Görüş Bildir
Haberler
Dolar Rekor Tazeledi

Dolar Rekor Tazeledi

FreiGeist
14.08.2015 - 09:39 Son Güncelleme: 14.08.2015 - 11:17

Dolar/TL bu sabah güne 2.8419 seviyesine kadar yükselerek yeni zirvede başladı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Koalisyon görüşmelerinden sonuç alınamamasıyla tansiyonu çıkan piyasada tedirgin hava bugün de devam ediyor. 

Siyasi belirsizlik nedeniyle dolar tüm zamanların rekorunu kırarak bu sabah 2.84′ü geçti. Euro ise 3.1722 seviyelerine çıktı. 

Dün bir buçuk saat süren görüşmelerden sonra akşam saatlerinde 2.82′ye kadar çıkan dolar, bu sabah 2.8462′ye yükselerek rekor düzeye ulaştı. 

Borsa İstanbul 100 (BİST 100) endeksi ise güne 305 puan düşüşle 76.780 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,40 oranında değer kaybetti.

Bankacılar her ne kadar düşük bir olasılık olarak görseler de CHP ile AK Parti görüşmesinin sonlanması ardından AK Parti ile MHP'nin olası görüşmelerini izleyeceklerini belirttiler.

Siyasi endişelerin kısa vadede son bulmasına düşük bir olasılık gözüyle bakan analistler TL üzerindeki baskının da kısa vadede son bulmasını beklemiyorlar.

Diğer taraftan ise TL'nin hem dolar hem de sepet bazında sert değer kaybı ardından analistler, TCMB'nin bugünkü olası likidite adımlarının yakından izleneceğini söylediler.

Ya yeni seçimde de aynı sonuç çıkarsa ne olacak?

Bir bankanın döviz masası müdürü, 'TL için söylenecek pek fazla bir şey yok. Önümüzdeki aylar Türkiye için kayıp zaman. En önemli soru ya yeni seçimde de aynı sonuç çıkarsa ne olacak?' dedi ve ekledi:

'Belirsizlik nedeniyle TL'nin dün ve bugün gelişmekte olan diğer piyasalara bakınca çok daha fazla değer kaybı yaşadığı ortada. Bu sürecin ABD faiz artışlarının başladığı, jeopolitik risklerin en üst seviyeye ulaştığı bir döneme denk geliyor olması kısa vadede TL üzerindeki baskının sonlanmayacağını gösteriyor. Bugün TCMB döviz depo faizleri, haftalık repo ihalesi miktarını kısarak ve döviz satım ihaleleri ile ilk tepkisini verebilir. Haftaya gerçekleşecek PPK toplantısının önemi ise artık çok daha fazla.'

Merkez harekete geçti

Dövizdeki bu hareketlilik sonrası Merkez Bankası, dolar cinsi yabancı para zorunlu ve serbest hesaplara ödenecek gecelik faiz oranını yüzde 0.23'e yükseltti. 

Merkez Bankası ayrıca bir hafta vadeli döviz depo faiz oranını dolar için yüzde 3,00'ten yüzde 2,75'e çekti.

Dünya

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0