Görüş Bildir
Haberler
Notre Dame De Sion’da ‘Penis’ ve ‘Vajina’ Krizi

Notre Dame De Sion’da ‘Penis’ ve ‘Vajina’ Krizi

Hande öçalan
08.07.2015 - 19:20 Son Güncelleme: 09.07.2015 - 13:02

Notre Dame De Sion Lisesi’nde çalışan 17 yıllık sözleşmeli edebiyat öğretmeni Melike Koçak öğrencilerin çıkardığı fanzinde yer alan ‘penis’ ve ‘vajina’ kelimeleri nedeniyle işinden oldu. Notre Dame De Sion’da okuyan öğrenciler kendi imkanlarıyla okulun adını kullanmadan çıkardıkları Tavuskuşu adlı fanzinin mayıs sayısında kadın cinayetleri ve bununla ilgili şiirlere yer verdi. Öğretmen Koçak öğrencileri yönlendirdiği gerekçesiyle kovuldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Öğrencilerini uyarmak yerine gelişmelerine, eleştirel bakmalarına vesile olması” sebep gösterildi

Özgecan Aslan’ın katledilmesinin ardından Notre Dame de Sion Lisesi öğrencileri katledilen kadınların ağzından yazdıkları mektupları okul bünyesinde yayınlamak istedi. Ancak bu talepleri okul tarafından kabul görmeyince, öğrencilerin kimi kendi isimiyle kimi rumuz kullanarak yazılarını ‘Tavuskuşu’ adlı fanzinde yayınlamaya karar verdi.

Fanzinde yer alan ifadeler nedeniyle okul yönetimi rahatsız oldu. 29 Haziran günü Melike Koçak’a sözleşmesinin yeni dönemde yenilenmeyeceği tebliğ edildi. Öğretmen Melike Koçak tebligatı alır almaz soluğu Fransız ve Türk müdür yardımcılarının yanında aldı. Ancak sonuç değişmedi.

Yönetim tarafından Koçak’ın işine son verme gerekçesi olarak şu ifadeler kullanıldı: “Öğrencilerinin toplumsal cinsiyet, beden politikaları ve feminizmle ilgilenmelerinin düzeyini ayarlayamaması, kontrol etmemesi, bu konuda öğrencilerini uyarmak yerine gelişmelerine, eleştirel bakmalarına vesile olması.”

"Yasak, ayıp, günah değil, sansüre neden olacak kavramlarla çocukları sınırlamadım."

"Yasak, ayıp, günah değil, sansüre neden olacak kavramlarla çocukları sınırlamadım."

Melike Koçak, “Dahlim olmayan ancak kesinlikle savunduğum bir fanzin nedeniyle işimden oldum. Okul yönetiminin beklentisi 12 Eylül’ün istediği türden bir öğretmen olmak. Ancak ‘yasak’, ‘ayıp’ ve ‘günah’ gibi kavramları öğrencilere öğreterek onların yayınlarını sansürlemelerine neden olacak bir eğitimi kabul etmem. Bu onların kavramsal zihinlerinin özgürleşmesine engel olacak. Çocuklara bunları öğretecek bir eğitimci değilim” dedi. Koçak, pedagojik sıkıntının yanında, gelecek yıl mart, nisan aylarında başlayacak sözleşme dönemine kadar işsiz kalmasının da kendisi için oluşturacağı probleme dikkat çekti.

Öğrenciler fanzinde şu ifadelere vermişti:

“Tasavvur tek bir parmakla / Birkaç damla / Birkaç dakika inleme / Birkaç nefes / Sistemi, / Düzenli nefesleri, / Tabuları / Kızlığı / Bozuyoruz namus odasında..”

“Kadınlığın yasaklandığı bir ülkede, kocaman penisleriyle, kocaman penis şekilli binalarda çalışan, kocaman evlerin, perdesiz pencerelerinde kalın sigaralar içen erkekler vardı. Kadın akılları, kadın başları yasaktı. Ayıp yataktaydı, kadına benzetilen canlılar yataklarda çarşaf olmaya mahkumdu.”

Okulun Açıklaması: Dozaj Kaçmış

Notre Dame De Sion yetkilileri, Melike Koçak'ın dergi projesini okul yönetimine sunduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: Melike Koçak, mart ayında 'öğrencilere böyle bir dergi çıkarmak istiyoruz' diye yönetime dilekçe verdi. Yönetim 'olur ama önce içeriğine bakalım' dedi. 

İçerik incelendikten sonra bir okul için uygun olmadığı Koçak'a bildirildi. Birkaç ay sonra Haziran'da çalışma biraz daha genişletilerek, daha keskinleştirilerek yapılmış. Okul yönetiminden habersiz bir şekilde öğrencilere dağıtıldığı görülünce de öğretmenin 31 Ağustos 'ta bitecek kontratının yenilenmeyeceği 2 ay önceden kendisine söylenmiş. Okulun politikası, öğrencilere objektif biçimde bütün bilgileri vermek ve kendi bakış açılarının oluşmasını sağlamaktır. Kadına şiddet gibi bir konuda öğrenciyi hassaslaştırmak önemli ama bunu çok dikkatli yapmak lazım, burada dozaj kaçmış.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Melike Koçak’ın işinden olmasının ardından öğrenciler sosyal medya twitter’da #direnortmenim hashtag’iyle destek kampanyası başlattı. İşte destek tweetlerinden bazıları:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tavuskuşu Fanzin hesabı da protesto tweetleri paylaşmaya devam ediyor:

Ayrıca Melike öğretmenin görevine dönmesi için bir de imza kampanyası başlatıldı.

Kampanyaya katılmak için Change.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

RadikalBirgün & Diken

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
33
14
7
6
4
3
1