Görüş Bildir
Haberler
Küfretmenin Ruh Sağlığına İyi Geldiğini Gösteren 11 Bilimsel Gerçek

etiket Küfretmenin Ruh Sağlığına İyi Geldiğini Gösteren 11 Bilimsel Gerçek

idioteque
03.02.2015 - 22:41 Son Güncelleme: 04.02.2015 - 19:08

Aileniz, sevgiliniz veya arkadaşlarınız size küfretme 'probleminiz' için söylenip, şikayetçi olabilirler. Ama bu içeriği okuduktan sonra onlara, küfür etmenin aslında ruh sağlığınıza iyi geldiğini söyleyip, haklı çıkabilirsiniz. Bilimsel araştırmalar da, küfretmenin derdi tasayı hafiflettiğini gösteriyor. E zaten bu küçük ani patlamaların da amacı bu değil mi? Herkesin bir anda ağzından çıkabileceği gibi, artık bu davranışı desteklemek için arkanıza bilimin desteğini de alabilirsiniz. Ama son söz olarak, biz yine de tavsiyemizi söyleyelim. Mümkün olduğunca küfür etmemeye özen gösterin, çevrenize ve özellikle kendinize karşı saygıyı elden bırakmayın..

Kaynak: http://elitedaily.com/life/culture/re...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Küfretmek acınızı hafifletir.

Psikolojiye ilgiliyseniz, hiç küfretmenin rahatlatıcı etkisi diye bir şey duymuş muydunuz? İngiltere'deki Keele Üniversitesi'nden Richard Stephens, 67 öğrenciye ellerini buz gibi soğuk suda tutma gibi ilginç bir deney yapmış. Bir seferinde öğrencilerin küfretmeleri serbestken, diğer seferde küfürlü konuşmaları yasaklanmış. İlginçtir ki, küfretmelerine izin verildiği zaman, öğrencilerin 40 saniye daha fazla dayandığı görülmüş.

2. Küfretmek sizi güçlü hissettirir.

Stephens'ın çalışmaları, küfretmenin saldırganlığı artırdığını gözlemişti. Ee, niye bu kadar önemli olsun ki? Önemli, çünkü bu saldırganlık hissi, kişiyi olduğundan daha güçlü gösterir. Olay tamamen beyinde bitiyor yani. Bu psikologlar babadan oğula nesil herhalde. :)

3. Küfretmeniz sizin aptal ya da bilgisiz olduğunuzu göstermez.

İnsanlar hep küfreden kişilerin sözcük dağarcığının olmadığını ve bu kelimelerin yerine kötü kelimeler kullandıklarına inanırlar. Ama işin aslı öyle değil. Richard Stephens'ın çalışmasına göre, küfretmenin zekayla direkt bir alakası yok. Sahi, kaç IQ'sunuz siz!?

4. Küfretmek zorluklarla baş edebilmeye yarayan harika bir silahtır.

Sevgili Erol Büyükburç'u tenzih ediyoruz elbette. O sadece anlık bir sinirlenme yaşamıştı. Gif'i sadece temsili koydum. Tıpkı az önce bahsettiğimiz soğuk su deneyi gibi, küfretmek hayatın çoğu yerinde ister istemez, canınızı sıkan olaylarda sizin için bir kalkan işlevi görüyor. Kendinizi tutamıyor ve 'Saksı mıyım ulan ben bu hayatta?!' diye serzenişlerde bulunuyorsunuz.

5. Başarıya giden yolda bir teşvik işlevi görebilir.

Bazen kendinize olan güveninizi tazelemek için, 'Bu ne ki amk.. Ben havada karada yaparım bu işi' minvalinde sözler edebilirsiniz. Misal Acun Ilıcalı.. Zamanında kaplan yavrusu Diablo'ya o küfrü etmeseydi, şimdi belki de 'firarda' olmaya devam ediyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Bazen küfrederek daha iyi hissederiz lan.

6. Bazen küfrederek daha iyi hissederiz lan.

En azından kötü hissettirmiyor.. Lan, yoksa hissettiriyor mu?

7. Küfürlü diziler/filmler daha başarılı oluyor.

Hiç merak ettiniz mi The Wolf of Wall Street veya The Wire gibi yapımlar neden bu kadar tuttu? Sidney Üniversitesi'nden Monika Bednarek, Amerika'da hit olmuş bir takım diziyi araştırdı ve neden bu kadar popüler olduklarını merak etti. Örneğin The Wire dizisi şimdilerin Breaking Bad dizisine göre daha hit bir diziydi. Monika Bednarek'e göre bunun altında yatan sebep, insanlar kendilerinden daha fazla şey bulmasıydı. Dizinin her bölümünde ortalama 100 kez küfür ediliyordu.

8. Çok büyük bir samimiyet göstergesidir.

Çoğumuz yakın arkadaşlarımıza, başka kimselere rahatça hitap edemediğimiz şekilde, bazen içinde hakaret de barındıran ifadeler kullanırız. Örneklerle netleştirelim: 'Tayfun piçi nerde kaldı yaa?, Lan şu bizim Metin de tam pzevenk, işi biliyor ha..'

9. Küfür, kişinin kendini ifade etme şekillerinden birisidir.

35 yılını küfür kullanımı üzerine çalışarak geçiren psikolog Timothy Jay'a göre küfür, bireyin yalnızca kendini ifade etme yöntemlerinden birisi. Kızgınlığını, mutluluğunu, şaşkınlığını, eğlencesini vb. ifade ettiği bir yöntem.

10. Yaratıcı küfür diye bir şey vardır.

Duyduğunuzda sizi şöyle bi düşündüren, zeka dolu küfürler, küfrün de bir yaratıcılık gerektirdiğini hatırlatıyor.

  • Öneri 1: Küfretmeyin.

  • Öneri 2: Edecekseniz de biraz yaratıcı olun!

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Demek istediklerinizi vurgulamanıza yardımcı olur.

Bazen tatlı dille konuşmak, insanların demek istediklerini anlatmaları için yetersiz kalabiliyor. E haliyle, derdinizi anlatmak için burada devreye küfürlü kelimeler girebiliyor.. Ki karşıdaki insan daha rahat anlayabilsin.. Yoksa neden bir sürü insan, kızgınlığını ifade etmek için bas bas bağırıp, küfretsin ki? Recep İvedik de bu konuya güzel örnek oldu ha. Bö-höhöhöy!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
28
12
11
2
2
2
1