Görüş Bildir
Haberler
Doğruluk Payı Analizi: 'ABD'deki Köprü Geçiş Ücretleri Osman Gazi'nin Çok Altında'

Doğruluk Payı Analizi: 'ABD'deki Köprü Geçiş Ücretleri Osman Gazi'nin Çok Altında'

Batuhan
28.04.2016 - 14:23 Son Güncelleme: 28.04.2016 - 17:20

Açılışı geçtiğimiz hafta yapılan ve vatandaşların İzmit körfezini eskisinden çok daha kısa sürede geçebilmesini sağlayacak olan 2.682 metre uzunluğundaki Osman Gazi Köprüsü, köprü geçiş ücreti ile de gündemde idi. CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Meclis’te yaptığı konuşmasında köprünün önemine değinip, köprü geçiş ücreti olarak öngörülen 35 USD+KDV’lik miktarı eleştirdi. Yalım konuşmasında ABD’de aynı uzunlukta bir köprüden geçişin vatandaşa 7 USD’ye mal olduğunu iddia etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Doğruluk Payı konuyla ilgili bir tarama yaptı ve köprü ücretlerinin ABD’de de araştırmalara konu olduğunu gördü.

Doğruluk Payı, araştırmasında şu ifadelere yer verdi:

İddiada ABD’deki köprülere işaret edildiği için, araştırmamızı bu ülke ile sınırlayacağız. Ancak analize geçmeden önce, Osman Gazi Köprüsü için öngörülen geçiş ücretinin binek araçlar için mi yoksa ağır araçlar için mi olduğunun henüz netleşmediğini belirtmemiz gerekiyor.

ABD’de Köprü Geçiş Ücretleri Farklılık Gösteriyor

ABD’de Köprü Geçiş Ücretleri Farklılık Gösteriyor

ABD’nin en köklü fact-checking kuruluşu olan Politifact web sitesi de bu konuyla ilgili bir analizi okuyucularıyla paylaşmış. Araştırmamıza göre köprüler arasında geçiş ücretleri açısından farklılıklar mevcut. Ancak hiçbir köprü geçişi Osman Gazi Köprüsü için öngörülen ücret kadar yüksek değil. Aşağıda ABD’de bulunan bazı köprülerin listesini görebilirsiniz. Listedeki köprüler uzunluklarına göre sıralanmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uzunluklarına göre sıraladığımız köprüler arasında, uzunluğu açısından Osman Gazi Köprüsü’ne en yakın olanlar Golden Gate ve Dumbarton Köprüleri. Bu köprülerin geçiş ücretleri ise sırasıyla 7 ve 5 USD olarak belirlenmiş. Osman Gazi Köprüsü’nden daha uzun olan köprülerin de geçiş ücretlerinin 35 USD’den çok daha düşük bir seviyede olduğunu görüyoruz. Dahası, Golden Gate ve Dumbarton Köprüleri haricinde bu listede yer alan köprüler, ABD’deki en pahalı geçiş ücretlerine sahipler.

Japonya’da yer alan 3.909 metrelik Akashi Kaikyo Köprüsü’nden geçiş yaklaşık 20 USD

Japonya’da yer alan 3.909 metrelik Akashi Kaikyo Köprüsü’nden geçiş yaklaşık 20 USD

Ek bilgi olarak, dünyadaki diğer pahalı köprülerdeki geçiş ücretleri de şöyle sıralanabilir: Japonya’da yer alan 3.909 metrelik Akashi Kaikyo Köprüsü’nden geçiş yaklaşık 20 USD, İngiltere’de yer alan 1.600 metrelik Severn Köprüsü’nden geçiş ise ağır araçlar için yaklaşık 27 USD, binek araçlar için ise yaklaşık 9 USD.

Sonuç olarak Osman Gazi Köprüsü için öngörülen ücret ABD’deki köprülerin hepsinden pahalı görünüyor. Bu köprüye uzunluk açısından en yakın örneklerde de geçiş ücretinin 5 ila 7 USD civarında olduğunu gördük.

Kaynak: Doğruluk Payı

Araştırmada yararlanılan kaynaklar: 

Peki sizce Osman Gazi Köprüsü için belirlenen geçiş ücretleri normal mi?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
177
40
37
22
16
15
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
kemal leblebi

öyle bir sözleşme yapmışlar ki geçersen senden geçmezsen devletten (yani yine senden) 35 dolar garanti ücret alıyorlar. TAM BİR DELİ DUMRUL KÖPRÜSÜ. ama hakk... Devamını Gör

phesus

o köprüler halkın parasıyla yapılmıyor mu ? geçiş ücreti neden alınıyor.

kartacali

bence az bile bu halka 100 dolar olsun