Görüş Bildir
Haberler
Yeni Başlayacak Olanlar İçin İrlanda..

Yeni Başlayacak Olanlar İçin İrlanda..

Efendim, tası tarağı toplayıp gitmek lazım demiyorum ama eğer olur da birgün yolunuz bu yeşil Kelt ülkesine düşerse diye pratik bilgiler vermek isterim..

Yaklaşık 4 milyon nüfusa sahip bu küçük ve yemyeşil ülkede, AB'ye girdikten sonra artan ekonomik refah ve iyileşme sonucu 'eve dönüş' artmıştır. Masmavi bir gökyüzüne sahip bu ülkeden dönüşte, eşsiz hatıralara sahip olabilir ve birbirinden orjinal insanlarla tanışmış olabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tarihi

M.Ö. 6000 yılında Avrupa'dan gelen ilk yerliler ve daha sonra M.Ö. 400 yılında Gaal'den gelen  Keltler ile Gal Uygarlığının ve bugünkü İrlanda'nın temelleri atılmış oldu. 1041'e kadar ada Vikinglerin saldırısına maruz kaldı. 14. yüzyılda Norman'lar ülkenin büyük bir bölümüne egemen olup, Dublin'i başkent yaptılar.

Birbirinden Güzel Şehirleri

Popüler turistik şehirlerden Dublin'de, İrlanda Ulusal Müzesi, Trinity Üniversitesi, Temple Bar, Guinness Bira Fabrikası başta olmak üzere ve keşfedilecek birçok yer bulunmaktadır.

Cork şehrinde bulunan tarihi Blarney Kalesi, 'Blarney Taşı'yla oldukça ünlüdür. İnanışlara göre Balarney taşını öpen kişi büyük bir güzellik ile kutsanır.

İrlanda'nın tarihi dokusunui her an hissedebileceğiniz ve festivallerin eksik olmadığı Galway şehrinde, oksijen depolamak için Inis Mor adasını ziyaret edebilirsiniz.

Sempatik ve Gülüryüzlü İnsanları

Dünya'da tek başına seyahat edilecek yerler arasında rahatlıkla yer bulabilecek bu güzel bir ülkedir. Öğrenim gördüğüm süre boyunca edindiğim izlenimlere gelecek olursak,  yolda ya da yemek yerken tanıştığım bu içten insanlarla yıllardır tanıyormuşum gibi sohbet ettim ve mahallemde yürüyormuşum gibi insanlara selam vererek yürüdüm. Onlardan İrlanda tarihi hakkında bilgi ve gezip görmem gereken yerler hakkında tavsiyeler dinledim. Festivali eksik olmayan sokaklarda, dans edip, şarkılar söyledim ve dileğimce kahkaha attım.

Doğası ve İklimi

Yağmuru çok seven ve yeşile doymak isteyen biriyseniz, kesinlikle ziyaret etmeniz gereken bir ülke. Yalnız mevsim ne olursa olsun yanınıza bir hırka almanız gerekecektir. Millet sıcaktan donla geziyor olsa bile aldırmayın çünkü 10 dakika sonra durum tersine dönebiliyor. Zira yaz mevsiminde bile sık sık yağış almaktadır bu yeşil ülke. Diğer mevsimleri hiç söylemiyorum bile! :) Yol boyunca size koyunlar ve şirin müstakil evler eşlik edecektir.

