Görüş Bildir
Haberler
Obama, Hiroşima'da: ‘71 Yıl Önce Gökten Ölüm Yağdı’

Obama, Hiroşima'da: ‘71 Yıl Önce Gökten Ölüm Yağdı’

Batuhan
27.05.2016 - 15:15 Son Güncelleme: 27.05.2016 - 16:11

G7 Zirvesi için Japonya’da bulunan ABD Başkanı Barack Obama, aylardır beklenen Hiroşima ziyaretini gerçekleştirdi. ABD’nin 71 yıl önce atom bombası attığı ve 140 bin kişinin ölümüne yol açtığı Hiroşima’ya görevdeyken giden ilk ABD başkanı olan Obama, '71 yıl önce bulutsuz, parlak bir ağustos sabahı gökten ölüm yağdı ve tüm dünya sonsuza dek değişti' dedi. Obama, atılan atom bombaları konusunda özür dilemedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD Başkanı Barack Obama, ABD'nin 2. Dünya Savaşı'nda atom bombası attığı Hiroşima kentini ziyaret etti.

Hiroşima'yı görevdeyken ziyaret eden ilk ABD Başkanı olan Obama, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile atom bombası kurbanları için hiç sönmeyen bir ateşin yandığı anıta çelenk bıraktı ve Barış Anma Parkı'ndaki konuk defterini imzaladı.

'Tüm dünya sonsuza dek değişti'

Obama, şöyle konuştu:

'Hepimiz, savaşın neden olduğu acıları biliyoruz. Artık barışı egemen kılmak ve nükleer silahların olmadığı bir dünya yaratmak için gereken cesareti göstermeliyiz. 71 yıl önce bulutsuz, parlak bir ağustos sabahı gökten ölüm yağdı ve tüm dünya sonsuza dek değişti. Gözleri kör eden bir ışık ve ardından oluşan ateşten duvar, bir kenti yakıp yok etti ve insanoğlunun kendi kendisini yok edecek silaha sahip olduğunu gösterdi' diye konuştu.

'Ölenlerin sessiz çığlıkları hâlâ kulaklarımızda'

'Ölenlerin sessiz çığlıkları hâlâ kulaklarımızda'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Obama, üzerinde Japonca 'Buradaki tüm ruhlar, huzur içinde yatsın çünkü böyle bir kötülüğe bir daha izin vermeyeceğiz' yazan anıtın önünde sözlerine şöyle devam etti:

'Kentin ortasında burada dururken bombanın düştüğü o anı hayal etmeye çalışıyoruz. Ölenlerin sessiz çığlıkları kulaklarımızda. Buraya, Hiroşima'ya neden geldik? Çok da uzak olmayan bir geçmişte salıverilen korkunç bir gücü bir kez daha düşünmek için geldik. Ölenleri anmak için geldik. Hepimiz, tarihin gözlerinin içine bakmakla yükümlüyüz. Hepimiz, Hiroşima'da 70 yıl önce yaşanan korkunç acının yeniden yaşanmasını engellemek için ne yapmamız gerektiğini sormak zorundayız. 6 Ağustos 1945'in anısı asla belleklerimizden silinmemeli. Dünyanın rehavete kapılmamasını önleyecek ve ortak bir manevi amaç belirlenmesine yardım edecek tek şey, bu anıdır. Korkularımızdan kurtulma cesaretini göstermeli ve korkulardan arındırılmış bir dünya kurmak için çalışmalıyız.'

Beklendiği üzere Japon halkından özür dilemeyen Obama, nükleer stokların eritilmesi ve nükleer silahsız bir dünya kurulması için harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

Abe: 'Obama'nın cesaretine saygı duydum'

Abe: 'Obama'nın cesaretine saygı duydum'

Diğer taraftan Abe de Obama'nın Hiroşima ziyaretinin ABD ile Japonya arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açtığını söyledi. Abe, 'Samimi olmak gerekirse Obama'nın Hiroşima'yı ziyaret etme cesaretine saygı duydum' dedi.

Hiroşima trajedisinin bir daha asla tekrarlanmaması gerektiğini vurgulayan Abe, Obama ve kendisinin ne kadar güç olursa olsun nükleer silahların olmadığı bir dünya kurmak için kararlı olduğunu kaydetti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu arada törene atom bombasından kurtulanlar da katıldı. Obama, kurtulanlardan bazılarıyla kısa süre sohbet etti.

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?

Başkan Harry Truman liderliğindeki ABD, Hiroşima saldırısından sadece 3 gün sonra 9 Ağustos 1945'te bu kez Nagasaki'ye ikinci atom bombasını atmıştı. 75 bin kişinin ölümüne neden olan ikinci atom bombasından 5 gün sonra 14 Ağustos 1945’te Japonya’nın teslim olmasıyla 2. Dünya Savaşı sona ermişti.

Binbaşı Claude Robert Eatherly'in kullandığı B-29 tipi 'Enola Gay' adlı uçak, saatler 08.15'i gösterirken 'Little Boy (Küçük Oğlan)' adı verilen atom bombasını Hiroşima üzerine bıraktı. 3 metre uzunluğundaki atom bombası, 4 bin 400 kilogram ağırlığındaydı. 64 kilogram zenginleştirilmiş uranyum-235 içeren bomba, 13 bin ton TNT (TriNitroToluen) gücündeydi. Atom bombası, 43 saniyelik düşüşün ardından 600 metre yükseklikte patladığında hem Hiroşima halkı için hem de dünya için zaman durdu. 2. Dünya Savaşı sırasında Japon Deniz Kuvvetleri'nin en önemli üslerinden biri olan Hiroşima'yı yerle bir eden bomba, ilk anda 70 bin kişinin ölümüne neden oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kitle imha silahlarının neler yapabileceğini gözler önüne seren bombanın yaydığı radyasyondan dolayı saldırıdan sonraki aylar ve hatta yıllarda da ölümler devam etti. Atom bombasının toplamda 140 bin kişinin ölümüne neden olduğu sanılıyor.

Kentte saldırının ardından birkaç bina ayakta kaldı. Bu binalardan Hiroşima Sanayi Teşvik Merkezi, felaketin en büyük simgesi haline geldi.

Japon halkı, kitle imha silahlarının yol açtığı felaketi tüm dünyanın görmesi için Hiroşima'nın anısını taze tutmaya çalışıyor. Her yıl 6 Ağustos'ta binlerce insan Hiroşima'da bir araya gelerek 2. Dünya Savaşı'nın isimsiz kurbanlarını anıyor. Atom bombasının canlı tanıkları da felaketin boyutlarını ulusal ve uluslararası platformda her fırsatta tekrar tekrar dile getiriyor.

Sputniknews

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
147
101
43
21
6
5
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Emre ç

Arkadaş bir hayal edin: büyük bir uçak gök yüzünde beliriyor. uçaktan 3 metrelik 4 tonluk bir cisim bırakıyor. o cisim yere çarpmasına 600 metre kala patlıyo... Devamını Gör

Tolga Eser

hangi yüzle gidebilmiş , özür de dilememiş.

kartacali

Burda amerikaya küfür edenlerin %95 ine sorsanız pkk ile mücadelede nükller kullanılmalı mı? diye hep bir ağızdan evet derler.... bakın adamlar pis ve iğrenc... Devamını Gör