Görüş Bildir
Haberler
'Tecavüzcümü Öldürdüm' Diyen Nevin Yıldırım'a Müebbet Hapis Cezası...

'Tecavüzcümü Öldürdüm' Diyen Nevin Yıldırım'a Müebbet Hapis Cezası...

FreiGeist
25.03.2015 - 15:39 Son Güncelleme: 25.03.2015 - 19:38
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kendisine tecavüz ettiğini söylediği akrabası Nurettin Gider’i öldürmekle suçlanan Nevin Yıldırım davasının karar duruşmasına polisin kadınları darp etmesi damga vurdu.  Nevin Yıldırım'a 'kasten adam öldürme' suçundan ömür boyu hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti, Nevin Yıldırım'ın cezasında indirime de gitmedi.

Yalvaç İlçesi'ne bağlı Koruyaka Köyü'nde 29 Ağustos 2012'de, kendisine tecavüz ettiğini öne sürdüğü 2 çocuk babası Nurettin Gider'i av tüfeğiyle öldürdükten sonra başını keserek köy meydanına atan Nevin Yıldırım'ın 'canavarca hisle adam öldürme' suçundan yargılandığı davanın son duruşması, Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya tutuklu sanık Nevin Yıldırım, babası Zekeriya Yıldız, öldürülen Nurettin Gider'in annesi Zeynep Gider, eşi Kezban Gider ve 2 yakını katıldı.

Kamuoyunda “Kesik baş” cinayeti olarak anılan davanın karar duruşmasına katılmak için Yalvaç’a giden kadınlar, Adliye’ye alınmadı. 

Birgün'ün verdiği bilgiye göre, Yalvaç Adliyesi Başsavcısı Mustafa Manga’nın verdiği “Dağıtın” talimatıyla, aralarında avukatların da bulunduğu yaklaşık 25 kadın, polis tarafından merdivenden aşağı iteklendi. Bazıları merdivenden düşen kadınlar arasında yaralananlar oldu. Kadınların 'adliye güvenliğini tehdit ettikleri' öne sürüldü. Saldırının ardından başsavcıya görüşme taleplerini ileten dört kadın arasından ikisi içeri alındı. Manga, görüşmede polise verdiği talimatı kabul ederken polis, kadınların adliyeye alınması engellemeyi sürdürdü.

AVUKATTAN 9 SAYFALIK SAVUNMA

AVUKATTAN 9 SAYFALIK SAVUNMA

Mahkeme Heyeti Nevin Yıldırım'ın avukatına söz vererek savunmasını istedi. Avukat Hüseyin Aksoy 9 sayfalık yazılı savunmasını sözlü olarak mahkeme heyetine sundu. Müvekkilinin iddianamede bir gönül ilişkisi yaşadığının iddia edildiğini, ancak böyle bir ilişkinin var olmadığını söyleyen Aksoy, 'Müvekkilim şayet maktulle bir gönül ilişkisi yaşamış olsaydı geldiği gün ne maktul oraya silahla gelirdi ne de müvekkilem kendisine ateş ederdi. Tam tersi kollarını açar ona koşardı. Üstelik beraber oldukları yer, köy içersinde herkesin gözü önünde olan ve alt katında kayınpeder ve kayınvalidenin bulunduğu yerdir. Halbuki birbirini arzulayan 2 insan böyle bir yerde değil, daha uygun bir yer seçerdi. Biz bu yönüyle gönül ilişkisi olduğu iddialarını reddediyoruz' dedi.

'BERAATINI İSTİYORUZ'

Müvekkilinin toplumsal baskılar nedeniyle uğramış olduğu taciz ve tecavüzü kimseye anlatamadığını ve 'taviz tavizi doğurur' ilkesinden dolayı maktulün her geçen gün isteklerini daha da sıklaştırdığını belirten avukat Aksoy, 'Müvekkilem yaşadığı bu olaylardan dolayı tahrike kapılmıştır. Evli bir insan bile eşiyle cinsel birliktelik yaşamak istediğinde eşi kabul etmediği halde beraber olursa bu suçtur. Nevin, maktule 'Gelme' dediği halde geldiği de SMS kayıtlarıyla ortadadır. Bu bile tecavüze uğradığının bir kanıtıdır. Dolayısıyla müvekkilemin kasten adam öldürme suçlamasıyla değil, adam yaralama suçlamasıyla yargılanması gerektiğini, olayı işlediği sırada cinnet getirdiği varsayımından yola çıkarak cezai ehliyetinin olmadığını belirtiyor ve beraatını talep ediyoruz' dedi.

