Görüş Bildir
Haberler
'Ben Aslında Sadece Belgesel İzliyorum' Diyenlerin Kaçırmaması Gereken 2015'in En İyi 20 Belgeseli

'Ben Aslında Sadece Belgesel İzliyorum' Diyenlerin Kaçırmaması Gereken 2015'in En İyi 20 Belgeseli

12.12.2015 - 21:30

20. Thought Crimes: The Case of the Cannibal Cop

20. Thought Crimes: The Case of the Cannibal Cop

Yamyam polis lakaplı Gilberto Valle, 2013 yılının mayıs ayında genç kadınları kaçırıp, yeme suçundan dolayı yakalanmış ve suçlu bulunmuştu. Valle bunun bir fantezi olduğunu savundu ve jüriyi ikna etmeye çalıştı. Ömür boyu hapis cezası ile karşı karşıya idi ve yönetmen Erin Lee Carr, bu süreçte onu hapiste ziyaret etmeye başladı. Parmaklıkların arkasında 22 ay geçirdikten sonra ani bir karar ile cezası bozuldu. Asıl soru tüm bu olanları gerçekten yapmış olabilir miydi?

IMDb: 6,4

İçeriğin Devamı Aşağıda

19. The Hunting Ground

19. The Hunting Ground

Amerika'daki üniversite kampüslerinde yaşanan tecavüz suçları hakkında olan belgesel, aynı zamanda okul yöneticilerinin olaylar karşısında nasıl kayıtsız kaldıklarını ya da işi yokuşa sürdüklerini anlatıyor. Belgeselde öğrencilerin ailelerinin görüşleri ve görgü tanıklarının ifadeleri de yer alıyor.

IMDb: 6,7

18. Dreamcatcher

18. Dreamcatcher

25 yıl boyunca Brenda Myers-Powell kendisini “Breezy” olarak isimlendirdi ve kendi hayatını kendisi yönetti, ya da buna kendisini inandırdı. Bu dünya onu genç ve uyuşturucu bağımlısı bir fahişeye çevirdi. John’un tekiyle yaşadığı şiddetli olaylar sonrası, Brenda bir hastanede uyanır ve hayatını değiştirmeye karar verir. Bugün o artık 14 yaşında gencecik kızlardan başlamak üzere yüzlerce hayatını değiştirmek isteyen kadına umut ve güç kaynağı olur. Dreamcatcher, her yıl binlerce kız ve kadının fahişelikten başka çareleri olmadığını düşünmelerine sebep olan ihmal, şiddet ve suiistimal çemberini araştırıyor. Çok çekici, karizmatik ve etkileyici bir kız olan Brendayı takip ederek bu genç kadınların hayatlarına giriyor ve çok gerçekçi görüntülerle onların açısından onların gerçeklerine tanık oluyoruz. Dünya bu kadın ve erkeklere tepeden bakarken, çok şükür ki Brenda öyle yapmıyor, azimli bir şekilde görünüşteki çaresizliği bir kişinin binlercesinin hayatında nasıl bir değişiklik yapabileceğiyle mukayese ederek, azimli bir şekilde gözler önüne seriyor.

Kaynak: FilimAdamı

IMDb: 6,9

17. An Open Secret

17. An Open Secret

Terk edilmiş ve  cinsel istismara uğramış çocukların yaşamının anlatıldığı belgesel, aynı zamanda çocukların nasıl tedavi edilmesini ve suçluların daha fazla ceza alması gerektiğini anlatıyor.

IMDb: 7,0

16. Western

16. Western

Nesiller boyunca Eagle Pass, TX, Piedras Negras, Mx hepsi Rio Grande Nehri'nin üzerinde oldu. Fakat bu uyumlu sınır kasabalarının üzerine karanlık çöktüğü zaman bir kovboy ve kanun adamı, yaşam tarzlarını tehdit eden bir gerçekle yüzleşmek zorunda kaldılar.

IMDb: 7,0

15. Iris

15. Iris

93 yaşındaki moda ikonu Iris Apfel hakkındaki belgesel, Iris'in ilerlemiş yaşına rağmen özgür ve yaratıcı ruhunu hala nasıl koruduğunu anlatıyor. Iris, moda dünyasında eşsiz bir kadın. Şimdiki hayatında bolluğa ve büyüye sahip olmasına rağmen, Büyük Buhran sırasında orta sınıf bir ailede yetiştirilmiş olmanın kazandırdıklarıyla değerleri kucaklamaya, iş ahlakını sürdürebilmeye devam ediyor. 

