Görüş Bildir
Haberler
Entelektüel Birikime Adım Adım: Ressam ve Müzisyenlerin Hayatını Konu Alan Filmler

Entelektüel Birikime Adım Adım: Ressam ve Müzisyenlerin Hayatını Konu Alan Filmler

luna
17.07.2020 - 07:15

Hem keyif verecek hem de bilgi sahibi edecek filmlerle arkadaş ortamının 'entelektüeli' siz olabilirsiniz :)

Not: Film açıklamaları Sinemalar ve Beyazperde'den alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Amadeus (1984)

1. Amadeus (1984)

IMDb: 8.3

Müzik konusunda yüce bir yeteneğe sahip olan Amadeus Mozart ile Antonio Salieri’nin ilişkisine odaklı bir başyapıt. Sanat ile sanatçının kişiliği arasındaki ilişkiye odaklanan ve usta müzisyenin yaşamını, Salieri üzerinden anlatan bir klasik.

2. Marley (2012)

2. Marley (2012)

IMDb: 8.0

Jamaikalı efsanevi reggae şarkıcısı, devrimci idol, kimilerine göre de ilah olan Bob Marley'in hayatını, müziğini ve yaşam felsefesini anlatan filmde, sanatçının daha önce yayınlanmamış görüntüleriyle, müthiş performans kayıtları, yakınlarıyla yapılan söyleşiler de yer alıyor.

3. Cobain: Montage of Heck (2015)

3. Cobain: Montage of Heck (2015)

IMDb: 7.5

Kurt Cobain'in Aberdeen günlerine odaklanan yapım, kendisinin Nirvana grubunun temellerini atışını ve zaman içerisinde girdiği psikolojik hüsrana da parmak basıyor. Cobain'in çocukluk dönemleri ve eşi Courtney Love ile yaşamlarından özel görüntülerinin yer aldığı belgesel Kurt Cobain'in ailesinin desteğiyle hazırlanmıştır.

4. Shine (1996)

4. Shine (1996)

IMDb: 7.7

Avustralyalı ünlü piyanist David Helfgoth’un hayatını konu alan ve Geoffrey Rush’a en iyi erkek oyuncu Oscar’ını kazandıran, bol ödüllü ve soundtrack’i ülkemizde yok satan bir film.

5. Copying Beethoven (2006)

5. Copying Beethoven (2006)

IMDb: 6.8

Beethoven hayatının son yıllarında yeni besteler üretmek konusunda sıkıntı çekmektedir. Başarı elde eden son çalışmasının üzerinden yıllar geçmiş olmasına rağmen hala üzerinde çalıştığı besteyi bitirememekte ve zaten sıkıntılı olan durumuna bu, daha da çok sıkıntı eklemektedir. Sağırlığının gittikçe artması ve buna bağlı olarak da kendini çok daha fazla yalnız hissetmesi, içinde olduğu bunalımı daha da arttırmaktadır. Bu sıkıntılı durumda, son bestesini söz verdiği tarihte bitirebilmesi için çalışmalarını kopya edecek bir kişiye ihtiyaç duyar. O kişi ise genç ve güzel Anna Holtz olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Michael Jackson’s This Is It (2009)

6. Michael Jackson’s This Is It (2009)

IMDb: 7.2

Büyük sanatçının yaşamını yitirmeden önce hazırlıklarını sürdürdüğü This Is It adlı konserler serisinin olağanüstü prova ve kamera arkası görüntülerini içeren film Michael Jackson severler için cevher niteliği taşımakta. Michael Jackson’s THIS IS IT, ana hatları ile şarkıcı, danscı, film yapımcısı, yaratıcı ve büyük bir sanatçı olan Michael Jackson'ın son şovunu yaratma sürecini konu alıyor.

7. Rock Star (2001)

7. Rock Star (2001)

IMDb: 6.3

Chris Cole rock müzik yapmak için doğmuştur. Bir gün en büyük hayali gerçek bir müzik grubunda baş vokal olmaktır. Ama yaşadığı kasaba hayatında bu şimdilik uzak bir hayaldir. Bir gün Chris'in hayalini gerçekleştirme fırsatı hiç beklemediği anda karşısına çıkar!

