Yeni Yıla Zamlarla Başladık! 2023'te Nelere Ne Kadar Zam Geldi?
Yeni Yıla Zamlarla Başladık! 2023'te Nelere Ne Kadar Zam Geldi?
Her yeni yıl yeni umutlar ve planlarla başlar. Tablo hazırlayandan, diyete başlayana, bu yıl daha çok çalışacağımdan, daha çok kazanacağıma iyimser bir tahminle projelerin yüzde 70'i ilk hafta bitmeden suya düşer. Zamlar hariç! 2022 bir kelime olsa muhtemelen 'enflasyon' olurdu. Yarın açıklanacak enflasyon oranı öncesinde yılı yüzde kaçla kapadığımızı öğrenmeden 'baz etkisi'nin düşüremediği zamlara bir bakalım istedik. Neler yok ki? 2022'de düşen alım gücü 2023'te de yükselmeyecek gibi görünüyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ekonomi, tüm dünyanın sorunu ve ana gündemi olmaya devam ederken, 2021 sonunda Türkiye'de başlık "dolar" olmuş, 2022'de de bu "enflasyona" dönmüştü.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İşbu halde maaş zamları ana gündem olurken, yetmediği de konuşuluyor. O kadar ki beyaz yakalı kesim de asgari ücretle tanışıyor.
Vergi ve harç gibi birçok alanda etkili olan Yeniden Değerleme Oranı (YDO) bu yıl yüzde 122,93 olarak açıklandı. Geçen yıl yüzde 36,20 olmuştu.
Kısaca trafik cezaları, yurtdışından getirilen telefonların IMEI kayıt harcı, ehliyet ve pasaport harçları, vergiler, okul ücretleri gibi alanlarda zam oranı YDO olacak yani iki katından fazlaya çıkacak.
2022'nin son günlerinde Erdoğan'ın açıkladığı EYT için de kuyrukların oluşmasında bir neden de bu olmuştu. Doğum, askerlik gibi borçlanmaları zam gelmeden yapma isteği.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Gelelim geçen yıldan bu yana artan fiyatlarda katmerlenen yeni yıl zamları var mı diye bakmaya.
Benzin ve motorin biraz çetrefilli ya da engebeli diyebiliriz. Malum halen jeopolitik gündemimiz durulmuyor o da petrolde oynaklık yaratıyor. Bu ara kontrollü salınım misali yükselişte olan dolar/TL de buna eklenince bir iniyor bir çıkıyor.
Gazete tirajlarındaki trajik düşüş dijital medyaya kayarken, kağıt geçen yılın en çok artış gösteren ürünlerinden olunca gazetelerin de zam yapması kaçınılmaz oldu.
Aralık ayının son günlerinde taksi ücretlerine ve birçok ilde toplu taşımaya zam geldi.
Aralık ayında birçok ilde zamlanan ekmek fiyatları da sinirleri bozarken, sebze, meyve, et ve süt ürünlerindeki artış ise zaten süreceğinin sinyallerini veriyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Gıda enflasyonu yükselişini sürdürecek mi, yarın göreceğiz ancak son olarak baz etkisine 'bana mısın?' demeyerek yüzde 102,55 oranında olmuştu. Bu da birçok gıda ürününde ve gıda firmalarında fiyat güncellemelerine neden oldu.
Kira artışları her ay TÜİK TÜFE'nin 12 aylık ortalaması ile belirlenirken, Temmuz 2022'den bu yana enflasyondaki baz etkisini düşünerek stratejik bir planlama ile Temmuz 2023'e kadar yüzde 25 ile sınırlanmıştı. Tabi bir miktar kiracıların zor duruma düşmesini engellemek fikri de barındırıyor olurken, ev sahiplerinin bununla çok alakadar olmadığı da uygulamada tecrübe ediliyor.
2020 çip, 2021 kur, 2022 enflasyondan kaçmak deyince bu kronolojik sıralama 3 anahtar tanımlamayla otomobil fiyatlarını akla getiriyor. 2023'e zamsız girmek ayıp olurdu.
2022 yılında internet sağlayıcılar ve dijital platformlar fiyatlarında güncellemeleri aktif olarak yaptıklarından yılbaşı için özel karar açıklamadılar.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
yeni yıla zamlarla girmedik, yeni yılda zamlar bize girdi. lütfen başlığı düzeltiniz.
enflasyonun 100de 183 olduğunun kanıtı gelen zamlardan bellidir!!!
yeni yıl her zaman yeni zam demek şaşıracağımız nokta bunun oranı olmalı neye zam geldiği değil de ne kadar zam geldiği önemli o da enflasyona bağlı olduğu i... Devamını Gör