Görüş Bildir
Haberler
Aşure Nasıl Yapılır? Aşure Yapımının Püf Noktaları Nelerdir? İşte Lezzetli Aşure Tarifi...

Aşure Nasıl Yapılır? Aşure Yapımının Püf Noktaları Nelerdir? İşte Lezzetli Aşure Tarifi...

Şebnem Sucu
10.08.2021 - 07:27

Muharrem ayı Müslümanlar tarafından her yıl yoğun bir ilgi ve heyecanla bekleniyor. İslam tarihi bakımından bir milat ve insanlık bakımından oldukça önemli bir yeri olan Hicretin başlangıcı Muharrem ayında vuku bulmuştur. Müslümanlar için önemli ve günümüzde hala sürdürülen aşure günü, tüm Müslümanlara manevi duyguları yoğun bir şekilde yaşatmaya devam ediyor. Bu özel günün gelmesi ise her yıl olduğu gibi bu yılda tatlı bir telaş başladı. Bu sebeple evinde dualar eşliğinde tam kıvamında aşure pişirmek ve sevdiklerine dağıtmak isteyenler lezzetli aşure tarifini araştırıyor. Herkesin bildiği üzere aşureye konan malzemeler geniş bir yelpazeye sahip, ancak bilinen klasik ve lezzetli aşure tarifi kararma yapmıyor, kıvamı ve lezzeti ile kaşık kaşık yedirtiyor. Peki, aşure nasıl yapılır? İşte lezzetli aşure tarifi ve aşure yapmanın püf noktaları...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Muharrem ayına girdiğimiz şu günlerde vatandaşlar aşure nasıl yapılır? Sorusunun cevabını aramaya başladı. Muharrem ayının onuncu günü olarak kabul edilen aşure günü; 2021, 18 Ağustos Çarşamba günü başlıyor. Bolluk, bereket ve aynı zamanda da paylaşımı çağrıştıran bu özel gün için hazırlıklar son sürat devam ederken lezzetli aşure yapmanın püf noktaları da merak konusu. Tamda bu noktada binlerce tarif içinden hangisini deneyeyim demekten kendinizi alamıyorsanız tam ölçülü ve lezzetli aşure tarifini sizler için yazımızda bir araya getirdik…

Aşure Gününün Önemi Nedir

Aşure Gününün Önemi Nedir

Kur’an-ı Kerim’e göre Muharrem ayı, hürmet gösterilmesi gereken aylardan biridir. Bu ay içinde oldukça kıymetli olan aşure gününde Allah’ın dua edenleri geri çevirmediği bilinir. Aşure günü peygamberler tarihi bakımından da ayrı bir öneme sahiptir. Kur’an-ı Kerim’de Hazreti Nuh’un gemisinin tufandan bugün kurtulduğu aynı zamanda Hazreti Musa’nın Kızıldeniz’den geçtiği ve İsrailoğulları’nı Firavun’dan kurtardığı hadiseleri yer almaktadır.

Öte yandan Hazreti Yunus’un balığın karnından kurtulması, Hz. İbrahim’in ateşte yanmaması, Hazreti Eyyub’un hastalıklarının şifa bulması ve Hazreti Yakup’un evladı Yusuf’a kavuşması gibi birçok hadisenin bugün yaşandığı hakkında rivayetlerde söz konusudur. Hazreti Nuh ve çağrısı eşliğinde gemiye binenler ise aşure tüketmiş olup Müslüman alemi günümüzde hala paylaşma geleneğini sürdürmeye devam etmektedir.

Aşure Yapımının Püf Noktaları Nelerdir?

Aşure Yapımının Püf Noktaları Nelerdir?

Aşure yapımı için kullanacağınız tencerenin büyük olmasına özen göstermelisiniz. Bununla birlikte aşure için kullanacağınız malzemeler için alışveriş yaparken taze ürünler satın alın. Aşure yapımında önemli püf noktalardan biri ise malzemelerin bir gece öncesinde ıslatılarak yumuşamasını sağlamaktır. Zira nohut, fasulye ve yarma gibi bakliyatlar yumuşamayacak ve malzemelerin birbiri arasında kıvam geçişleri sağlanması mümkün olmayacaktır. Yaklaşık olarak 2 saate yakın bir süreçte pişecek olan aşurenin piştiğini anlamak için ise rengi ve kıvamını dikkate almak gerekir. Yoğun bir kıvam alan aşureniz servise hazırdır.

AŞURE MALZEMELERİ

-3 su bardağı aşurelik buğday

-1 su bardağı kuru fasulye

-1 su bardağı nohut

-1 su bardağı kuru kayısı

-1 su bardağı kuru üzüm

-1 su bardağı fındık

-3 litre su (buğdayı haşlamak için)

-4 su bardağı toz şeker

-4 litre sıcak su (kıvamı ayarlamak için gerektiğinde kullanılacak)

-4,5 adet karanfil

-Bir fiske tuz

ÜZERİ İÇİN

-100 gram ceviz

-25 gram fındık

-25 gram kuş üzümü

-Tarçın

-Nar (isteğe bağlı)

Lezzetli Aşure Tarifi

Lezzetli Aşure Tarifi

Aşure yapmadan bir gece önce fasulye, nohut ve buğday bir gece öncen ıslatılır. Ertesi gün fasulye, nohut hafif yumuşayana kadar pişirilir. Buğday da ayrı bir kabın içinde 10-15 dakika kadar kaynatılır. Ardından buğdayın suyu süzülür. Ardından buğday biraz su ilavesi ile aşure tenceresinin içine alınarak 50 dakika pişmeye bırakılır. Bu aşamadan sonra önceden pişirilen nohut, fasulye, doğranan kayısı ve üzüm kaynayan buğdayın içine eklenerek yaklaşık 15 dakika daha kaynatılır. 

İçine koyacağınız diğer malzemeleri ekleme zamanı geldi. Şimdi ise şeker, tuz, fındık ve karanfil suya eklenerek 15 dakika kaynatılır. Karanfilleri temiz, küçük bir tüle sararak tencereye atarsanız aşure piştiğinde içinden kolaylıkla alabilirsiniz. Aşurenin kıvamını ayarlamak için zaman zaman sıcak su gerekebilir. Bu nedenle aşure pişerken kaynar suyunuz yanınızda mutlaka bulunsun. Aşure kıvamını aldığında kaselere alabilir ve üzerini fındık, ceviz, nar, tarçın ve kuş üzümü ile süsleyebilirsiniz. Aşurenizin üzerine dut kuru ve incirde de çok yakışacaktır. Evinizde bulunuyorsa bu malzemeler ile de aşurenizi süsleyebilirsiniz.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
2
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın