Görüş Bildir
Haberler
Askerlikten İstifa Etti, Florya'da Deniz Keyfi Yaptı; Atatürk, Temmuz'un İkinci Haftasını Nasıl Geçirmişti?

Askerlikten İstifa Etti, Florya'da Deniz Keyfi Yaptı; Atatürk, Temmuz'un İkinci Haftasını Nasıl Geçirmişti?

Görkem Kızıldağ
04.07.2022 - 08:26 Son Güncelleme: 04.07.2022 - 08:29

Atatürk'ün günlüklerinden geliyoruz! Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir.' derken onu daha iyi anlayabilmek için eylemlerini, söylemlerini anlamamız gerektiğini ifade eder. İşte bu yüzden biz de onun günlüklerinden yola çıkarak onu daha iyi anlayalım istedik. Bakalım Büyük Kurtarıcı geçmişte, Temmuz'un ikinci haftasında neler yapmış? 

Kaynak: Atatürk Araştırma Merkezi

Kronolojik Fotoğraflar: İşte Atatürk

İçeriğin Devamı Aşağıda

4 Temmuz 1923

4 Temmuz 1923

Gazi, Lozan'da bulunan İsmet Paşa'ya telgraf çeker: '...Sizce esasen bilinen esas görüş üzerinde kararlı ve ısrarlı olduğumuz ve bunlarda lehimizde başarısızlık halinde askerî vasıtalarla yapılabilecek hususlar ve bunların sonuçları malûmdur. Biz bu harekâtın yapılmasını ve sonucun elde edilmesini memleketimizin yüksek çıkarları için çoktan uygun görmekteyiz. Çok iyi takdir buyurulacağı gibi sizden yiğitçesine bir hareket ve onun kuvvetli bir ihtimal olan neticesini beklerim.'

5 Temmuz 1917

5 Temmuz 1917

Tümgeneral Mustafa Kemal, Halep'teki 7. Ordu Komutanlığı'na atanır.

6 Temmuz 1931

6 Temmuz 1931

Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal, Ankara'ya gelen Irak Kralı Faysal'ı istasyonda karşılar.

7 Temmuz 1935

7 Temmuz 1935

Günü dinlenerek geçiren Atatürk, öğleden önce Florya'da denize girer ve akşamüzeri Dolmabahçe Sarayı'na geri döner.

8 Temmuz 1916

8 Temmuz 1916

Tuğgeneral Mustafa Kemal, Kozma dağında Galip (Türker) Bey'in komutasındaki 23. Alay'ı denetler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

9 Temmuz 1919

9 Temmuz 1919

Erzurum'da bulunan Tümgeneral Mustafa Kemal 8 Temmuz'da askerlik görevinden istifa eder ve 1 gün sonra istifasını şu genelge ile ulusa bildirir: 'Mübarek vatan ve milleti parçalanmak tehlikesinden kurtarmak ve Yunan ve Ermeni isteklerine kurban etmemek için açılan millî savaş uğrunda milletle beraber, serbest surette çalışmaya resmî ve askerî sıfatım artık engel olmaya başladı. Bu mukaddes gaye için milletle beraber sonuna kadar çalışmaya mukaddesatım adına söz vermiş olduğumdan pek âşıkı bulunduğum yüksek askerlik mesleğinden bugün veda ve istifa ettim. Bundan sonra mukaddes millî gayemiz için her türlü fedakârlıkla çalışmak üzere milletin sinesinde bir ferd-i mücahit suretiyle bulunmakta olduğumu arz ve ilân ederim.'

10 Temmuz 1938

10 Temmuz 1938

Atatürk o gün, saat 14.00'te Savarona yatından Acar motoruna geçerek Florya'ya gelir; Deniz Köşkü'nde bir süre istirahatten sonra, Boğaz'da Büyükdere'ye kadar kısa bir gezintiyi takiben tekrar Dolmabahçe önlerinde Savarona yatına döner.

Ayrıca gece rahatsızlanan Atatürk'ün ateşi yükselir. Yapılan muayene sonucu kendisine zatürree başlangıcı teşhisi konulur.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
22
12
6
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Trabuzeni

Güneş gibi doğdu bu toprakların üstüne kimse karanlığa muhtaç olmasın diye ama bilmediği şuydu karanlığın varlıkları ışıkta yaşayamazdı.