunu söyledi. 

Balcı'nın eniştesi olduğunu, daha önce CHP'de yer aldığını belirten Akın, 'Bir ay önce AKP'ye üye oldu. Yırca'dan 130, Soma'dan 4 bin imza topladıklarını söylüyorlar. Soma halkının neredeyse tamamı termik santrale karşı imza verdi. Yırca'dan çok az sayıda insan Kolin'den para aldı. Ankara'ya gidip AKP'ye imza verenler bu isimler. Zaten Ethem Balcı Yırcalı da değil, sadece Yırca'da arsası var' dedi.

Twitter'da Yırca Köyü hesabından yapılan açıklama:

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0