IMDb: 7,0

İçeriğin Devamı Aşağıda

14. (T)error

14. (T)error

Lyric R. Cabral ve David Felix Sutcliffe ortaklığında çekilen (T)error adlı belgesel, üzerinden 14 yıl geçmesine rağmen ne duygusal ne de kültürel etkileri kolay silinmeyecek olan o kara gününün hemen ertesine gidiyor. Hali hazırda FBI’ın elinde bulunan muhbirler birer birer sorgulanırken, belgesel ekibinin kadrosu da sahaya inerek bu sürece dahil olur. FBI’a haber vermeden bir muhbir ile görüşen ekip, deyim yerindeyse kendi operasyonlarını kendileri yürüterek 2015 sonunda vizyona girecek olan (T)error adlı belgeseli ortaya çıkarırlar. Yani ortada bir muhbir, bu muhbirden beslenen FBI ve bir de FBI’dan gizli olarak bu muhbirle iletişim halinde olan belgesel ekibi var. Kısaca herkesin kendi hesabına çalıştığı son derece ilginç bir süreç söz konusu.

Kaynak: FilmLoverss

IMDb: 7,3

13. The Pearl Button

13. The Pearl Button

Şilili yönetmen Patricio Guzmán'ın yeni belgeseli, Nostalgia for the Light ile başlayan üçlemenin ikinci filmi. Şili coğrafyası temasını koruyan film, Atacama çölünde geçen Nostalgia for the Light'tan farklı olarak Patagonya'da geçiyor. Pasifik Okyanusunun derinlerinde iki gizemli düğmenin keşfedilmesiyle açılan film su, insanlık ve kozmoz üzerine bir hikayeyi ele alıyor.

Kaynak: FilimAdamı

IMDb: 7,3

12. Cartel Land

12. Cartel Land

Belgesel türündeki film, Meksika-Amerika arasındaki sınırda yaşanan uyuşturucu gerilimini konu ediniyor. 'El Doctor' olarak tanınan Doktor Jose Mireles yaşadığı bölgede yıllardır hüküm sürmekte olan vahşi uyuşturucu karteline karşı başkaldıran Autodefensas adlı sivil hareketin önderidir. Öte yandan Arizona'da Cocaine Alley olarak bilinen 52 mil uzunluğundaki uzun çöl koridorunda karşılaştığımız Tim Foley ise Meksika'daki uyuşturucu savaşlarının sınırın dışına taşmaması için çabalayan Arizona Border REcon adlı paramilitar grubu yönetmektedir. Yönetmen Matthew Heineman her iki kahramanın üstlendiği misyonu aksiyon ve dram yüklü bir üslupla beyazperdeye aktarıyor.

Kaynak: FilimAdamı

IMDb: 7,4

11. The Seven Five

11. The Seven Five

New York City tarihinin en kirli polisi ile tanışın. Micheal Dowd, 1980'li yıllarda para çaldı ve Brooklyn'in çetin sokaklarında devriye gezerken uyuşturucu ticareti yaptı. Ve bugüne kadarki şehrin en büyük yolsuzluk skandalının başı olarak tarihe geçti.

IMDb: 7,4

10. The Life And Mind Of Mark DeFriest

10. The Life And Mind Of Mark DeFriest

Belgesel, 1980 yılından beri Florida'da cezaevinde olan Mark DeFriest ile ilgili. Mark'ın ilk suçu, babası öldükten sonra onun eşyalarını çalmasıydı. Sonrasında defalarca kaçma girişiminde bulunan DeFriest, bu yüzden Houdini lakabını aldı. Kendisini akıl hastası gibi gösteren DeFriest, doktorunun bunu fark etmesi üzerine parmaklıklar ardına gönderildi.

IMDb: 7,6

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Kurt Cobain: Montage Of Heck

9. Kurt Cobain: Montage Of Heck

Brett Morgen'ın hem senaryosunu yazdığı hem de yönettiği belgesel, efsane müzisyen Kurt Cobain'in kariyerinin ilk dönemlerini ön plana alıyor. Müzisyenin Aberdeen günlerine odaklanan yapım, kendisinin Nirvana grubunun temellerini atışını ve zaman içerisinde girdiği psikolojik hüsrana da parmak basıyor. Morgen, belgeseli oluştururken büyük ölçüde grubun ve Cobain'in mevcut arşiv görüntülerinden yararlanmış.

Kaynak: Beyazperde

IMDb: 7,6

8. Best Of Enemies

8. Best Of Enemies

Belgesel,1968 yılında liberal Gore Vidal ve muhafazakar William F. Buckley arasındaki tartışmaların yayınlandığı ulusal tv programı hakkında. Günlük konular hakkında yorumda bulundukları gibi alevli tartışma tarzları, günümüz medya programlarını da şekillendirmiştir.

