Görüş Bildir
Haberler
Mujica İstanbul'da: 'Siyaset Para Biriktirmek İçin Değildir'

etiket Mujica İstanbul'da: 'Siyaset Para Biriktirmek İçin Değildir'

Batuhan
30.10.2015 - 11:09 Son Güncelleme: 30.10.2015 - 16:47

CHP'nin daveti üzerine Türkiye'ye gelen Uruguay eski devlet başkanı Jose Mujica'nın İstanbul programında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumartesi Anneleri ve işçilerle buluşma var. Mujica, İstanbul'daki 5 yıldızlı ultra lüks otellerde değil Taksim'de 3 yıldızlı mütevazı bir otelde konaklıyor. Makam aracı ise 1973 Vosvos ve şoförlüğünü CHP'li Ağbaba yapıyor. Kitabının tanıtım toplantısında konuşan Mujica, 'Parayı çok sevenlerin sanayi ve ticaretle ilgilenmesini ve bunun vergisini ödemeleri gerektiğini düşünüyorum. Siyaset para biriktirmek için değildir' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünyanın en yoksul devlet başkanı olarak anılan Uruguay eski Devlet Başkanı Jose Mujica eşi ile birlikte Türkiye’ye geldi.

Türk Hava Yolları’na ait uçakla saat 23.55’de Paris’ten İstanbul’a gelen Jose Mujica’yı Atatürk Havalimanı VIP Salonu’nda CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağababa tarafından karşılandı.

Makam aracı 1973 model Vosvos, makam şoförü CHP'li Ağbaba

Makam aracı 1973 model Vosvos, makam şoförü CHP'li Ağbaba

 DHA

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hürriyet'ten Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre Mujica'nın İstanbul programı için de son derece mütevazı bir ağırlama yapılıyor. Mujica, İstanbul'daki 5 yıldızlı ultra lüks otellerde değil Taksim'de 3 yıldızlı mütevazı bir otelde konaklayacak.

Uruguay'da devlet başkanı olduğu dönemde makam aracı olarak eski model bir Volkswagen araç kullanan Mujica ve eşi için İstanbul programında da aynı yol seçildi. Mujica ve eşi, Türkiye'de oldukları dönemde makam aracı olarak 1973 model bir vosvos kullanacaklar.

Makam aracının 'makam şoförü' de kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim olacak. Mujica ve eşininin şoförlüğünü de CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba üstlenecek.

Ağbaba, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, Mujica'nın mütevazı yaşam tarzı nedeniyle kendisine de danışarak, Taksim'de 3 yıldızlı bir otelde ağırlamayı planladıkların söyledi.

Ağbaba, 'Makam aracı olarak da 1973 model bir vosvos kullanacağız. Makam şoförlüğünü de ben yapacağım' dedi.

Yaklaşık 10 gün Türkiye'de kalacak olan Mujica'nın, İstanbul dışında Eskişehir Odunpazarı ve İzmir'e de gideceğini söyleyen Ağbaba, Uruguay eski Devlet Başkanı'nın Şişli ve Beylikdüzü'nde çeşitli panellerde konuşmalar yapacağını da anlattı.

Kaldığı otelden Gezi Parkı'nı izledi

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Hayatta hafif olmak, bagajsız olmak daha fakir olmak değildir'

Yeni kitabı “İktidarda bir kara koyun, saraysız başbakan Jose Mujica' kitabının tanıtım toplantısını Şişli Belediyesi'nde gerçekleştiren Mujica, tanıtım toplantısında, “Parayı çok sevenlerin sanayi ve ticaretle ilgilenmesini ve bunun vergisini ödemeleri gerektiğini düşünüyorum. Siyaset para biriktirmek için değildir. Halka hizmet ederek kendini mutlu hissetmek içindir. Basit olmaktır ve halk gibi olmaktır, sıradan bir vatandaş gibi olmaktır' dedi.

