Görüş Bildir
Haberler
Gözler Çin ile Füze Pazarlığında

Gözler Çin ile Füze Pazarlığında

FreiGeist
29.07.2015 - 14:17 Son Güncelleme: 29.07.2015 - 15:27

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün başlayan Çin ziyaretinde en kritik başlık füze ihalesi. Erdoğan'ın ziyaret öncesi söylediği 'Zenginleştirilmiş bir teklif, bizler tarafından mâkul karşılanacaktır' ifadesi, pazarlığın sürdüğünü gösteriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önemli başlıkları ele almak üzere Çin'de. Ziyaretin kritik maddesi Çin'e verilen, ABD ve NATO'nun itiraz ettiği ve 2 yıldır hayata geçirilemeyen füze savunma sistemi ihalesi.

Türkiye 2013’te bir füze savunma sistemi ihalesi açtı. Bu ihalenin ardından Çin’le 3.4 milyar euroluk füze sistemi anlaşması yaptı. Balistik füzelere karşı kurulacak hava savunma sistemi için Çin devlet firması ile el sıkışıldı. Ancak CPMIEC, İran'a silah satışı yüzünden ABD'nin yaptırım listesinde.

4 milyar dolar olarak öngörülen savunma sistemi ihalesinde Çin 3 milyar doların altında teklif verdi, “Ortak üretim yapalım” dedi. Türkiye'nin şartları arasında yüzde 50 yerli üretim şartı da vardı. Kararda, ortak üretim fikri etkili oldu.

Uzun menzilli füze ihalesinde ABD'nin Patriot sistemi, Rus S300-S400 füzeleri, Çin'in FD-2000 füzesi ve İtalyan-Fransız ortaklığıyla geliştirilen Samp-T sistemi yarışıyordu.

CPMIEC, uzun bir süredir Amerika Birleşik Devletleri'nin yaptırımlarına maruz kalıyor. Nedeni, firmanın İran'a silah satması. ABD, yaptırımları 2013'te uzatma kararı almıştı.

Erdoğan: 'Çin'le füze sistemini tekrar ele alacağız'

Türkiye’nin dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin’e ihracat kalemlerini artırmak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en önemi amaçlarından biri.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin ve Endonezya'yı kapsayan resmi ziyaretleri öncesinde, Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenlemiş ve Türkiye'nin hava savunma füze sistemi ihalesine de değinmişti: 

'Bizim Çin ile başlattığımız fakat istediğimiz hızda devam etmeyen projelerimiz var. Örneğin sayın devlet başkanıyla, başbakanlığı döneminde yaptığımız görüşmede çok çok önemli adımları hedeflemiştik. Onları hayata geçiremedik. Öyle zannediyorum ki şimdi görüşeceğiz. Çin Türkiye işbirliği noktasında ciddi adımlar atacağımıza inanıyorum.  Balistik füzelerle ilgili işin başında en uygun teklifi veren ülke Çin Halk Cumhuriyeti olmuştur. Daha sonra bazı gelişmeler oldu, bazı aksamalar söz konusu. Bu ziyarette bu konuları tekrar ele alacağız. Bu uygun teklifi zenginleştirecek bir teklif, tabi ki bizler tarafından da makul karşılanacaktır.'

AFP’ye konuşan Çinli bir yetkili, “Bu uygun teklifi zenginleştirecek her türlü teklifi memnuniyetle karşılarız” dedi. Yetkili, “Ben bu ziyaretin ilişkilere ivme kazandıracağı düşüncesindeyim” diye de ekledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kaynaklar: Al Jazeera, AFP ve AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0