Görüş Bildir
Haberler
Basmati'den Carolina'ya Dünya Genelinde Yaygın Olarak Kullanılan 12 Farklı Pirinç Türü

Basmati'den Carolina'ya Dünya Genelinde Yaygın Olarak Kullanılan 12 Farklı Pirinç Türü

Gülbeyaz
08.04.2024 - 10:01

Yediğimiz her pirincin tadının aynı olmadığı gibi her yemekte de aynı pirinç türü kullanılmıyor. Türkiye'de yaygın olarak geleneksel beyaz pirinç kullanılsa da dünyanın geri kalanında durum pek de öyle değil. Gelin birlikte diğer pirinç türlerini de tanıyalım. 👇

Kaynak: https://www.ranker.com/list/best-tast...

1. Yasemin pirinci

1. Yasemin pirinci

Yasemin pirinci Tayland'a özgüdür ve Güneydoğu Asya'da yetişir. Tereyağlı patlamış mısır kokusuna sahip uzun taneli beyaz bir pirinçtir ve bazıları da çiçek aromasına sahip olduğunu söylüyor. Genellikle Tayland yemeklerinde, özellikle Pad Thai ve çeşitli Tayland körilerinde bulunan yasemin pirinci garnitür olarak da yenebilir.

2. Basmati pirinci

2. Basmati pirinci

Basmati pirinci genellikle yasemin pirinci ile karşılaştırılır çünkü ikisi de uzun tanelidir ve benzer aromalara sahiptir. Ancak Basmati pirinci çok daha güçlü bir tada sahiptir ve yasemin pirincinden daha sıkıdır. Basmati pirinci de kahverengi olabilir, ancak çoğunlukla beyazdır. Basmati pirinci, dünya çapında ihraç eden iki ülke olan Hindistan ve Pakistan'da yetiştirilmektedir. Yasemin pirincinden daha az yapışkan bir yapıya sahiptir.

3. Geleneksel pirinç

3. Geleneksel pirinç

İnsanlar standart bir pirinci düşündüklerinde akla gelen şey geleneksel pirinç olarak nitelendirilen indica pirincidir. Beyaz pirinç kabuğu olmayan bir pirinçtir ve yumuşaktır. Böylece sindirimi kolaydır.

4. Esmer pirinç

4. Esmer pirinç

Beyaz pirincin aksine, kahverengi pirinç kepek içerir. Kimilerine göre tadı beyaz pirinçten daha lezzetlidir. Ayrıca beyaz pirinçten biraz daha fazla şişer.

5. Yapışkan pirinç

5. Yapışkan pirinç

Indica pirinci çeşitlerinin yanı sıra japonica veya ındica pirinci, Oryza sativa'nın diğer önemli alt türleridir. Japon pirinci olarak da bilinen yapışkan pirinç sushi pirincinden bile daha yapışkandır. Pirinç, pirinç keki gibi yumuşak tatlılarda kullanılır, ancak köfte ve çeşitlerine katmanızı önermeyiz.

6. Carolina pirinci

6. Carolina pirinci

Bir zamanlar Carolina pirincinin Afrika pirincinden elde edildiğine inanılıyordu, ancak bazı bilim insanları Asya'dan geldiğini iddia ediyorlar. Bununla birlikte, pirincin Güney Carolina'ya geldiği kesin. Carolina pirinci, 19. yüzyılın başlarında yaygın olarak yetiştirildi ve o zamandan beri “tereyağlı ve kremsi” tonlarını tamamlayan “altın rengi” ile tadı “çatlak” olarak tanımlanıyor. Bu pirinç, güveç, puding ve risotto tariflerinde kullanılıyor.

7. Kırmızı pirinç

7. Kırmızı pirinç

Kırmızı pirinç, Batı Afrika, Güney Asya ve Tayland'daki yerlerde yetiştirilir ve adından da anlaşılacağı gibi kırmızı-turuncu renktedir. Beyaz pirincin aksine, kırmızı pirinç tanelerindeki pigmentasyonu nedeniyle rengini korur. Kırmızı pirinç, kahverengi pirinçle aynı niteliklerin çoğuna sahiptir, ancak içi daha yumuşak iken dışı serttir.

8. Sushi pirinci

8. Sushi pirinci

Sushi pirinci, pirinç şarabı, pirinç şarabı sirkesi ve şekerle birleştirilmiş yapışkan bir pirinç türüdür. Suşi pirinci - adından da anlaşılacağı gibi - sushi yapmak için kullanılır ve katkı maddeleri ona ekstra tatlı bir tat verir.

9. Arborio pirinci

9. Arborio pirinci

Adını İtalya'daki bir kasabadan alan Arborio pirinci, süper kaliteli pirinç olarak sınıflandırılır. Bu, sert bir pirinç olduğu, aynı zamanda dolgun, uzun ve emdiği su miktarı nedeniyle pişmesi zaman alan bir pirinç olduğu anlamına gelir. Arborio pirinci risotto için mükemmeldir. Yüksek nişasta içeriği kremsi, çiğnenebilir bir doku oluşturduğu için sütlaç için de idealdir.

10. Siyah pirinç

10. Siyah pirinç

Yasak pirinç olarak da adlandırılan siyah pirincin, tarihsel olarak konuşursak, yalnızca Çin ve diğer Güneydoğu Asya ülkelerindeki zengin ve etkili kişiler tarafından yendiği bildirildi. Siyah pirinç, eşsiz tonunu yüksek antosiyanin içeriğinden alır ve pişirildiğinde siyahtan daha mor görünebilir.

11. Yabani pirinç

11. Yabani pirinç

Yabani pirinç “gerçek pirinç” değildir çünkü evcil pirinçle aynı cinsten değildir. Yaygın olarak yabani pirinç denilen şey, bataklık bölgelerde yetişen otlardan gelir. Yabani pirincin çoğu Kuzey Amerika'da, özellikle Büyük Göller çevresinde yetişir. Yabani pirincin aroması siyah çayı andırıyor ve tadı beyaz ve kahverengi pirinç çeşitlerinden daha güçlüdür. Uzun, ince taneli yabani pirinç, çorbalar ve salataya atmak için idealdir.

12. Bomba pirinci

12. Bomba pirinci

İspanya'nın doğusunda yetişen bomba pirinci, kısa taneli muadillerinin çoğuna kıyasla oldukça yuvarlak görünüyor. Bomba pirinci, Orta Çağ'da Müslümanlar tarafından İberya'ya getirildi .Şimdi büyük ölçüde İspanya'nın Valencia bölgesiyle ilişkilendirilen Bomba pirinci ne yapışkan ne de sert değildir ve sıvıyı emme yeteneği onu paella yemeği için ideal kılar.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Arwen

Bazılarını denedim, övüle övüle bitmeyen basmatiler, yaseminler falan hikaye. Mis gibi Gönen baldo pirincin yerini tutmaz. Tereyağlı, tane tane 👌

Vengo

Basmati tam Hindiçin mutfağı için dizayn bir ürün, tabi seveni vardır illaki de, biz baldocuyuz 😆tereyağdan yaptığım sadeyağ, bir parça şeker, bir damla da l... Devamını Gör

tom lee jones

1-Baldo 2-Tosya 3-(Uzak ara) Risotto 4-Basmati