8. David Bowie: The Last Five Years (2017)

8. David Bowie: The Last Five Years (2017)

IMDb: 7.5

Filmde sanatçının ölümünden önce yayınladığı son iki albümü The Nex Day ve Blacstar ile Bowie’nin vefatından sonra tamamlanan Lazarus müzikaline odaklanılıyor. Bowie’nin hem birlikte çalıştığı hem de özel hayatındaki insanların röportajlarının yer aldığı filmde usta sanatçının kansere karşı verdiği mücadele de anlatılıyor.

9. Metallica Through the Never (2013)

9. Metallica Through the Never (2013)

IMDb: 7.2

Efsanevi metal grubu Metallica grubu üzerine yapılan bir belgesel ve konser filmi olma özelliğini taşıyan Metallica Through the Never’da, grubun bir turne gezisi sırasında ekipte görev alma şansı yakalayan genç bir adam, konser sırasında sürdüreceği bir göreve atanır ve bu macera hayatını değiştirir.

10. Bird (1988)

10. Bird (1988)

IMDb: 7.2

Filmde ünlü caz sanatçısının hayatı ve kariyerinin özellikle son birkaç ayı anlatılmaktadır. New York’a geldikten sonra kariyer basamaklarını hızla tırmanması ile şöhretin getirdiği kötü alışkanlıklarının onu nasıl etkilediğini görmekteyiz. Ayrıca film adını Charlie'nin 'Bird' lakabından alır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Hilary and Jackie (1998)

11. Hilary and Jackie (1998)

IMDb: 7.3

Çocukluklarından annesi tarafından birer müzisyen ve dansçı olarak yetiştirilen Hilary ve Jackie, ilk çocukluklarında çeşitli enstrümanlarla çalışmaya başlarlar. Zamanla yetenekleri konusunda kendilerini iyice geliştirip önemli yerlere gelirler. Küçük kardeş Jackie, çello konusunda ablasından daha da başarılı olsa da hayatını karartan bir hadise gelişir. Jackie, amansız bir hastalığa yakalanır...

12. Being Leonardo Da Vinci (2019)

12. Being Leonardo Da Vinci (2019)

IMDb: 8.6

Ölümünden bu yana 500 yıl geçen sürede, birbirlerinden habersiz iki gazetecinin tek bir amacı vardır: Bir dahi olan Leonardo'nun yaşadığı yerleri ve onun eserlerini aramak.

Yapım, Leonardo Da Vinci'nin efsanevi zihnini ve onu şekillendiren şeyleri, büyüleyici bir biçimde bizlere anlatıyor.

13. Frida (2002)

13. Frida (2002)

IMDb: 7.4

Sanat dünyasının 'ilk'lerinden ve en özel kişilerinden biri...Bir ressam: Frida Kahlo. Kocası Diego Rivera ile oldukça ilginç ve modern bir ilişkisi vardır. Bunun yanı sıra politik ve cinsel özgürlüğün asla kısıtlanamayacak özgürlükler olduğuna inanmaktadır. Peki Frida, baskıcı dönemin 'önemli' ve 'tek' kadın ressamı olurken neler yaşanmış, neler düşünmüş ve neler konuşmuştur?

14. At Eternity's Gate (2018)

14. At Eternity's Gate (2018)

IMDb: 6.9

Hollanda doğumlu ressam sıcağın, sarı rengin, adaletin ve biraz da masumiyetin peşindeydi. Van Gogh: Sonsuzluğun Kapısında, ressamın son günlerini, hayatının huzur ve huzursuzlukla geçen, sanki resim yapmaktan başka bir şey bilmiyormuşçasına tuvale ve boyalarına abanan zamanlarını anlatıyor.

15. Michelangelo - Infinito (2017)

15. Michelangelo - Infinito (2017)

IMDb: 7.1

Efsanevi bir ressam olan Michelangelo'nun çocukluğundan ömrünün son günlerine kadar, zamanının büyük sanatçılarıyla olan rekabeti, çatıştığı siyasi ve dini otoritelerle olan ilişkilerine kadar olan dönemleri anlatan film, bize bir ressamın çalkantılı hayatını anlatıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Surviving Picasso (1996)

16. Surviving Picasso (1996)

IMDb: 6.4

Pablo Picasso’yu terk edebilen tek kadın olan Françoise Gilot, bir sanat öğrencisi iken Picasso’nun hayatına girer ve birçok resmi için usta ressama ilham kaynağı olur. Film, Picasso’nun acımasız iç dünyasına tahammül edebilen tek aşığı olan Françoise Gilot ile ünlü ressam arasındaki ilişkiyi anlatıyor.

