Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Öcalan'dan PKK'ya Silah Bırakma Çağrısı
Çözüm sürecinde hükümet yetkilileriyle ortak açıklama yapan HDP heyeti, Öcalan'ın PKK'ya olağanüstü kongre çağrısı yaptığını duyurdu. Öcalan bu kongre sonunda 'Silahlı mücadelenin, yerini, demokratik siyasete bırakmasını' istedi.
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve İçişleri Bakanı Efkan Âlâ ile İmralı-Kandil arasında görüşmeleri yürüten HDP heyeti İstanbul Dolmabahçe'deki Başbakanlık çalışma ofisinde bir araya geldi.
Görüşmenin ardından yapılan ortak açıklamada, ilk olarak HDP'li Sırrı Süreyya Önder konuştu. Önder, Abdullah Öcalan'ın, PKK'ya bahar aylarında olağanüstü kongre çağrısı yaptığını duyurdu, 'Öcalan bu kongrede silahlı mücadele yerine demokratik siyasetin yer alması gerektiğini söylüyor' dedi.
'Silahlı mücadele değil demokratik siyaset'
Önder, silah bırakmanın görüşülmesi için Öcalan'ın PKK'ya yaptığı kongre çağrısını şu sözlerle iletti:
'Süreçte gelinen aşamaya ilişkin Öcalan'ın temel belirlemesi de şudur: Bu 30 yıllık çatışma sürecini kalıcı barışa götürürken, demokratik bir çözüme ulaşmak temel hedefimizdir. Asgari müştereğin sağlandığı ilkelerde silahlı mücadeleyi bırakma temelinde stratejik ve tarihi kararı vermek için PKK'yı bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum. Bu davet, silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihi bir niyet beyanıdır.'
'Bugüne kadarki egemen devlet zihniyeti bu meseleyi salt iktidarlaşma aracı olarak görmüştür' diyen Önder, 'Varlıkları yadsınan ve dışlanan tüm unsurların kendileri olarak toplumda yer alması gerektiğini' belirtti. 'Sürece dinamik bir yaklaşım gereklidir' diyen Önder, 'Zaman zaman aksamalar ve kırılmalarla yönetilen diyalog süreci resmi, ciddi ve sorumlu bir aşamaya gelmiş bulunmaktadır' dedi.
Önder, çözüm sürecine ilişkin, 'Beklenen tarihi gelişmelerin hayata geçebilmesi için tahkim edilmiş bir çatışmasızlığın elzem olduğuna şüphe yoktur. Biz de HDP heyeti olarak tüm demokratik çevreleri ve barıştan yana olan kesimleri, gelinen bu demokratik müzakere ve çözüm aşamasına güç katmaya davet ediyoruz. Barışa her zamankinden çok daha yakın olduğumuzu bilerek, emek veren ve verecek olan tüm demokrasi güçlerini selamlıyoruz' dedi.
Akdoğan: HDP heyeti dün İmralı'ya gitti
Önder'in ardından söz alan Başbakan Yardımcısı Akdoğan ise, 'Silahların devre dışı kalması demokratik gelişime hız katacaktır' dedi.
Yalçın Akdoğan, çözüm sürecinde önemli bir aşamaya geldiklerini belirtip, HDP heyetinin dün İmralı'ya giderek, bir görüşme gerçekleştirdiğini aktardı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında Çözüm Süreci Kurulu'nda, gelinen aşamayı tüm boyutlarıyla kapsamlı olarak ele aldıklarını ifade eden Akdoğan, 'Silahların bırakılmasına yönelik çalışmaların hız kazanması, tam anlamıyla bir eylemsizliğin hayata geçmesi ve demokratik siyasetin bir yöntem olarak öne çıkartılması konusundaki açıklamayı önemli görüyoruz' diye konuştu.
Akdoğan, demokrasinin, sorunları konuşabilecek, tartışabilecek, çözüm yoluna koyabilecek imkan ve kabiliyete ulaştığına dikkati çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
'Demokrasimizin daha ileri noktalara ulaşması için bütün toplum kesimlerinin, siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının elbirliğiyle gayret göstermesi gerektiği de açıktır. Silahların devre dışı kalması, demokratik gelişime hız katacaktır. Bir kısım konu başlıkları uzun yıllardır konuşuluyor, tartışılıyor. Bundan sonra da özgüven içinde tartışmaktan, konuşmaktan geri durmamamız gerekiyor. Aslında gök kubbenin altında konuşulmadık bir şey kalmadı. Demokrasilerde halkın desteğini alan düşünceler, görüşler, politikalar değer kazanır. Biz de milletimizin hayır duası ve desteğiyle süreci nihai sonuca ulaştırmakta kararlıyız. Yeni anayasayı birçok köklü ve kronik sorunun çözümünde önemli bir fırsat olarak görüyoruz.
'Uygulama önemli'
Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi, uygulama önem taşımaktadır. Sürecin ete kemiğe bürünmesi, somut gelişmelerin yaşanması önemlidir. Bu çerçevede iyi niyetli, samimi, kararlı bir şekilde sürece sahip çıkılması, tüm kesimlerin katkıda bulunmak için taşın altına elini koyması, zorlukları kolaylaştıracaktır. Sorunlara demokratik çözümler bulmak, bölen ve ayrıştıran değil, birleştiren ve güçlendiren bir etki yapmaktadır. Temel hak ve özgürlükleri daha da geliştirmek, hakça ve kardeşçe bir ortam hazırlamak ancak bütünlüğe katkı sağlar. Vatandaşlarımızın aidiyet duygusunu daha da geliştirir.'
Akdoğan, 'Ancak samimiyet, cesaret ve kararlılıkla sonuca ulaşacağımıza da inanıyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi 'Biz birlikte Türkiye'yiz' ve 'Her şey Türkiye için' şeklinde konuştu.
10 maddelik taslak metin
Sırrı Süreyya Önder, Öcalan tarafından müzakerelere geçilmesi için hazırlanan 10 maddelik taslak metni de bu açıklamada tekrarladı. Bu taslak metin içinde yer alan maddeler şu şekilde:
Demokratik siyaset; tanımı ve içeriği
Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması
Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri
Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına dönük başlıklar
Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları
Çözüm sürecinin yol açacağı yeni güvenlik yapısı
Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri
Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına dönük çoğulcu demokratik ve eşit mekanizmaların güvenceleri
Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması
Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa
İlk ortak açıklama
Görüşmeye HDP heyetinden grup başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder katıldı.
HDP'li Pervin Buldan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, hükümet yetkilileriyle ortak açıklama yapacaklarını söyledi.
Buldan attığı tweetin sonunda 'Bu arada Bülent Bey'e selamlar' ifadesini kullanarak, iki gün önce 'Ortak açıklama söz konusu değil' diyen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın bu sözlerine gönderme yaptı.
Son görüşme 11 Şubat'ta olmuştu
Meclis'teki iç güvenlik paketi tartışmaları nedeniyle hükümet ile HDP arasında temasların kesildiği bir dönemde sürecin son somut gelişmesi, HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Ceylan Bağrıyanık'ın üç gün önce Kandil'e gitmesi olmuştu.
Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Salı günü yaptığı açıklamada HDP'yi eleştirmiş ve 'Top bir süredir HDP’nin sahasında. HDP 4 Şubat’tan beri top çeviriyor. Kandil’de topu patlatmaya çalışıyor' demişti.
HDP ile Akdoğan arasındaki son görüşme 11 Şubat'ta gerçekleşmiş, görüşmede iç güvenlik paketi ve çözüm sürecinde müzakere aşamasına geçilmesi ele alınmıştı.