'DİĞER SUÇLULAR KİM ONU SÖYLESİN'

Öldürülen Nurettin Gider'in eşi Kezban Gider mahkeme başkanının söz vermesi üzerine, 'Bu bir tecavüz değildi. Ben geceleri bunun mesaj sesleriyle kaç kez uyandım. O evde tam 19 yılım geçti. Tecavüz olsa aşağıda yatanlar anında tıkırtıyı duyar, yalan söylüyor. Bu işin arkasında 3-4 kişi daha var. Onların kim olduğunu söylesin' dedi. Anne Zeynep Gider de 'Bunlar gülüp oynuyor, benim ciğerim yanıyor. 'Tahliye olsun' diyorlar, benim oğlumu diksinler karşıma onu da çıkarsınlar. Ben adalet istiyorum' diye konuştu.

SON SÖZÜ SORULDU, 'PİŞMANIM' DEDİ

Mahkeme heyeti sanık Nevin Yıldırım'a son sözünü sordu. Yıldırım, 'Ben hiçbir şeyi gönüllü yaşamadım. Eğer gönüllü ilişki olsaydı öldürmez, onunla çeker giderdim. 2 yıldır çocuklarıma hasret yaşamazdım. Kimse ne böyle ölmek ne de öldürmek ister, pişmanım' diye konuştu.

KARAR ARADAN SONRA AÇIKLANDI

Mahkeme heyeti karar vermek üzere duruşmaya 10 dakika ara verdi ve salonu boşalttı. Aranın ardından sanık ve taraflar salona alındı. Mahkeme Başkanı, Nevin Yıldırım'ın 'kasten adam öldürme' suçunu işlediği kanaatinin oluştuğunu ve Türk Ceza Kanunu'nun 81'inci maddesi uyarınca ömür boyu hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verildiğini, haksız tahrik indirimi ve sanığın duruşmalarda sergilediği tavırlar nedeniyle iyi hal indiriminden yararlandırılmamasına karar verildiğini açıkladı.

Mahkeme heyeti, savcılığın cinayetin işlenmesinde başkalarının da olma ihtimali olduğu şüphesi üzerine başsavcılığa suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Nevin Yıldırım davasında neler oldu?

Nevin Yıldırım davasında neler oldu?

İstanbul Feminist Kolektif'in, bugün görülen duruşma öncesinde dava sürecinde neler yaşandığını da aktarılan çağrı metninden: 

Isparta’nın Yalvaç ilçesi Koruyaka köyünden 2 çocuk annesi Nevin Yıldırım, 29 Ağustos 2012 günü kendisine silah zoruyla tecavüz eden 2 çocuk babası 35 yaşındaki Nurettin Gider'in başını bir çuvala koyarak, “İşte namusuma uzananın kellesi” diye köy meydanına atmıştı.

Nevin, ifadesinde Nurettin’i önce tüfekle vurduğunu, sonra başını bıçakla kestiğini söylemişti.

Nevin Nurettin’i vurduğunda 5 aylık hamileydi ve tecavüzden olan bu bebeği doğurmak istemiyordu. Devletin tecavüzü görünmez kılan “Sen doğur biz bakarız,” şeklindeki yaklaşımı sonucu, 7 Kasım 2012 tarihinde isteği dışında bu bebeği dünyaya getirmek zorunda bırakılmıştı.

Tutuklanıp Isparta cezaevine konan Nevin; “tasarlayarak canavarca hisle kasten adam öldürmek” iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılandı. Yargılama süreci boyunca Nevin’in avukatı Adli Tıp Kurumu’ndan cezai ehliyetinin olup olmadığına ilişkin rapor alınmasını talep etti. Nevin’in akıl sağlığının yerinde olduğuna dair ATK raporu 3’e karşı 2 oyla, Kasım 2014’te mahkemeye sunuldu.

12 Ocak 2015 günü, davanın 13. celsesinde savcı Osman Çabuk, ilk iddianamesindeki sadece “canavarca hisle” ibaresini çıkartarak, “tasarlayarak kasten adam öldürmekten ağırlaştırılmış müebbet” istemiyle mütalaa verdi. Bu mütalaa, “...köy halkı tarafından da Nurettin’le ilişkisinin konuşulması, Nurettin’in de istemesine rağmen Nevin’i yanında götürememesi üzerine, zor durumda kalan sanık Nevin’in, kendisini topluma ve ailesine karşı tecavüze uğradığına inandırmak gayesi ile 2010 yılından beri rızası ile ilişki yaşadığı ve kendisinden hamile kaldığı Nurettin’i tasarlayarak öldürdüğü kanaati” üzerine kuruldu.

Mütalaadaki bu iddia, Nevin Yıldırım’ın medyadaki temsilini temelden değiştirdi: Olay ilk olduğu sırada “Tecavüzcüsünü öldürüp namusunu temizleyen kadın” olarak onay gören Nevin, bir anda, evlilik dışı ilişki yaşadığı erkeği öldüren “canavar kadın” olarak tasvir edilmeye başladı. 

Karısını öldüren erkek hakkında “cinnet geçiren koca” gibi aklayıcı ifadeler kullanan medya, Nevin’e karşı aynı anlayışı göstermedi.

Nurettin ARKAN | DHA ve Birgün 

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
113
40
27
27
18
5
4