Alışveriş

Öncelikle kullanılan para birimi 'euro'dur. Moda konusunda diğer Avrupa ülkelerinden biraz geri kalmış olsa da, sevdiklerinize ve kendinize güzel hediyeler alarak dönebilirsiniz bu şirin ülkeden. En ucuz gıda için  Lidl, Aldi, Tesco ; giyim- kuşam Penneys, Dunne's Stores; fast food Centra, Spar promosyonlarından temin edilebilir. Yerli McDonald's olan Supermac's ve Papa Johns da tercih edilebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünyaca ünlü Irish Publar

Rengarenk konsepti, coşkulu kalabalığı, aşırı eğlenceli dansları ve başta Guinnes birasıyla görülmesi gereken yerlerdendir. Publar genelde gece 11-12 gibi kapanır ve gece klüpleri biraz pahalıdır. Hemen hemen hergün canlı müzik yapılmaktadır. Hızlı İrlanda müzikleri temposu ile başta çocuk şarkısı gibi gelebilir ama bir süre sonra eşlik etmemeniz kaçınılmaz olacaktır. Dublin'deki meşhur Temple Bar şehrin simgelerindendir.

Doğal Güzellikleri

Kilkeny Doğa Parkı, Ballina, Birr Kalesi ve Bahçesi, Saint-Stephan Parkı gezilip görülecek yerler arasındadır. Giants Causeway volkanik dev ayak izleri ve dünyaca ünlü Cliffs of Moher uçurumları keşfe değer yerlerden. Harry Potter Melez Prens'in bir sahnesi burada çekilmiş, ayrıca ünlü şarkıcı Dusty Springfield'ın da külleri kardeşi tarafından bu falezlerden okyanusa dökülmüştür.

Kültürü

İrlanda'yı ziyaret edecekseniz dünyanın en nazik insanları ile tanışmak üzere olduğunuzu bilmelisiniz.  İngiltere ile geçmişteki bağımsızlık mücadeleleri nedeni ile her fırsatta farklılıklarını vurgulamaları olasıdır. Özgün mimarisi, her yerde rastlanan Keltik tabelaları, rengarenk kapılı evleri, kendilerine has yemek ve içkileri kültürlerini hala yaşattıklarının göstergesidir.

Sanat ve Festivaller

Dini bayramların ve festivallerin İrlanda kültüründe önemli bir yeri vardır. Her yıl 31 Ekim’de düzenlenen ve hasat şenliği olarak bilinen Cadılar Bayramı, İrlanda kökenlidir. Dünyaca ünlü St. Patrick's Da, aslında dini bir gün ama festival tadında kutlanır. 17 Mart'ta tüm ülkede caddede yürüyüş ve şovlar yapılır. Ülkede Cork Sailing, Limerick Culture Night, Galway Arts, Galway International Oyster Festival, Dublin Writer’s festival gibi yılda 400’den fazla festival kutlanıyor!

Unesco tarafından ‘Edebiyat Başkenti’ olarak seçilmiş ve Dünya’nın en önemli yazarlarını yetiştirmiş Dublin’e gitmek için nedenler arasında edebiyattan bahsetmesek olmazdı. Samuel Beckett, Oscar Wilde, James Joyce, Bernard Shaw, W.B Yeats, Seamus Heaney, Bram Stoke, Maeve Binchy hep bu topraklardan yetişmiş Dünya yazarlarıdır.

Müzik ve Dans

İrlanda geleneksel müziği, yurtdışından gelen çeşitli etkilere ve Kelt müziği yansımalarına rağmen müzik sahnesinde güçlü bir konuma sahiptir. İrlandalılar; arp, uilleann boruları, keman, flüt, akordeon, gayda gibi enstrümanların sıklıkla kullanıldığı folklorik müziklerine danslarla eşlik ederler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sonuş olarak

Sonuş olarak

Çok ileride emekli olununca gidilmesi ve kalınması gereken bir kaç ülkeden biridir İrlanda. Sürekli yağış olan ve bazen hüznü çağrıştıran bu ülkede evde geceleri sadece patates püresi ve biftek yiyerek yaşabilirsiniz.

'umut savaştığımız

kan döktüğümüz topraklarda yatar

ama umut bizi biz yapar

eğer umut yoksa

sevgi yoktur

vatan yoktur'

der, bu güzel ülkenin güzel insanları. 

Son olarak irlandaca bir kelime ile yazıma son veriyorum. Sevgiler!

an ghrá!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın