Görüş Bildir
Haberler
MİT TIR'ları Davasında Dündar İçin 31, Gül İçin 10 Yıla Kadar Hapis İstemi

MİT TIR'ları Davasında Dündar İçin 31, Gül İçin 10 Yıla Kadar Hapis İstemi

Onedio Medya
03.05.2016 - 13:42

Can Dündar ve Erdem Gül'ün MİT TIR'larıyla ilgili yargılandıkları davada savcı bugün verdiği mütalaasında gazetecilerin 'askeri ve siyasi casusluk yaptığı' iddiasından vazgeçti. Savcı, Dündar'ın 31,5 yıla, Gül'ün ise 10 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BBC Türkçe'de yer alan habere göre savcı, Can Dündar'ın 'Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgileri temin edip açıklama ve bu suça iştirak' eylemleri nedeniyle, 10 yıldan 31 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

Erdem Gül'ün ise 'devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgileri açıklama' eylemi nedeniyle, 5 yıldan 10 yıla kadar hapsini talep etti.

İddianamede ise iki gazetecinin ayrı ayrı bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet ve 30 yıla kadar hapis cezası istemişti.

"Siyasi ve askeri casusluk" suçlamasından bahsedilmedi

"Siyasi ve askeri casusluk" suçlamasından bahsedilmedi

Davanın avukatlarından Bülent Utku, BBC Türkçe'ye yaptığı değerlendirmede 'mütalaanın geldiği noktaya bakılırsa olanlar ilginç' yorumunda bulunuyor.

Utku, haberin yayımlanmasından hemen sonra yöneltilen suçlamanın 'askeri ve siyasi casusluk' olduğunu, bunun yanında 'terör örgütü propagandası yapmanın' da suçlamalar arasında olduğunu söylüyor.

İddianame hazırlandığında ise, suçlamalara bir de 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini devirmeye teşebbüs'ün de yer aldığını vurguluyor.

Ancak yargı sürecinde eklenerek artan bu suçlamalara rağmen savcı mütalaasında 'siyasi ve askeri casusluk' suçlamasından bahsetmedi ve buradan cezalandırılmalarını talep etmedi.

Mütalaa sonrası ilk duruşma 6 Mayıs'ta

Mütalaa sonrası ilk duruşma 6 Mayıs'ta
İçeriğin Devamı Aşağıda

Savcı mütalaasında ayrıca iki suçtan bu dosya kapsamında ceza verilmesini talep etmedi. Ancak bu adımı, bu suçlamalardan vazgeçtiği anlamına gelmiyor.

Savcı Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki 'Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme ile Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme' suçlarıyla ilgili dosyanın ayrılmasını talep etti.

Ayrıca bu suçlamaların ayrılarak Yargıtay’da görülen MİT TIR'ları davasıyla birleştirilmesini talep etti.

Bu durumda Can Dündar ve Erdem Gül bu suçlamalardan yargılanma ihtimali devam ediyor.

Davanın mütalaa sonrası ilk duruşma 6 Mayıs Cuma günü görülecek.

Dündar ve Gül'ün yargılandığı dava gizli oturumla, izleyicilere ve basına kapalı şekilde görülüyor.

İki gazeteci Kasım ayında tutuklanarak Silivri Cezaevi'e gönderildi. Üç ay sonra Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla tahliye edilen gazetecilerin yargılanmasına 1 Nisan'da başlandı.

Bu duruşmada sanıkların savunma yapması bekleniyor.

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
49
37
5
3
3
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Fazlı Erdem

Yani mpt 76 nın sırrını paylaşmak neyse mit operasyonuda aynı şeydir buna maşa olamak ihanettir yasalrda açıktır gereği neyse yapılsın

itsasin

mit yasadışı iş yapıyor bu vatana ihanettir.iç savaşa taraf oldu badem mallar şimdi tüm şehirlerde bombalar patlıyor budur vatana ihanet.akp işiddir.bunu bel... Devamını Gör

itsasin

http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazisi/289651/Tehdidi_birak__bu_20_soruya_yanit_ver_.html