Görüş Bildir
Haberler
Kadının Çalışmak İçin Kocasından İzin Almasını Kanunen Zorunlu Tutan 18 Ülke

Kadının Çalışmak İçin Kocasından İzin Almasını Kanunen Zorunlu Tutan 18 Ülke

Başlığı George Orwell'in efsanevi cümlesine benzetecek olursak, insanlar eşittir, erkekler daha eşittir. 

Dünya Bankası'nın yakın zamanda gerçekleştirdiği çalışmada, 173 ülkeden 155 tanesinde, kadının çalışma koşullarını kısıtlayan en az 1 kanun maddesi olduğu görülmüş.  18 ülkede ise, kadınların işe girebilmek için kocalarından izin alması kanuni bir zorunluluk.

Kaynak: http://blogs.wsj.com/economics/2015/0...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Öncelikle rapora göre umut yok değil. Üstteki tabloda da görüldüğü gibi, bir önceki versiyonla karşılaştırıldığında, kadınların çalışabilme eşitlikleri konusunda 65 ülkenin toplamda 94 adet reform yaptığı görülmüş.

Yine de raporun geneli oldukça iç karartıcı. Yukarıdaki pastadan da anlaşılacağı gibi, dünyanın yalnızca 18 ülkesi hariç tamamında, kadının çalışma koşullarını kısıtlayan en az 1 tane kanun maddesi var. 

Örneğin 41 ülkede kadınların belirli pozisyon ve iş kollarında çalışması kanunen yasak. 19 ülkede kadınların gece işlerinde çalışması da kanunen yasak.

Bu kısa bilgilerden sonra, kadının çalışmak için kocasından izin almasını zorunlu kılan 18 ülkeye bakalım:

1. Bahreyn

1. Bahreyn

İlk ülkemiz Bahreyn. Aynı zamanda kadınların gece işlerinde çalışmasının da yasak olduğu ülkede cinsiyet eşitliği notu 10 üzerinden 2,2.

2. Bolivya

2. Bolivya

Cinsiyet ayrımcılığının giderilmesine yönelik atılan adımlar hakkında Birleşmiş Milletler komitesine sık sık rapor vermek durumunda kalan Bolivya da listemizdeki ülkelerden.

3. Kamerun

3. Kamerun

Kadınların çalışmasını en zorlaştıran bir başka ülke olan Kamerun, aynı zamanda (oldukça kötü koşullarda) en çok çocuk işçi çalıştıran ülkelerden biri...

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Çad

4. Çad

Birleşmiş Milletler komitesine cinsiyet ayrımcılığı hakkında 2014'te 52. kez rapor vermek durumunda kalan Çad da bu listede yerini almış.

5. Kongo

5. Kongo

Çalışmak için kadının eşinden izin almasını yasalarla şart koşan bir diğer ülke Kongo.

6. Gabon

6. Gabon

Kadınların örgütlenerek iş hayatında pek çok haklarını devletten deyim yerindeyse söke söke aldığı Gabon'da, yine de bu hakları kullanabilmek eşin iznine tabi.

7. Yeni Gine

7. Yeni Gine

Listedeki Afrika ülkeleri arasında kadınların çalışma hayatında nispeten daha eşit olduğu Gine'de, bekar veya dul bir kadın iş konusunda erkeklerle neredeyse eşit tutuluyor; ancak evliler yine aynı yasaya uymak zorunda.

8. İran

8. İran

Cinsiyet eşitliği notu 10 üzerinden 1,9 olan İran'ın böyle bir listede yer almaması zaten düşünülemezdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Ürdün

9. Ürdün

Kadınların çalışma koşullarını kısıtlayan pek çok kanuna sahip Ürdün'de, bu yüzden, çalışan kadınların %60'ından fazlası ya öğretmen ya da hemşire.

10. Kuveyt

10. Kuveyt

Çok değil 4 yıl önce kadın mahkumların erkeklere seks kölesi yapılabileceğini politik düzeyde tartışan Kuveyt'te kadının kocasından izin almadan işe girebilmesi mucize olurdu.

11. Moritanya

11. Moritanya

Moritanya'nın sosyal hayatta cinsiyet ayrımcılığı konusunda oldukça kötü bir karnesi bulunuyor.

12. Nijerya

Nijerya genel olarak kadınların hayatını en çok zorlaştıran ülkelerden biri.

13. Katar

13. Katar

Kadınların ekonomik eşitliği konusunda çok büyük ve gayretli adımlar atan Katar'da yine de kadının çalışmak için kocasından izin alması gerekiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

14. Sudan

14. Sudan

Kadınlara hayatı en dar eden bir başka ülke Sudan.

15. Suriye

15. Suriye

El-Nusra ve IŞİD'in sert ve yoğun baskıları yüzünden, Suriyeli kadınların çilesi kocasından izin almanın fersah fersah ötesine geçmiş durumda.

16. Birleşik Arap Emirlikleri

16. Birleşik Arap Emirlikleri

Arap coğrafyasının genel durumuna kıyasla nispeten iyi sayılabilecek B.A.E'de de kadınlar çalışabilmek için kocalarından izin almak durumunda.

17. Gazze ve Batı Şeria

17. Gazze ve Batı Şeria

Abluka altındaki bölgede kadınların hayatı her anlamda çok çok zor.

18. Yemen

18. Yemen

Kadınların pek çok işte çalışmasını yasaklayan Yemen'de de, tüm Ortadoğu'da kadının çalışması konusunda görülen 'eş ve mahalle baskısı' fazlasıyla var. Kadının kocasından izin almasını zorunlu kılan son ülke Yemen.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BONUS

Yazının en başında bahsettiğimiz, kadının çalışma koşullarını kısıtlayacak tek bir kanun maddesi bile barındırmayan 18 güzel ülkeyse şöyle:

- Dominik Cumhuriyeti

- Ermenistan

- Güney Afrika

- Hollanda

- İspanya

- Kanada

- Kosova

- Macaristan

- Malta

- Meksika

- Namibya

- Peru

- Porto Riko

- Sırbistan

- Slovak Cumhuriyeti

- Tayvan

- Yeni Zelanda

19. World Economic Forum

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
114
99
23
14
4
4
0