Ovülasyonda Bunları Yemeyin! Aylık Regl Döngünüzün Evrelerine Göre Neler Yemelisiniz?
Regl döngüsüne sahip olan bir kişi olarak, kendi vücudunuzun ve ruh halinizin bir ay boyunca nasıl değiştiğinin farkında olabilirsiniz. Ancak ne yediğinizin (ve içtiğinizin) ovülasyona ve sonrasına kadar döngünüzün her aşamasının semptomlarının yoğunluğu ve genel deneyimi üzerinde etkisi olduğunu biliyor muydunuz? Peki bu döngüye göre neler yemeliyiz? Gelin öğrenelim. 👇
Uzmanlar, adet döngüsünün her ayrı aşamasında ihtiyaç duyulan besinlerin farklı olduğunu dile getiriyor.
İnanın ya da inanmayın regl döngüsü sırasında meydana gelen doğal hormonal dalgalanmalar, metabolizmanın çeşitli yönlerini, metabolik hızı, insülin duyarlılığını ve iştah seviyelerini etkileyebilir.
Regl dönemi: 0. günden 7. güne kadar
Ne yemeli?
Ayrıca, bu gıdalar A, C ve E vitaminleri, selenyum, çinko ve betakaroten gibi vücut için faydalı besinlerle doludur.
Foliküler faz: yaklaşık 8. ile 13. günler arası
Ne yemeli?
Ovülasyon dönemi: yaklaşık 14. ila 17. günler
Ne yemeli?
Yavaş emilen karbonhidratlar bu dönem için mükemmel seçimdir. Adet dönemi olan birçok kişi, ovülasyon sırasında biraz ağrı hissettiklerini belirtirken, birçoğu da cinsel isteklerinin yoğunlaştığını deneyimleyebilir. Vücudunuzu dinlemeniz bu açıdan önemlidir.
Ovülasyon sırasında, vücut daha çok karbonhidratı yakıt olarak kullanma eğilimindedir bu yüzden yağ yakmak daha zor olabilir. Örneğin yulaf ezmesi, tam tahıllar, kinoa, arpa, mercimek ve fasulye gibi gıdalar, insülin dalgalanmalarını önlemeye ve açlık hissini azaltmaya yardımcı olabilir.
Luteal faz: 17. günden 28. güne
Ovulasyon sonrası östrojen seviyeleri düşer ve progesteronun seviyesi, yeniden kanamanızın başlamasından hemen önce en yüksek noktasına çıkar. Progesteron yükselmiyor ve hafif bir östrojen artışı ile dengede değilse, adet öncesi (PMS) belirtileri ortaya çıkabiliyor. Bu dönem, hormon dengesinin sağlanmasının önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Her kadının vücudu farklı olduğu için, bu dengenin sağlanması ve adet döngüsünün düzgün bir şekilde işlemesi bireysel farklılıklara bağlıdır.
Ne yemeli?
Zaten canınızın çekeceğini söylememize gerek yok sanıyoruz ama bu dönemde çikolata yiyebilirsiniz. Magnezyum dengesi açısından regl sırasında değil öncesinde yemek daha sağlıklı olacaktır. PMS belirtilerini yönetmek için B6 vitamini açısından zengin gıdalar tüketmelisiniz. Dr. Choi, bu dönemde B6 vitamini alımını artırmanın çok önemli olduğunu belirtiyor. B6 vitamini, PMS belirtilerini, özellikle adet kramplarını en aza indiren belirli özelliklere sahip. B6 açısından yüksek gıdalar arasında nohut, somon, koyu yapraklı yeşillikler, patates, bezelye, mısır bulunuyor.
Ancak bir konuda uyarı yapmadan geçmek istemiyoruz.
B6 vitamini aşırı alımı, mide bulantısı, baş dönmesi ve hatta el ve ayaklarda sinir uyuşmalarına neden olabilir. Bu durum, vücudunuzun hassas dengesini bozabilir. Progesteron seviyelerinizi yükseltmek istiyorsanız, bu süreçte vücudunuza fazladan stres yüklememelisiniz. Stres, bu dengenin bozulmasına ve sağlığınızın olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Bu nedenle, bu dönemde stresi minimuma indirgemek ve rahat bir yaşam sürdürmek önemlidir.
Yorum Yazın