Görüş Bildir
Haberler
Paris'te Mizah Dergisine Saldırı: 12 Ölü! - Fotoğraflar, Videolar ve Paylaşımlar

Paris'te Mizah Dergisine Saldırı: 12 Ölü! - Fotoğraflar, Videolar ve Paylaşımlar

Deniz Gök
07.01.2015 - 13:24 Son Güncelleme: 08.01.2015 - 09:00

Reuters

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fransa'nın başkenti Paris'te mizah dergisi Charlie Hebdo'nun merkezine silahlı kişilerce saldırıldı. En az 12 kişinin ölümüne neden olan saldırganlar kaçtı. Dergi daha önce Hz. Muhammed'in karikatürlerini yayımlamış ve tepki toplamıştı.

Derginin Paris'in 11'inci bölgesindeki Nicolas Apper Caddesi'nde bulunan merkezine saat 11.30 sularında (TSİ 12.30) silahlı en az iki kişi tarafından saldırı düzenlendi. Saldırıda ikisi polis, en az 12 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Saldırıda beşi ağır toplam 10 kişinin yaralandığı da gelen bilgiler arasında .

Kalaşnikof ve roketatarlı saldırganların kaçarken olay yerinin yakınında bulunan bir polis aracını da hedef aldı. Görgü tanıkları, saldırı sırasında en az 30 silah sesi duyduklarını belirtti.

Dergi 2011 yılında 'bir ülkede şeriat yönetimi olsa, nasıl olurdu' diye bir özel sayı yayınlanmış ve karikatürler yer almıştı. Bu sayının yarattığı infial nedeniyle dergi binası yakılmaya çalışılmıştı. Daha sonra polisin koruması altına alınan dergi binası o zamandan beri yoğun güvenlik altındaydı.

Yerde yatan polise kurşun

IŞİD lideri Bağdadi'nin karikatürlerini de yayınlayan dergi, IŞİD'den de tehdit alıyordu.

Saldırının polisin güvenlik önlemlerini boşladığı bir anda gerçekleştiği tahmin ediliyor.

İki kişi olduğu belirtilen saldırganların içeri girdiklerinde bir kişiyi hedef alarak ateş açtıkları ve otomatik silahlarla etrafı taradıkları belirtildi. Saldırı anında içeride bulunan çalışanların bir kısmı binanın çatısına kaçmayı başarabildi ve Twitter'da dergi çalışanlarının bazılarının çatıya sığındığını gösteren fotoğraflar paylaşıldı.

Saldırganlar kaçarken polisle çatışmaya da girdi, polis araçlarını taradı. Görgü tanıkları, saldırı sırasında en az 30 silah sesi duyduklarını belirtti. 

Paris Emniyeti, silahlı saldırı olayının dergi binasının girişinde yaşandığını doğruladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yakınlardaki Drancy Camii'nin imamı Hasse Chalghoumi saldırı sonrasında derginin önüne geldi ve polisle görüştü. İmam Chalgoumi yaptığı açıklamada, 'Fazlasıyla sinirliyim. Bunlar suçlular, barbarlar. Ruhlarını şeytana satmışlar. Bu özgürlük değil. Bu İslam değil ve umarım Fransa bu olayın sonunda birleşir' dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande: Ulusal yas ilan ettik

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande: Ulusal yas ilan ettik

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ulusa sesleniş konuşmasında, ulusal yas ilan edildiğini açıklayarak, 'Birlik olun çünkü; biz kazanacağız. Çok yaşa Fransa' dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, karikatür dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen kanlı saldırının ardından ulusa sesleniş konuşması yaptı. Hollanda, yas ilan ettiklerini ve saldırılara karşı birlik olmaları gerektiklerini vurguladı.

Hollande'ın ulusa sesleniş konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

'Bugün saldırıda ölenler aslında kahramanlar. Yarın da yas ilan ediyor olacağız. Bütün bir ulus olarak bunun yasını tutuyoruz. Cumhuriyetimize bir saldırıydı bu. Çoğulculuğumuza bir saldırıydı.

'SALDIRGANLAR MUTLAKA YAKALANACAK'

Buradan herkese barış mesajı vermek istiyorum. Fransa dünyanın dört bir yanından başsağlığı mesajı aldı bugün. Herkes saldırganların yakalanmasını ve adalete teslim edilmesini istiyor. Saldırganlar mutlaka yakalanacak.

Benzer saldırılar için güvenlik önlemlerini arttırıyoruz. Bu dönemlerde birlik duygusu çok önemli. Hiçbir şey bizi bölemez. Parlamentonun da bu kararlılığı göstermesi gerekiyor. Fransa'da ortak bir düşmana karşıyız. Fransa her zaman böyle tehditlere karşı bir arada durmuştur. Yine bir arada durmalıyız. Çünkü biz kazanacağız. Çok yaşa Fransa.'

Saldırının düzenlendiği mizah dergisi Charlie Hebdo'nun ofisi, Paris'in merkezinde bulunuyor.

Saldırıda Fransa'nın en önemli karikatüristleri hayatını kaybetti

Saldırıda Fransa'nın en önemli karikatüristleri hayatını kaybetti

(Soldan Sağa) Georges Wolinski, Jean Cabut, aka Cabu, Charb and Tignous

Hürriyet'te yer alan habere göre ölenler arasında Fransa'nın ve derginin en önemli karikatüristlerinden Charb, Cabu, Wolinski ve Tignous'nun da yer aldığı bildirildi. 2009 yılından beri derginin Genel Yayın Yönetmeni olan ve 'Charb' takma adını kullanan Stephane Charbonnier (47), son çizdiği karikatürde sanki saldırının haberini vermişti. 'Fransa'da hâlâ saldırı yok' başlıklı karikatürde silahlı bir kişi 'Temennileri sunmak için Ocak sonuna kadar bekleyin' yazıyordu.

'El Kaide'den olduklarını söylediler'

'El Kaide'den olduklarını söylediler'

Saldırıdan kurtulan karikatüristlerden Coco lakaplı Corinne Rey, Fransız L'Humanité gazetesine yaşadıklarını şöyle anlattı:

'Kreşten kızımı almıştım. Geri dönüp kapıya geldiğimde iki silahlı ve kapüşonlu adam bizi tehdit etti. İçeri girmek, yukarı çıkmak istiyorlardı. Şifreyi tuşladım. Wolinski'ye, Cabu'ya ateş açtılar. Beş dakika sürdü. Ben bir masanın altında sığındım. Fransızcaları mükemmeldi. El Kaide'den olduklarını söylediler.'  Al Jazeera

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Saldırganların kimlikleri tespit edildi'

'Saldırganların kimlikleri tespit edildi'

Fransa polisi, saldırganların kimliklerini tespit ettiklerini açıkladı. Fransız medyasına bilgi veren polis yetkilileri, üç saldırganın Fransız vatandaşı olduğunu söyledi ancak isimlerini açıklamadı.

Fransa polisinin terörle mücadele ekipleri, başkent Paris'in kuzeydoğusundaki Reims kentinde operasyon düzenledi.

Bu bilgilere göre 32 ve 34 yaşındaki iki saldırgan kardeş. Silah kullanmadığı açıklanan üçüncü saldırganın yaşının ise 18 olduğu bilgisi verildi. Polis, saldırganlardan birinin terör sabıkası olduğunu açıkladı.. BBC 

34 yaşındaki Said Kouachi ve 32 yaşındaki Şerif Kouachi isimli iki kardeşin yanı sıra, 18 yaşındaki Hamid Murad da isimleri açıklanan saldırganlar arasında. AFP ajansı, Murad'ın polise teslim olduğunu açıkladı.

AFP

Saldırıyı gerçekleştirildiği iddia edilen Said Kouachi (34) ve kardeşi Cherif Kouachi (33)

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Boyun eğmektense ölmeyi tercih ederim'

Charlie Hebdo’nun Paris’teki merkezine düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden derginin genel yayın yönetmeni Stéphane Charbonnier iki yıl önceki bir söyleşisinde‘boyun eğmektense ölmeyi tercih edeceğini’ söylemiş.

Fransa’nın saygın gazetelerinden Le Monde, Danimarka’da yayınlanan bir mizah dergisinin Muhammed peygamberi konu alan karikatürünü aynen yayınladıktan sonra tepkileri üzerine toplayan derginin genel yayın yönetmeni Charbonnier’yle yaptığı söyleşiyi yeniden yayınladı.

O dönem polis korumasında olan Charbonnier, söyleşide, “Bir senede 20 özel koruma eskittik” derken, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Çocuklarım yok, karım yok, arabam yok, kredim yok. Bu biraz cafcaflı olacak ama boyun eğmektense ölmeyi yeğlerim.”

İslamla ilgili karikatürlerin şiddete yol açtığı eleştirilerine karşı çıkan Charbonnier mesleğini şöyle savunuyor: “Ben keçeli kalemle insan öldürüyormuşum gibi hissetmiyorum. İnsan hayatını tehlikeye atmıyorum. Kendi şiddetlerini meşrulaştıracak bahanelere ihtiyaçları olduğunda, hep buluyorlar.” Diken

Olay yerinden ilk fotoğraflar

Olay yerinden ilk fotoğraflar
İçeriğin Devamı Aşağıda

Fotoğraflar Reuters / AFP / AP

İçeriğin Devamı Aşağıda

Saldırı Sosyal Medyanın Gündeminde

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
2
1
0
0
0
0