Jose Mujica, “Halkın büyük çoğunluğu gibi yaşamaya çalışıyorum çünkü karar veren halktır. Çoğunluğun daha iyi yaşadığı gün belki biz de daha iyi yaşarız ve daha fazla harcarız. Hayatta en güzel şey özgürlüktür. Sevdiğimiz şeyleri yapabilmek için, özgür olmak daha fazla vakte sahip olmak demektir. Yoğun bir hayatım büyük bir evim ve hizmetçilerim olursa bunlara dikkat etmek için çok çalışırım. Bu nedenle de daha az özgür olurum. Benim işlerime dikkat etmesi için başkasını görevlendirirsem bu kez de onun vaktini çalmış olurum. Bu nedenle hayatta hafif olmak, bagajsız olmak daha fakir olmak değildir, özgür olmaktır. Bu çok mazisi olan şehri tanıdığım için, İstanbul ve Türkiye'yi tanıdığım için size çok teşekkür ederim. Dünya siyasetinden pek anlamıyorum zaten Güney Amerika siyaseti beni delirtiyor' dedi.

Mujica, “15 yıldır hükümette olan bir parti değil, 20 gücün birleşiminde olan bir parti, 40 yıllık tarihi var. Bizi ortak bir disiplinle eşleştiren ortak bir programı var. Kendi aramızda da çok farklılıklarımız var. Ama bir karar aldığımızda, hayatına dikkat eden bir insan gibi birliğimize dikkat ediyoruz. Bizi birleştiren güçlü sektörlerden daha ziyade, bizi birleştiren güçlü birlikteliğimizdir. Çünkü biz bir alternatif yarattık ve sadece beyan olmayı bıraktık. Bize bu dönemde ihtiyacımız olan, bizi birleştiren programla ortaya çıktık, bize rahat gelen programla değil. Büyük bir sabırla tuğla tuğla inşa etmeyi ve böylelikle depremi önlemeyi öğrendik.  Ne zaman yapabilirseniz Uruguay'a gelin. En kötüsü, çok lezzetli bir et yiyeceksiniz ve şarabımız çok güzeldir' şeklinde konuştu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mujica, Türkiye ziyareti kapsamında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmede hangi konuların gündeme geleceğine ilişkin soruya “Özel konularım yok gündemde olan. Sadece arkadaşlığımı geliştirmek istediğim bir ülkeye saygı ve hürmetim var' dedi. 

Mujica gelirinin yüzde 90'nı bağışladığının hatırlatılması üzerine ise, “Yaşamak için az şeye ihtiyacımız var. Bildiğim kadarıyla para ve zenginlik diğer dünyaya götürülemiyor. Yaşama bayılıyorum, onu satın alamazsınız ve elinizden gidiyor. Ülkemi ve halkımı çok seviyorum. Ben gidince geriye onlar kalacak ve mücadeleye devam edecekler. Parayı çok sevenlerin sanayi ve ticaretle ilgilenmesini ve bunun vergisini ödemeleri gerektiğini düşünüyorum. Siyaset para biriktirmek için değildir. Halka hizmet ederek kendini mutlu hissetmek içindir. Basit olmaktır ve halk gibi olmaktır, sıradan bir vatandaş gibi olmaktır' ifadelerini kullandı.

Koza İpek Grubu'na kayyum atanması sorusu üzerine Mujica şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ben uzak bir ülkeden geliyorum ve Türkiye'nin sorunlarına karışmam doğru olmaz. Fikrim olabilir ama başkasının evine girmek isteme çünkü benden farklı düşünenleri gücendiririm. Benim ülkemde fikir özgürlüğü var ama aynı şekilde farklı fikirlere saygı duyma zorunluluğu da var. Ben de bu nedenle tüm Türkiye'deki fikirlere saygı duymak zorundayım. Çünkü ben yarın gidiyorum ama sorunlar burada kalacak. Türklerin sorunun iyi veya kötü bir şekilde Türkler halletmelidir. Bu da halkın kendi kararlılığıdır.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mütevazı yaşamı, mizah dolu açıklamaları ile kalpleri kazanan, maaşının yüzde 90’a yakınını hayır kurumlarına bağışlayan ve dünyanın en yoksul devlet başkanı olarak tanınan solcu lider Mujica,  geçen mart ayında vatandaşlarının sevgi gösterileriyle emekliye ayrılmış ve başkanlık nişanını Tabare Vazquez’e devretmişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
654
176
27
13
11
6
0