Görüş Bildir
Haberler
NSU Sanığı 2 Yıllık Suskunluğunu Bozdu: 'Özür Diliyorum'

NSU Sanığı 2 Yıllık Suskunluğunu Bozdu: 'Özür Diliyorum'

Batuhan
09.12.2015 - 13:45 Son Güncelleme: 09.12.2015 - 13:52

Almanya’da sekizi Türk on kişinin ölümünden sorumlu tutulan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresinin hayattaki tek üyesi ve baş sanığı Beate Zschäpe, iki buçuk yıllık suskunluğunun ardından bugünkü duruşmada ilk ifadesini verdi. Zschäpe tüm NSU kurbanlarının ailerinden samimi bir şekilde özür dilediğini söyledi ve yaptığı yazılı açıklamada 'On cinayet ve iki bombalı saldırıyı engelleyemediğim için ahlaki açıdan suçlu hissediyorum“ ifadesini kullandı. NSU üyesi olduğunu ret eden Zschäpe, ölen sanıklar Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt’ı sorumlu tuttu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutulan Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü NSU davasının baş sanığı Beate Zschaepe, Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde görülen davada iki buçuk yılın ardından bugün ilk kez konuştu. 10 cinayet, 15 banka soygunu ve iki bombalı saldırıdan sorumlu tutulan Beate Zschaepe, yeni avukatları Mathias Grasel ve Hermann Borchert'ın tavsiyeleri üzerine açıklama yapma kararı almıştı. Zschaepe'nin davaya ilişkin 53 sayfalık yazılı açıklamasını avukatı Mathias Grasel okudu.

İkisiyle de ilişkisi varmış

Spiegel Online'ın bildirdiğine göre, açıklamasında Doğu Almanya'da geçen çocukluğundan bahseden Zschaepe, alkol problemi yaşadığını ve annesiyle sürekli yaşadığı kavgalardan bahsetti. Annesinden para alamadığı için küçük çaplı hırsızlıklara katıldığını belirten Beate Zschaepe, Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt ile olan gönül ilişkilerine değindi. İlk olarak Mundlos'a aşık olduğunu anlatan Zschaepe, 19 yaşında Böhnhardt ile tanıştığını ve Mundlos ile beraberken Böhnhardt'a aşık olduğunu söyledi. Mundlos'un askerliğinden sonra ayrıldıklarını ve sadece Böhnhardt ile birlikte olduğuna değinen Zschaepe, bu sayede Böhnhardt'ın arkadaş çevresiyle yakın ilişki kurduğunu belirtti.

"İlk soygundan haberim vardı"

"İlk soygundan haberim vardı"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt'ın gerçekleştirdikleri ilk soygundan haberi olduğunu kabul eden Zschaepe, ancak ne planlama aşamasında ne de soygunun gerçekleşmesinde katkısı olmadığını söyledi. Zschaepe'nin ifadesine göre, NSU çetesinin üçlüsü (Zschaepe, Mundlos ve Böhnhardt) 1998 yılında örgüt kurup ortadan kaybolduktan sonra yakalanacağız diye hep korku içerisinde yaşadı. Paraları bitmek üzereyken Böhnhardt soygun yapmayı önerdi. Mundlos ve Böhnhardt bombalar hakkında Zschaepe'ye bilgi vermedi.

İfadesine göre Zschaepe, NSU çetesinin 9 Eylül 2000 tarihinde işlediği ilk cinayet olan Enver Şimşek'in öldürülmesinden de haberdar değildi. Cinayeti bir kaç ay sonra Aralık'ta öğrendi. Cinayetin neden işlendiği konusunda bugün dahi bir fikri yok. Mundlos ve Böhnhardt'a cinayetten sonra polise gitmelerini önerdi ancak 'intihar ederiz' diye tehdit edildi.

Baş sanık Beate Zschaepe, 2001 yılında Köln'de yapılan bombalı eylemden de haberi olmadığını söyledi. Uwe Böhnhardt'ın İranlı bir kişiye ait markete bombayı koyduğunu öne süren Zschaepe, Mundlos'un da marketin önünde nöbet tuttuğunu anlattı.

Abdürrahim Özüdoğru cinayeti

Abdürrahim Özüdoğru cinayeti

Cinayetler hakkında Mundlos ve Böhnhardt'ın kendisine bilgi vermediklerini iddia eden Zschaepe, 13 Haziran 2001 tarihinde Nürnberg'de kendisine ait terzi dükkanında öldürülen Abdürrahim Özüdoğru ve 27 Haziran 2001 tarihinde Hamburg'ta işlettiği markette öldürülen Süleyman Taşköprü cinayetlerinden de haberi olmadığını söyledi.

Cinayetlerdeki katkısını reddeden Zschaepe, bombalama eylemleri ve soygunlar da dahil cinayetlerin planlanması ve uygulanmasında kendisinin suçsuz olduğunu iddia ediyor. Zschaepe'ye göre 25 Nisan 2007'de Heilbronn'da öldürülen polis memuru MichŠle Kiesewette silahı için öldürüldü. Mundlos ve Böhnhardt'In işlediği cinayetlerden, sonra haberi olduğunu kaydeden Zschaepe, onlara karşı gelmeye gücü yetmediğini ve polise gidecek cesareti bulamadığını öne sürdü.

Zwickau'daki hücre evini yaktım

Zwickau'daki hücre evini yaktım

NSU terör örgütünün son olarak kullandığı Zwickau'daki hücre evini kendisinin kundakladığını kabul eden Zschaepe, Kasım 2001 tarihinde radyoda bir karavanın içerisinde iki kişinin cesedinin bulunduğunu duyar duymaz, ölen kişilerin Mundlos ve Böhnhardt olduklarından emin olduğunu, evin içerisinde kimse olup olmadığını kontrol ettikten sonra ateşe verdiğini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

NSU üyesi değilim

Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü NSU ile bağını da reddeden Zschaepe, NSU isminin Uwe Mundlos tarafından konulduğunu belirttikten sonra kendisini ne o zaman ne de daha sonra NSU üyesi olarak görmediğini, olsa olsa Böhnhardt'ın üye olabileceğini öne sürdü.

Ölenlerin yakınlarından özür diledi

Cinayetlerde hayatını kaybedenlerin yakınlarından özür dileyen Zschaepe, ölümlerden Mundlos ve Böhnhardt'ın sorumlu olduklarını, kendisini ise moralmen sorumlu hissettiğini söyledi.

DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
25
3
3
3
0
0
0