Görüş Bildir
Haberler
Özellikleriyle Milyarlarca Gezegen Arasında Kendilerine Ayrı Bir Yer Edinmiş 10 Gezegen

etiket Özellikleriyle Milyarlarca Gezegen Arasında Kendilerine Ayrı Bir Yer Edinmiş 10 Gezegen

Evrenin her bir köşesinde birbirinden farklı gezegenler bulunuyor. Kimi çok sıcak, kimi hayli soğuk, kimi çok yaşlı, kimi daha yeni oluşmuş... Bu gezegenler arasında gök bilimcilerin en çok ilgisini çekenlerden 10 tanesiyle karşınızdayız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. J1407b

1. J1407b

J1047b'yi özel yapan şey, Satürn'ünki gibi halkalara sahip olması. Hatta kendisi Satürn'den bile çok daha özel, çünkü halkalarının büyüklüğü Satürn'ünkilerin tam 200 katı büyüklüğünde. Bu nedenle oluşturduğu görüntünün ne kadar büyüleyici olduğunu tahmin edebilmek çok da zor değil...

Halkaların çapı neredeyse 90 milyon km, ki bu da Güneş ile Venüs arasındaki uzaklığa oldukça yakın bir değer.

J1407b bize Satürn kadar yakın olsa, gökyüzünde böyle gözükecekti.

J1407b bize Satürn kadar yakın olsa, gökyüzünde böyle gözükecekti.

Ay'dan bile bir hayli büyük...

2. Gliese 504b

2. Gliese 504b

Bu gezegenin en önemli özelliklerinden biri, muhteşem görüntüsü. Pembe renkli olan gezegen, gök bilimcilerin kafasını yapısı ve boyutları nedeniyle bir hayli karıştırmış durumda; çünkü gezegen oluşma teorilerimize göre var olması mümkün değil gibi gözüküyor.

Gezegenin pembe rengi ise sıcaklıktan dolayı oluşuyor. Oluştuğu süreçteki ısınma nedeniyle hala pembe pembe parlayan gezegene, ışık hızıyla 57 yılda ulaşılabiliyor.

3. HAT-P-7b

3. HAT-P-7b

2008'de keşfedilen ve Jüpiter'den çok daha büyük olan bu gezegenin özelliği, safir ve yakut rüzgarlarına sahip olması. Evet, doğru duydunuz... Yıldızına inanılmaz yakın olması nedeniyle yüzey sıcaklığı 2500 dereceyi bulan gezegenin dört bir tarafında, çok yoğun miktarda yakut ve safir bulunuyor ve bunlar da kuvvetli fırtınalarla oradan oraya savruluyor.

4. HAT-P-11b

4. HAT-P-11b

Işık hızıyla 122 yılda gidebileceğimiz bu gezegenin özelliği, NASA tarafından Neptün boyutlarında olmasına rağmen atmosferi bulutlarla kaplı olmayan ilk gezegen olduğunun açıklanmış olması. Bundan da önemlisiyse atmosferinde su buharı moleküllerinin bulunmuş olduğunu belirtelim.

Gezegeni ölüm kalım mekanına çeviren başka bir şey var: O da inanılmaz kuvvetli fırtınaları. Öyle ki, gezegenden gelen bir radyo sinyalinin nedeninin gezegen yüzeyindeki bir fırtınadan kaynaklandığı öğrenilmiş. O mesafeden bir fırtınanın o kuvvette bir sinyal yayabilmesi için, Güneş Sistemi'ndeki gezegenlerdeki en güçlü fırtınalardan bile en az 100 kat daha yıkıcı etkilere sahip olması gerekiyor. Varın karmaşayı siz düşünün.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. PSR B1620-26 b

5. PSR B1620-26 b

Resmi olmayan ismiyle 'Methuselah' olarak bilinen bu gezegen, gök bilimcilerin favorileri arasında yer alıyor diyebiliriz. 12.7 milyarlık yaşıyla bilinen tüm gezegenler arasında en yaşlısı olan bu arkadaşın, o dönemde nasıl oluştuğu konusunda hiçbir fikir yok. Nitekim evren o yaşındayken, gezegenlerin oluşmasına ihtimal verilmiyordu.

