Görüş Bildir
Haberler
2023'te Kaçırmamanız Gereken Uzay Görevleri: Jüpiter'in Uyduları, Asteroid Örnekleri ve Dahası!

2023'te Kaçırmamanız Gereken Uzay Görevleri: Jüpiter'in Uyduları, Asteroid Örnekleri ve Dahası!

NASA'nın Artemis 1 görevinin tamamlanması, James Webb Uzay Teleskobu'nun çalışmaya başlaması ve Çin'in Tiangong uzay istasyonunun tamamlanması gibi başarılarla 2022 yılı, uzay araştırmaları için hareketli bir yıl oldu. Biz de bu yazımızda gelecek yıl için dikkat edilmesi gereken bazı uzay görevlerinden bahsediyoruz.

Kaynak: https://theconversation.com/five-spac...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Jüpiterin buzlu uydularının derinliklerinde yatan gizem.

Jüpiterin buzlu uydularının derinliklerinde yatan gizem.

Nisan ayında Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Avrupa'nın Jüpiter'e yönelik ilk özel robotik görevi olacak Jüpiter Icy Moons Explorer'ı (Juice) fırlatmaya hazırlanıyor. Juice, Güneş Sisteminde uzun bir uçuş gerçekleştirdikten sonra Temmuz 2031'de Jüpiter'e ulaşacak. Görev, Jüpiter'in yörüngesine girecek ve büyük buzlu uyduları Europa, Ganymede ve Callisto'nun pek çok kez yanından geçecek. Dört yıllık uydu geçişlerinden sonra Juice, Güneş Sistemindeki en büyük uydu olan Ganymede'nin yörüngesine girecek ve başka bir gezegenin uydusunun yörüngesine ulaşan ilk uzay aracı olacak. Jüpiter'in buzlu uyduları, hepsinin donmuş yüzeylerinin altında sıvı su okyanuslarına ev sahipliği yaptığına inanıldığı için ilginçtir. Özellikle Europa, Dünya dışı yaşam için Güneş Sistemindeki en olası meskenlerden biri olarak kabul edilir. Juice, iç okyanusları incelemek için buza nüfuz eden radar da dahil olmak üzere on bilimsel aygıtla donatılmış olacak.

Uzay seyahatinde yeni bir dönemin başlangıcı.

Uzay seyahatinde yeni bir dönemin başlangıcı.

Henüz SpaceX tarafından herhangi bir tarih duyurulmamış olsa da, Starship uzay aracının ilk yörünge test uçuşunun 2023'ün başlarında gerçekleşmesi bekleniyor. Starship, insanları Dünya'dan uzaydaki hedeflere taşıyabilen en büyük uzay aracı olacak. Alçak Dünya yörüngesine 100 ton yük taşıyabilen Starship, şimdiye kadar uçan en güçlü fırlatma aracı olacak. Starship, Starship uzay aracı (mürettebatı ve kargoyu taşıyan) ve Super Heavy roketinden oluşan iki bileşenli bir sistemin ortak adıdır. Roket bileşeni, ayrılıp kontrollü bir inişle Dünya'ya dönmeden önce uzay aracını yaklaşık 65 km yüksekliğe kaldıracak. Üst Starship bileşeni daha sonra yörüngeye giden yolun geri kalanında itiş gücü için kendi motorlarını kullanacak.

Uzay turizminin başlangıcı.

Uzay turizminin başlangıcı.

Sıradan insanları Starship kullanarak Ay etrafında altı günlük bir yolculuğa çıkaracak ve geri getirecek olan uzun zamandır beklenen DearMoon projesi başlangıçta 2023 için planlanmıştı. Kesin tarih, Starship'in testinin nasıl geçtiğine bağlı olacak. Bu proje gerçekleştiğinde ilk derin uzay turizmi görevi olacak. Girişimci Yusaku Maezawa tarafından finanse edilen bu projede, Maezawa'ya katılmak üzere sekiz kişi bir yarışma düzenlenerek seçildi. Yarışmanın kazananları ve kullanılan kriterler açıklanmasa da, konukların gelecek vadeden sanatçılar olabileceğinden şüpheleniliyor. Bu görev, uzay hakkında düşünme şeklimizde büyük bir değişikliğe işaret edecek çünkü daha önce sadece inanılmaz katı kriterler kullanılarak seçilen astronotlar derin uzaya gidebiliyordu. Bu görevin başarısına bağlı olarak bu durum değişebilir.

Uzay madenciliğinin dönüm noktaları.

Uzay madenciliğinin dönüm noktaları.

'The Origins Spectral Interpretation Resource Identification Security – Regolith Explorer' yani OSIRIS-REx, Dünya'ya yakın bir asteroid olan Bennu'ya yönelik bir NASA görevidir. Bu robotik görevin temel amacı, Bennu'nun örneklerini almak ve bunları analiz için Dünya'ya getirmekti. OSIRIS-REx şu sıralarda, sonda içinde depoladığı bir kilograma kadar değerli asteroit numunesiyle hızla Dünya'ya geri dönüyor. Her şey yolunda giderse kapsül uzay aracından ayrılacak, Dünya atmosferine girecek ve 24 Eylül'de paraşütle Utah çöllerine yumuşak bir iniş yapacak. Asteroitlerden numune alınışı daha önce yalnızca bir kez, Japon Uzay Ajansı'nın 2020'deki Hayabusa 2 misyonu tarafından gerçekleştirilmişti. Bennu sadece yarım kilometre büyüklüğünde, birçok ilginç özelliğe sahip, elmas şeklinde bir kaya parçasıdır. Güneş Sistemi'nin ilk 10 milyon yılında çok daha büyük bir asteroitten koptuğuna inanılmaktadır. Kaya parçasının içinde tespit edilen bazı mineraller su tarafından değiştirilmiş, bu da Bennu'nun koptuğu ebeveyn objenin sıvı suya sahip olduğunu işaret ediyor.

Özel şirketlerin yükselişi.

Özel şirketlerin yükselişi.

SpaceX en önde gelen özel uzay fırlatma şirketi olsa da, dünya çapında kendi fırlatıcı serilerini geliştiren pek çok şirket var. Kasım 2022'de Vikram-S roketini başarıyla fırlatan Skyroot Aerospace, yakında uydu fırlatan ilk özel Hint şirketi olacak. Roket daha önceki testlerde 90 km yüksekliğe ulaştı; bu, bir uyduyu yörüngeye oturtmak için hemen hemen yeterli bir yükseklik. Skyroot'un ilk uydu fırlatılışının 2023'te yapılması planlanıyor. Skyroot Aerospace, roketlerini yalnızca birkaç gün içerisinde üretebildikleri ilginç bir üç boyutlu yazıcı teknolojisi kullanmakta. 

Açık bir şekilde görüldüğü üzere uzay sektörüne olan ilgi yüksek olmaya devam ediyor. 2023'te gerçekleştirilecek pek çok cesur ilerleme ve fırlatmayla, 1960'lar ve 70'lerdeki uzay fırlatmalarının 'altın çağına' benzer yeni bir aşamaya giriyoruz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
6
2
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
sanane

Adamların uğraştıkları işlere bak birde bize bak aq. Hala pedefoli, istismar, kadın cinayeti vs. Bunlarla uğraşıyoruz 🤮

Huseyin Beklen

Ahlak yapısı bozuk toplum yerinde saymaya mahkumdur kardeş..