Görüş Bildir
Haberler
BM Barış Gücü Askerlerinden Cinsel İstismar

BM Barış Gücü Askerlerinden Cinsel İstismar

FreiGeist
11.06.2015 - 12:44
İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünya ortaya çıkan yeni bir raporu konuşuyor. Bu rapora göre, BM Barış Gücü Askerleri, savaş sonrasında gittikleri ülkelerde yardım malzemesi verme karşılığında kadınlara hatta çocuklara cinsel istismarda bulunmuş. 2008 ve 2013 yılları arasında çoğu 18 yaş altında 480 cinsel istismar yaşanmış. Üstelik bu sorun 10 yıldır bilinmesi rağmen Birleşmiş Milletler içinde önlem alınmamış.

Haiti'de görev yapan Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü askerlerinin bazılarının, aralarında 18 yaş altındaki kızların da bulunduğu kadınlara cinsel istismarda bulunduğu belirtildi.

Associated Press ajansının ele geçirdiği Birleşmiş Milletler (BM) Dahili İzleme Ofisi tarafından hazırlanan rapor taslağında, birçok sorunlu ülkede görev yapan 125 bin üyesi bulunan BM Barış Gücü'nün cinsel istismar ve sömürü problemiyle uğraştığına işaret edildi.

Bu ay içinde yayımlanması beklenen raporda, cinsel istismara uğradığını iddia eden 231 Haitili kadının üçte birini, 18 yaş altı genç kızların oluşturduğu ifade edildi.

Raporda, kırsal bölgede yaşayan kadınların yiyecek, bebek bakım malzemeleri, ilaç ve ev eşyası gibi materyaller, şehirde yaşayan kadınların ise ayakkabı, cep telefonu, parfüm ve para için cinsel ilişkiye girdikleri yer aldı.

Raporda, her bir cinsel istismar örneğinin yasak eylem olarak değerlendirileceği ve bunların rapor edilmemiş eksik beyan olarak görüleceği belirtildi. Barış Gücü'nden kaç kişinin cinsel istismara karıştığı ve bu istismarların hangi zaman diliminde yapıldığı raporda yer almadı.

Kongo, Liberya ve Güney Sudan gibi Haiti de BM Barış Gücü üyeleri tarafından en fazla cinsel istismar iddialarının yer aldığı ülkelerin arasında yer alıyor.

Barış gücü askerlerinin yargılanması ve cezalandırılması tamamen bu askerleri gönderen ülkelerin yetkisinde bulunuyor. Eğer ülkeler hiçbir harekette bulunmazsa, BM konuyla ilgili girişimde bulunabiliyor.

BM Barış Gücü operasyonlarından sorumlu Başkan Yardımcısı Herve Ladsous ve Alan Destek Şefi Atul Khare, bu ve benzeri ülkelerde hizmet veren barış gücü üyelerinin sayısının son on yılda arttığını fakat cinsel istismar ve sömürü iddialarının azaldığını söyledi.

Daha önce Guardian duyurmuştu: 'Fransız askerler çocuklara tecavüz etti'

Daha önce Guardian duyurmuştu: 'Fransız askerler çocuklara tecavüz etti'

Nisan ayında basına yansıyan haberlere göre, Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan bir raporda, Fransız askerlerin Orta Afrika Cumhuriyeti'nde çocuklara tecavüz ettiği, Fransa Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre Fransız Başsavcılığın da bu suçlarla ilgili 2014 yılında inceleme başlattığı ortaya çıkmıştı. Bakanlık suçlamaların ispatlanması halinde faillere en sert cezaların verileceğini belirtmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BM'nin gizli raporundaki bilgiler 'The Guardian' gazetesi tarafından kamuoyuna duyurulmuştu.  Fransa 2013 Aralık ayında Orta Afrika'da, Müslümanlarla Hristiyanlar arasındaki çatışmaları 'önlemek' amacıyla bir askeri görev başlatmıştı. 2014 Nisan ayında BM, bölgede mavi bereli görevi kararı alarak, Eylül ayında görevi başlatmıştı.

Raporda geçen olaylar arasında 11 yaşındaki bir erkek çocuk yiyecek ararken cinsel istismara uğraması ve 9 yaşındaki bir çocuğun arkadaşıyla beraber yiyecek aramak için gittikleri bir yerde iki Fransız askerince tecavüze uğraması yer alıyor. Raporda çocukların olayları anlatırken yaşadıkları travmaya da yer veriliyordu.

Çocukların tecavüz eden askerlerin kim olduğuna dair tarifler de verdiği söylenirken, Birleşmiş Milletler'in böyle durumlarda 'yoksayma, ikna, gizleme' yöntemleri izlediği kaydediliyor.

BM sözcülerinden biri, gizli bilgilerin sızdırılmasından sorumlu tutulan BM çalışanının görevinden alındığını bildirdi. Daha sonra geçen yıl ilkbaharda suçlamalarla ilgili inceleme başlatıldı.

Kaynaklar: CNN Türk, AA ve Dünya Bülteni

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0