Görüş Bildir
Haberler
Türk Jetleri IŞİD ve PKK Kamplarını Vurdu

Türk Jetleri IŞİD ve PKK Kamplarını Vurdu

FreiGeist
24.07.2015 - 08:32 Son Güncelleme: 25.07.2015 - 15:19

Diyarbakır'dan kalkan Türk savaş uçakları, dün gece saatlerinde Suriye'deki IŞİD mevzilerine ve Kuzey Irak'taki PKK kamplarına operasyon yaptı. Başbakanlık Koordinasyon Merkezi, harekatta Suriye’nin kuzeyindeki IŞİD'in ve Kuzey Irak'taki PKK hedeflerinin etkili olarak vurulduğunu bildirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kilis'te bir astsubayın IŞİD militanlarınca şehit edilmesinin ardından Perşembe günü sabaha karşı IŞİD'e operasyon düzenleyen Türk jetleri dün akşam saatlerinde yeniden Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü'nden havalandı. 

Yerel kaynaklardan elde edilen ilk bilgilerde F-16'ların hem Kuzey Irak'taki PKK hem de Suriye'deki IŞİD hedeflerini bombaladığı bildirilmişti. Bu bilgiler Başbakanlık tarafından da doğrulandı.

Başbakanlık'tan operasyon açıklaması

'Gece boyu devam eden ve Türk Hava Kuvvetleri tarafından Suriye’deki DAEŞ terör örgütü ile Kuzey Irak’taki PKK terör örgütü hedeflerine dönük icra edilen harekat Türk Silahlı Kuvvetleri'nin milli imkan ve kabiliyetleri ile gerçekleştirilmiştir. 

Bu çerçevede 24 Temmuz'da Suriye’nin kuzeyindeki DAEŞ terör örgütü ile Irak’ın kuzeyindeki PKK terör örgütüne ait hedefler etkili olarak vurulmuştur. Hava harekatında Irak'ın kuzeyinde PKK terör örgütünün kullandığı Zap, Metina, Gara, Avaşin-Basyan, Sinath Haftanin, Hakurk ve Kandil’deki sığınak, barınak, depo, lojistik nokta ve barınma alanları ile mağaralar, modern ve klasik mühimmat ile vurulmuştur. 

Ayrıca, icra edilen hava harekatı ile eş zamanlı olarak Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ait ateş destek vasıtaları ile Suriye’nin kuzeyindeki DAEŞ terör örgütüne ait hedefler ve Irak’ın kuzeyindeki PKK terör örgütüne ait hedefler ateş altına alınmıştır. 

Uluslararası hukuk çerçevesinde milli egemenliğimizi korumaya dönük meşru adımlarımıza ilişkin olarak sınır ötesi harekatla ilgili başta Birleşmiş Milletler ve NATO olmak üzere uluslararası kuruluşlar ile dost ve müttefik ülkeler nezdinde Dışişleri Bakanlığımız aracılığı ile gerekli girişimler ve bilgilendirmeler yapılmıştır.'

'320 kişi gözaltına alındı'

Operasyonun yurtiçinde de Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü birimlerince yürütüldüğü bildirilen açıklamada, 'Devam eden soruşturmalar çerçevesinde; 24 Temmuz itibarıyla IŞİD, PKK ve diğer marjinal sol örgütlere karşı yapılan çalışmalarda, şu ana kadar terör örgütlerine mensup toplam 320 kişi gözaltına alınmıştır' değerlendirmesinde bulunuldu. 

Açıklamada, yurtiçi ve yurtdışından kaynaklanan terör tehditlerine yönelik mücadelenin ayrım yapılmaksızın süreceği, operasyonun safahatına ilişkin bilgilendirmelerin de devam edeceği bildirildi.

Görsel: Al Jazeera

HPG: 'Ateşkesin bir anlamı kalmamıştır'

PKK’nın silahlı kanadı HPG, Kuzey Irak’taki bombardımanın ardından artık ateşkesin anlamının kalmadığını açıkladı.