IMDb: 7,7

7. A Poem Is a Naked Person

7. A Poem Is a Naked Person

1972-1974 yılları arasında Les Blank tarafından çekilen belgesel; ancak yönetmenin 2013 yılındaki ölümünden sonra 2015'de yayınlandı. Blank'ın ilk uzun metrajlı belgeseli olan yapım, Leon Russell'ın Oklahoma kayıt stüdyosundaki 3 yıllık zaman dilimini anlatıyor.

IMDb: 7,8

6. Meru

6. Meru

Dünya prömiyerini 2015 Sundance Film Festivali’nde yapan Meru adlı belgesel film, milyonlarca kişinin yakından takip etmiş olduğu etkinlikte 2 farklı dalda aday gösterilip, Belgesel dalında İzleyici Ödülü’nü elde edip, daha sonraki süreç içerisinde ise birçok festivalde yer almıştır. 2015 ABD ve Hindistan ortak yapımı olan Meru adlı eserin yönetmenliğini Jimmy Chin ve Elizabeth Chai Vasarhelyi ikilisi üstlenmiştir. Aksiyon ve macera türündeki Meru adlı belgesel, üç elit dağcının, ‘Hint mitolojisinde tanrıların buluşma yeri ve barınağı olarak geçen kutsal dağ’ Meru’ya tırmanış hikayesi konu ediniyor.

Kaynak: Türkçe Altyazı

IMDb: 7,8

5. Amy

5. Amy

2011 yılının Temmuz ayında henüz 27 yaşındayken hayata veda eden, müzik alanında yüzyılın gördüğü en önemli yeteneklerden biri olarak kabul edilen Amy Winehouse'un hayatını beyazperdeye yansıtan film, ünlü müzisyenin kendi anlatımı eşliğinde, daha önce görülmemiş arşiv görüntülerini izleyiciyle buluşturacak. Aynı zamanda Winehouse'un daha önce duyulmamış şarkılarını da gün yüzüne çıkaran belgeselin yönetmenliğini 2010 tarihli Senna belgeseliyle büyük ses getiren yönetmen Asif Kapadia üstleniyor.

Kaynak: FilimAdamı

IMDb: 7,9

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Going Clear: Scientology and the Prison of Belief

4. Going Clear: Scientology and the Prison of Belief

Lawrence Wright'in aynı ismi taşıyan kitabından uyarlanan belgesel, 2 saatlik oldukça etkileyici bir yapım. Scientology tarikatının işleyişine derinlemesine bakış atan yapım, tarikatın üst düzey yetkilileri ile de görüşme fırsatı yakalamış.

IMDb: 8,1

3. Listen To Me Marlon

3. Listen To Me Marlon

Efsane aktörün hayatının dönüm noktalarını irdeleyen belgesel, aynı zamanda Brando'nun daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış görüntülerine de ev sahipliği yapıyor. Yüzlerce saatlik kaynaklardan derlenen ses kayıtları ile milyonlar ilk kez karşılaşıyor.

IMDb: 8,2

2. The Salt of the Earth

2. The Salt of the Earth

Ünlü Brezilyalı fotoğraf sanatçısı Sebastião Salgado hakkındaki bu belgesel, filmleri kadar fotoğraf çalışmalarıyla da tanınan usta yönetmen Wim Wenders ile Salgado’nun oğlu Juliano Ribeiro’nun imzasını taşıyor. Salgado’nun geçtiğimiz 40 yıl boyunca çektiği fotoğraf serilerinin hikâyesini perdeye taşıyan film, aynı zaman zarfında dünyanın farklı coğrafyalarında yaşanmış sorunları da hatırlatıyor. Oscar adayı Toprağın Tuzu sadece benzersiz fotoğraflardan oluşan bir sergi değil, aynı zamanda bir baba-oğul hikâyesi.

Kaynak: FilimAdamı

IMDb: 8,4

1. The Look of Silence

1. The Look of Silence

Joshua Oppenheimer, Sessizliğin Bakışı’nda bizi abisini kaybetmiş Adi ile tanıştırıyor. Ağabeyinin ölümünün detaylarını Öldürme Eylemi’nin çekimleri sırasında öğrenen Adi, bugün hâlâ iktidarda olan katillerle yüzleşmeye karar veriyor. Kuşkusuz çok cesur bir karar bu. Bazı sorular nasıl sorulur ki? Ama bir o kadar da sessiz bir onur var Adi’nin yüzleşmelerinde. Amacı suçlamak değil, anlamak. Adi, söze gelmeyecek kadar korkunç bir travmaya bir kapanış cümlesi arayan, kolektif bir kabusun özrünün ve dolayısıyla şifasının peşine düşmüş bir savaşçı.

Kaynak: FilimAdamı

IMDb: 8,4

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
121
31
9
6
5
5
2