Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan Fransa'da Konuştu: 'Varsa Yoksa Kobani'

Erdoğan Fransa'da Konuştu: 'Varsa Yoksa Kobani'

adem kara
31.10.2014 - 15:01 Son Güncelleme: 31.10.2014 - 16:59

Fotoğraf: AA

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Erdoğan, IŞİD’in Irak’ın yüzde 40’ını işgal altında tuttuğunu belirterek, “Niçin Kobani? Niçin İdlib, Hama, Humus, Deyr Ez Zor değil. Varsa yoksa Kobani” dedi. Erdoğan, 'uçuşa yasak bölge, güvenli bölge ve eğit -donat' uygulamalarının başlaması durumunda Türkiye'nin, diğer koalisyon güçlerinin yaptığı her şeyi aynen yapacağını söyledi. Uluslararası medyayı da eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin IŞİD'i destekleyen bir ülke olarak gösterildiğini belirterek bunu bir ihanet olarak niteledi.

Fransa ziyaretinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, ortak basın toplantısı düzenledi.

Hollande, yaptığı açıklamada, IŞİD konusunda Türkiye ile paralel görüş bildirirken, 'Uçuşa yasak bölge ve güvenli bölgeden yanayız' dedi. Hollande'ın bu açıklamasının ardından söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına, 'Bölgesel sorunlara bakışta Fransa ile Türkiye arasında neredeyse fark yok' diyerek başladı. Türkiye'nin IŞİD'e karşı koalisyona katılmak için ilk günden bu yana dikkat çektiği 3 şartı bir kez daha tekrarlayan Erdoğan, 'Bizim bakış açımız, uçuşa yasak bölge, güvenli bölge ve eğit-donat sisteminin hayata geçirilmesidir. Bu üç şey yapıldığında, Türkiye koalisyon güçlerinin yaptığı her şeyi yapmaya başlayacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın' şeklinde konuştu.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları

Suriye Konusunda Adım Atmaya Hazırız, Üç Şartla...

'Bölgesel sorunlara bakışta Fransa ile Türkiye arasında neredeyse fark yok. Irak'ın yüzde 40'ının işgal edildiğini ve Suriye'nin de bir kısmının işgal altında olduğunu görürsek, dünya buna sessiz kalmamalıdır. Bizim bakış açımız, uçuşa yasak bölge, güvenli bölge ve eğit-donat sisteminin hayata geçirilmesidir. Bu üç şey yapıldığında, Türkiye koalisyon güçlerinin yaptığı her şeyi yapmaya başlayacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

'NEDEN KOBANİ?'

Kobani meselesine ayrıca değinmek istiyorum. Neden Kobani? Neden başka bir yer değil de Kobani? Varsa yoksa Kobani. Kobani bizim sınırımızda. Şu anda Kobani'de sivil insan yok. Sadece 2 bin savaşçı var. Bundan dolayı mı orası koalisyon güçleri tarafından sürekli bombalanıyor? Bunu anlamakta zorlanıyorum. Suriye'nin diğer bölgelerinde koalisyon güçlerinin aynı şeyi yapmamasına biz karşıyız.

'IRAK ORDUSU SÜREKLİ KAÇIYOR'

Burada bir kere Esad var. Demokrasiyi savunuyorsak, 'Esad giderse halk ne derse o olur' demeliyiz. Irak'ta malesef katılımcı bir ordu yoktur. Şu anda Irak ordusu sürekli kaçmaktadır. Yerini IŞİD'e terketmektedir. Irak ordusu Musul'u IŞİD'e bırakıp kaçtı. Oradaki silahlarla örgüt, işgal faaliyetlerini yürütüyor.

IŞİD'E DESTEK İDDİASI...

Şu anda sünniler evlerine dönmek istiyor. Ama onların eğit-donata ihtiyacı var. Biz Türkiye olarak bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız.

Türkiye hiçbir zaman IŞİD'e destek vermemiştir. Bir milyon 600 bin insan şu anda bizim topraklarımızdadır. Bunlara biz bakıyoruz. Şu ana kadar 4.5 milyar dolar harcadık. Dünyadan bize gelen destek sadece 200 milyon dolardır.

Fotoğraf: AA

François Hollande'ın açıklamasından başlıklar

Esad kendi halkını öldürüyor. Bizler ÖSO'ya destek veriyoruz. Bu da sayın Erdoğan'la yaptığımız görüşmede dile getirdiğimiz konu oldu.

IŞİD SURİYE VE IRAK'TA KATLİAM YAPIYOR

Kobani'de ne olursa olsun kazanabilmek için demokratik muhalefetin gerekli desteği alması şarttır diye düşünüyoruz. Türkiye ile yapacaklarımız çerçevesinde uçuşa kapalı bölgelerin oluması, güvenli bölgelerin oluşması yönünde hem fikiriz.

Türkiye'nin Avrupa ile içten bir diyaloğunun olması gerekiyor. Önemli olan üyelik olacak mı olmayacak mı kararlaştırmak değil, bu mümkün mü diye görüşmek gerekiyor.

Adalet insan hakları güvenlik gibi konuları Avrupa düzeyinde açmanın mümkün olduğunu biliyoruz ve bu mesajı verdim sayın Erdoğan'a.

ANAHTAR ŞEHİR: HALEP

Burada durum acildir. Sadece Kobani yoktur başka şehirlerde vardır tehdit altında olan. Irak'ta da vardır. Bizim için anahtar bir şehir de Halep... Özgür Suriye Ordusu ve demokratik muhalefete destek veriyoruz. Ama Kobani de önemli konular arasında. Gerçi şehir boşaltıldı ama gerekli desteği vermek zorundayız. Bu konuda Türkiye'ye güveniyoruz' diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ

Avrupa'da Türkiye'nin üyeliği konusunda bazı blokajlar vardı. Ben 22 ve 23. başlıklar konusunda ilerleyebileceğimizi belirttim. Herhangi bir koşula bağılı kalmaksızın ikili ilişkilerimizi de üst düzeye çıkarmamız gerekiyor. Önemli olan bazı konularda ilerleme olmasıdır.

Habertürk, İnternet Haber, AA ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0