17. Big Eyes (2014)

17. Big Eyes (2014)

IMDb: 7.0

Film, 1950’li yıllarda çizdiği kendine has iri gözlü çocuk tablolarıyla tanınan Amerikalı ressam Margaret Keane’in, eşi Walter Keane ile yaşadığı güç mücadelesini anlatır. Karısının göze çarpan yeteneğini ve ortaya koymuş olduğu orijinal eserleri satış stratejisi adına sahiplenen Walter Keane, para ve şöhreti yakaladıktan sonra eşi Margaret'ı gölgede bırakır. Yaptığı tabloların birisi için bile 'Benim tablom!' diyemeyen Margaret, kocasının baskına karşı çetin bir savaş verecektir.

18. Girl with a Pearl Earring (2003)

18. Girl with a Pearl Earring (2003)

IMDb: 6.9

1665 yılında Hollanda'sında geçen bu filmde on yedi yaşındaki Griet, babası bir iş kazasında kör kalınca ailesini geçindirmek için çalışmak zorunda kalır ve ressam Johannes Vermeer'in evinde hizmetçiliğe başlar. Griet , zamanla evli olan ressamın ilgisini çeker. Vermeer, onun yetiştirilme tarzı, eğitim düzeyi ve sosyal konum açısından çok farklı olmasına rağmen, renkler ve ışığı algılama kabiliyetini fark ederek onu resimlerinin gizemli dünyasına çeker.

19. Seraphine (2008)

19. Seraphine (2008)

IMDb: 7.4

1905 yılında 41 yaşında sade bir yaşantısı olan ve hayatını temizlik yaparak kazanan Seraphine, ona resim yapmasını söyleyen (koruyucu meleğini) dinleyip kendi kendine resim yapmaya başlar ve eline geçen az bir paranın hepsini resim yapabilmek için harcar. Gündüzleri çalışıp geceler boyu parlak renkli, naif doğa desenleri yaratır.

20. Caravaggio (1986)

20. Caravaggio (1986)

IMDb: 6.6

Derek Jarman 17. Yüzyıl ressamlarından Michelangelo Caravaggio’ya ithafen yazıp yönettiği bu filmde ressamın yaşamını, sanat tutkusunu resimleri üzerinden inceliyor. Çizgisel olmayan anlatımı, kırmızı ve mavi renklerin doldurduğu stilize kareleriyle sıradışı bir biyografik film yaratırken, hem dini inançlarıyla cinsel kimliğinin çakıştığı ressamın portresini çiziyor, hem de kendisinin sonuna kadar savunduğu sinema sanatını ortaya koyuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Modigliani (2004)

21. Modigliani (2004)

IMDb: 7.4

Çizdiği resimlerin gözlerini boş bırakarak imzasını atan rakiplerinin aksine resimlerinin satılmasını umursamayan ve zamanın zengin ressamlarının aksine beş parasız yaşayan, sosyetenin övgülerine rağmen onların ruhsuzluğunu yüzlerine en uygunsuz şekilde vurmaktan da geri durmayan fütursuz bir kişilik.

Film, Amedeo Modigliani'nin Pablo Picasso ile rekabetini ve Jeanne Hebuterne ile traji romantik hikayesini anlatıyor.

22. Little Ashes (2008)

22. Little Ashes (2008)

IMDb: 6.5

Salvador Dali, büyük bir sanatçı olma tutkusuyla 18 yaşında üniversiteye girmiştir.Onun utangaçlığının ve şahlanmış göstermeciliğinin garip harmanı, üniversitede sosyal tabakadan iki kişinin dikkatini çekmiştir; Federico García Lorca ve Luis Buñuel. Film bu üçlünün gençlik dönemlerini, dostluklarını, farklı yönden ilişkilerini ve kendi dallarında bir ressam, bir şair ve bir yönetmen olarak yükselişlerini konu almaktadır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
27
9
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın