Görüş Bildir
Haberler
Ramazan Akyürek, Dink Cinayeti Kapsamında Tutuklandı

Ramazan Akyürek, Dink Cinayeti Kapsamında Tutuklandı

FreiGeist
27.02.2015 - 11:21 Son Güncelleme: 28.02.2015 - 00:13

DHA

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hrant Dink suikastı soruşturması kapsamında Ankara'da gözaltına alınan Eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Ankara'da dün gözaltına alındıktan sonra İstanbul'a getirilen Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi'nin eski başkanı Ramazan Akyürek, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Gözaltına alınmasının ardından güvenlik önlemleri altında götürüldüğü Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirilen Akyürek, burada kendisini görüntüleyen basın mensuplarına teşekkür ederek, 'Hakkınızı helal edin' dedi.

Dönemin Trabzon Emniyet Müdürü'ydü

Akyürek, Dink'e yönelik suikast istihbaratının alındığı dönemde Trabzon Emniyet Müdürlüğü görevinde bulunuyordu. Akyürek, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de öldürülmesiyle ilgili, o dönemde görevde olan kamu görevlilerinin ihmalinin olup olmadığının araştırıldığı soruşturmada, Ekim 2014'te İstanbul'da Cumhuriyet Savcısı Yusuf Hakkı Doğan'a 'şüpheli' sıfatıyla ifade vermişti.

Akyürek ifadesinde Trabzon Emniyet Müdürlüğü tarafından İstanbul Emniyeti'ne gönderilen ‘Hrant Dink’e karşı eylem yapılacağı’ yönündeki rapordan haberdar olduğunu belirtmişti.

Akyürek, Hrant Dink’in bu istihbarat bilgisinin ardından İstanbul Koruma Şube Müdürlüğü tarafından koruma altına alınması gerektiğini ifade etmiş, İstihbarat Daire Başkanı olarak böyle bir görevinin olmadığını söylemişti.

'Sorumlu müdür Ali Fuat Yılmazer'di'

Dink ile ilgili yazışmalardan iki ay sonra Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nden Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’na atandığını belirten Akyürek, Dink öldürüldüğünde daire başkanı olarak Ankara’da görev yaptığını söylemiş, cinayet sırasında İstanbul İstihbarat Şube Müdürü olan Ali Fuat Yılmazer'i işaret etmişti.

Müfettiş raporu: Ramazan Akyürek kayıtları sildirdi

Al Jazeera’nin Temmuz 2014'te elde ettiği yasadışı dinleme dosyasında yer alan müfettiş raporunda, Ramazan Akyürek’in emniyetin log kayıtlarını (tüm işlemlerin bilgisayar ortamında kayıt altına alınması) sildirdiği yazıyordu. Raporda, “Akyürek görevden alınmadan altı gün önce kayıtları imha ettirdi” deniliyor.

Cemaat ile bağlantılı en önemli polis şeflerinden biri olarak bilinen Akyürek hakkındaki müfettiş raporu log kayıtlarının silinmesine dairdi.

Emniyet istihbarat teşkilatında bilgisayar üzerinde yapılan bütün işlemler ‘log’ denilen kayıt ve izlere bağlanıyor. Bu kayıtlar ve izler süresiz biçimde saklanıyor.

Emniyetin log kayıtlarının imha edildiğine dair haberler basında yer almış, hatta Ramazan Akyürek bu sebeple açığa alınmıştı ancak bunun ne zaman yapıldığı ve Akyürek’in buradaki rolü hakkında net bilgiler yoktu.

Müfettişler raporlarında log kayıtlarının 10 Ekim 2009 tarihinde Ramazan Akyürek’in onayı ile imha edildiğini yazmıştı.

Üç tutuklu var

Hrant Dink cinayetinde ihmali olduğu iddia edilen, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör ile emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu 9 kamu görevlisi hakkında açılan soruşturmaya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce verilen takipsizlik kararı, Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 6 Haziran 2014'te kaldırılmıştı.

Şüphelilerin ifadelerine başvurulurken, polis memurları Muhittin Zenit, Özkan Mumcu ile Cizre Emniyet Müdürü Ercan Demir tutuklanmıştı.

Kaynak: Al Jazeera ve Anadolu Ajansı

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0