HPG Basın Merkezi açıklamasına: “Halk Savunma Merkez Komutanlığımızca ateşkesin TC devleti ve ordusu tarafından tek taraflı bitirildiği açıklanmıştı” diyerek başladı. HPG devamında şunları aktardı:

“24 Temmuz gecesi saat 23:00 sularında Türk ordusuna ait çok sayıda savaş uçağı, başta Behdinan bölgesi olmak üzere yoğun bir bombardımana başlamıştır. Yapılan yoğun bombardıman aralıksız bir şekilde devam ederken, 25 Temmuz gece yarısı 01:00’den itibaren de Kandil ve Xakurkê alanlarına da yoğun bir bombardıman başlamıştır.

Yapılan bu yoğun hava bombardımanlarıyla da ateşkesin bir anlamı kalmamıştır.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

F-16'lar dün sabaha karşı IŞİD'i vurmuştu

Kilis'te Astsubay Yalçın Nane'nin şehit edilmesinin ardından dün sabaha karşı Türkiye sınırına yakın IŞİD hedefleri üç F-16 tarafından vurulmuştu. IŞİD'e ait iki karargah ve bir toplama noktasının hedef alındığı operasyona 'Şehit Yalçın' adı verilmişti.

İki gün önce Kilis Valiliği tarafından 'özel güvenlikli bölge' olarak duyurulan bölge jetler tarafından 4 kez bombalanmıştı.

IŞİD hedeflerine yönelik sabah düzenlenen hava operasyonunun kararı Ankara'da dün gece Başbakan Davutoğlu başkanlığında yapılan güvenlik zirvesinde alınmıştı.

Görsel: NTV

Türk savaş uçaklarının operasyonda Suriye hava sahasına geçmediği, hava operasyonunda koalisyon uçaklarının yer almadığı belirtilmişti.

Gece 3:12'de Diyarbakır'dan havalanan uçakların, bir saat 12 dakika havada kaldığı, örgüte ait 3 hedefi vurduktan sonra 4:24'te üslerine döndüğü bildirilmişti.

Başbakanlık'tan ilk operasyon açıklaması

Perşembe günü sabaha karşı Diyarbakır'dan havalanan F-16'lar, Kilis'in karşısındaki Suriye tarafındaki Bab bölgesindeki IŞİD hedeflerini bombalamıştı.

Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, 'Saat 03:12'de Diyarbakır 8. Jet Ana Üs Komutanlığı'ndan 3 F-16 havalanmış, 03:40 - 03:53 arasında icra edilen hava harekatı ile DAEŞ terör örgütüne ait 3 hedef vurulmuştur. Daha önceden belirlenen 2 karargah ve 1 toplanma noktasına 4 güdümlü bomba atılmıştır. Uçaklarımız 04:24'te üslerine intikal etmişlerdir' denildi.

Saat 03:40 ile 03:53 arasında icra edilen hava harekatına ilişkin Başbakanlık tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:

'Türk Silahlı Kuvvetleri milli imkan ve kabiliyetler ile Özel Güvenlik Toplantısı’nda alınan kararlar çerçevesinde DAEŞ terör örgütüne ait Suriye sınırları içindeki hedeflere dönük bir operasyon gerçekleştirmiştir.

Saat 03.12’de Diyarbakır 8. Jet Ana Üs Komutanlığı’ndan  3 F-16 havalanmış, 03.40-03.53 arasında icra edilen hava harekatı ile DAEŞ terör örgütüne ait 3 hedef vurulmuştur. Daha önceden belirlenen 2 karargah ve 1 toplanma noktasına 4 güdümlü bomba atılmıştır. Uçaklarımız 04.24’te üslerine intikal etmişlerdir.'

Açıklamada, 'Türkiye Cumhuriyeti devleti ulusal güvenliğini korumak için gerekli önlemleri almakta kararlıdır. Başbakanlık Koordinasyon Merkezi ve ilgili kurumlar tarafından kamuoyu süreçle ilgili bilgilendirilecektir' değerlendirmesinde bulunuldu.

DHA ve AA

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
4
3
1
0
0
0