Işık hızıyla 13 bin yılda ulaşabileceğimiz bu gezegenin, şuanda bulunduğu yerde oluşmadığı ve başka bir yerde hayatına başlayarak bir nötron yıldızının çekimine kapılması sonucu şimdiki yörüngesine oturduğu düşünülüyor.

6. PSR J1719-14b

6. PSR J1719-14b

Işık hızıyla 3900 yılda gidebileceğiniz bu gezegenin elmaslarla kaplı olduğu düşünülüyor. Fakat gezegenin daha ilginç bir yönüyse, yıldızı etrafındaki yörünge çapının inanılmaz kısa olması. Öyle ki, gezegenin yörüngesinin çapı, Güneş'in çapından bile daha küçük. Hal böyle olunca gezegende 1 yıl, Dünya zamanıyla 2 saat 10 dakika sürüyor. Bu gezegende Dünya zamanıyla 80 yıl yaşadığınızda, teknik olarak tam 321 bin yaşında oluyorsunuz...

7. GJ1214b

7. GJ1214b

Bu gezegen dev bir su dünyası olmasıyla meşhur. Kütlesinin çok büyük bir kısmının tamamen sudan oluştuğu düşünülüyor. Fakat gezegenin yüzey sıcaklığı öylesine fazla ki, suyun çok farklı hallerde bulunabileceği üzerine teoriler var. Bu ilginç hallere 'sıcak buz', 'süper-akışkan su' gibi örnekler verebiliriz.

8. HD 188753

8. HD 188753

Bu gezegenin özelliği, oldukça nadir olan bir üçlü yıldız sisteminde bulunuyor olması. Nitekim gezegenin etrafında döndüğü yıldız, başka bir yıldızın etrafında dönüyor. Dahası o yıldız da başka bir yıldızın etrafında yörüngesine devam ediyor. Yani bu gezegenden gökyüzünü izlediğinizde, 3 tane hayli parlak yıldızı görme ve Instagram hesabınıza nefis bir fotoğraf ekleme şansınız var...

9. Kapteyn B

9. Kapteyn B

Gök bilimcilerin gündemini uzun süre meşgul eden bu gezegenin özelliği, üzerinde yaşam bulunabilecek en yaşlı gezegen olma ihtimali. Çünkü kendisi, bir yıldızın yaşanabilir bölgesinin sınırları içerisinde yer alan bilinen en yaşlı gezegen. Işık hızıyla 13 yılda gidilebilecek bu gezegenin hakkındaki kötü haber ise, belki de hiç var olmadığı ve bölgedeki yıldızdan gelen bir sinyalin yanlış yorumlamasından ibaret olabileceği.

Yani kendisi, bir hayalet gezegen bile olabilir...

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. PSO J318.5-22

10. PSO J318.5-22

Etrafında döndüğü bir yıldızı bulunmayan bu yalnız arkadaş, durumu nedeniyle 'serseri gezegen' kategorisinde yer alıyor. Bünyesinde erimiş demir bulunan ve Jüpiter'in 6 katı büyüklüğüne sahip olan gezegen, uzmanların hayli ilgisini çekiyor. Çünkü kendisi, yıldızı olmadan uzayda savrulan en genç gezegen ünvanına sahip.

Normalde bu denli genç gezegenlerin, yıldızlarının etrafında dönüyor olması beklendiğinden; kendi halinde takılan gezegenler genelde yaşlı gezegenler oluyordu. PSO J318.5-22 gibi harika bir isme sahip olan arkadaşımızsa evden erken atılmış gibi gözüküyor (ya da hiç bilmediğimiz bir şekilde oluşmuş da olabilir). Gezegenin yüzey sıcaklığı ise 800 derece civarında.

Konuyla ilgili bir önceki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
333
164
75
13
12
11
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın