Görüş Bildir
Haberler
HDP'nin Cizre'deki Yaralılarla İlgili Önerisi Reddedildi

HDP'nin Cizre'deki Yaralılarla İlgili Önerisi Reddedildi

Onedio Medya
27.01.2016 - 02:06 Son Güncelleme: 27.01.2016 - 10:50

Şırnak’ın Cizre ilçesinin Cudi mahallesinde bir bodrum katında mahsur kalan ve aralarında yaralıların da olduğu 24 kişi ile ilgili HDP'nin Meclis'te yaptığı öneri reddedildi. HDP grup önerisi görüşmelerinde söz alan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş kürsüde yaptığı konuşmada Cizre'de çatışmalar nedeniyle bir evin bodrumuna sığınan 28 kişiden 4'ünün ambulans gitmediği için yaşamını yitirdiğini söyledi ve 'AİHM'in kararlarına rağmen Türkiye Cumhuriyeti devleti, bu parlamento ve  hükümet müdahil olmadı. İnsanlığa karşı suç işleniyor' ifadelerini kullandı. Konuşması sırasında HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ı telefon ile arayıp kürsüden konuşturmak istemesi Genel Kurul'da tansiyonu yükseltti. AKP sıralarından itiraz sesleri yükselirken Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, böyle bir usulün olmadığını söyleyerek, Beştaş'a itiraz etti. 

Öte yandan Cudi Mahallesi’ndeki evin bodrum katında 23 kişi ile birlikte mahsur kalan  Mehmet Tunç, BBC Türkçe'ye telefon aracılığı ile konuştu. Durumlarını bir trajedi olarak tarif eden Tunç, sessiz kalanların bu ölümlerden sorumlu olacağını vurguladı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Cizre'de bir binada mahsur kalan ve aralarında yaralıların da olduğu belirtilen 24 kişiyle ilgili HDP'nin yaptığı öneri reddedildi.

Beştaş: Bu yaptığınız utanç verici

Beştaş: Bu yaptığınız utanç verici

Konuyu TBMM gündemine taşımak için kürsüye çıkan HDP Eş Genel Başkanı Meral Danış Beştaş, konuşmasını sürdürürken bölgede bulunan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'a telefonla bağlanarak olay yerinde yaşanan durumu milletvekillerine aktarmasını istedi. Ancak bazı milletvekilleri bu duruma müdahale ederek Sarıyıldız'ın konuşmasına engel oldu.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın da 'Böyle bir usül yok. Size konuşma sözü verdim. Siz konuşacaksınız' diyerek araya girdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu anlarda Meclis'te karşılıklı atışmalar yaşandı. HDP'li Beştaş, genel kurula dönerek 'Bu yaptığınız utanç verici. Bu şekilde protesto etmekle ölümlerin arkasında duruyorsunuz. Bu cinayetleri destekliyorsunuz.' ifadelerini kullandı.

Meral Danış Beştaş'ın konuşması ve Meclis'te yaşananlar

"Mahsur kalan yaralılara ulaşamıyoruz"

"Mahsur kalan yaralılara ulaşamıyoruz"

Öte yandan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Twitter hesabından Cizre'de yaşananlarla ilgili bilgi verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 4 gündür bodrumda olan sivil yaralıların yaşam hakkının korunması için Türkiye'ye çağrıda bulunduğunu belirten Faysal, son tweetinde mahsur kalan yaralılara üç saattir ulaşamadıklarını söyledi.

Yaralılar için AİHM'e tedbir başvurusu

25 Ocak'ta avukatlar binanın bodrumunda hastaneye kaldırılmayı bekleyen yaralılar için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne tedbir başvurusunda bulunmuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BBC muhabiri binada mahsur kalanlara telefonla ulaştı

BBC muhabiri binada mahsur kalanlara telefonla ulaştı

Cizre'deki son durum geçtiğimiz günlerde DHA ekibi tarafından görüntülenmişti

Binada 23 kişiyle birlikte mahsur kalan Cizreli siyasetçi Mehmet Tunç'da BBC Türkçe'den Selin Giritli'ye olay yerinde yaşananları aktardı.

Evin içerisine top mermisi düştüğünü ve bu nedenle yaralandığını söyleyen Tunç, yaralılardan ikisininde durumunun ağır olduğunu söyledi.

Yaralılardan bazılarında iç kanama olduğundan şüphe ettiklerini belirten Tunç, 'Sargı bezi bile yok. Yorganın içindeki pamukları (aldık), evin içinde çocuk bezleri bulduk, bu insanların yaralarına koyduk.”dedi.

Selin Girit'in Mehmet Tunç ile yaptığı görüşme

İçeriğin Devamı Aşağıda

'En iyi durumda olan benim. Zor durumdayız. Benim de yavaş yavaş psikolojim bozuluyor' diyen Tunç,  'Burada bir trajedi yaşanıyor. Eğer sizler de sessiz kalırsanız, inanın ki buradaki insanların ölümünden sizler de sorumlusunuz.' sözleriyle çağrıda bulundu.

#CizreyeAcilSesVer Hashtag'i TT listesinde

#CizreyeAcilSesVer Hashtag'i TT listesinde

Cizre'deki duruma sosyal medya kullanıcıları da kayıtsız kalmadı. 

Uzun süre TrendTopic listesinin başında yer alan #CizreyeAcilSesVer hashtag'i ile 14 binden fazla kullanıcı, 30 binden fazla tweet attı.

Ajanslar ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Murat yurtsever

Karakolda mahsur kalan saatlerce yardim bekleyen 20 yasinda gencecik askerler umrunuzda miydi ki pkk li kopekler mahsur kalinca umrumuzda olsun.

Murat yurtsever

Ayrica o sivil denilen 24 kisi ne yaparlarken yaralanmislar o da ayri bir muamma :) saglikliyken gerilla yaraliyken sivil :) ohh

tatlış penguen

evde soğan doğrarken olmuştur :) bu güzel soru için tebrik ediyorum arkadaşım kimse bunu sormuyor işte

Cizredeki halkın durumu zor ama şunu da düşünüyorum;Ne bekliyorlardı evlerinin önü hendekler kazılarak cepheye çevrilmiş,her yere bomba döşenmiş,evlerine bom... Devamını Gör