Görüş Bildir
Haberler
BM: Suriye'deki Hava Saldırılarında Yaklaşık 50 Sivil Öldü

BM: Suriye'deki Hava Saldırılarında Yaklaşık 50 Sivil Öldü

FreiGeist
15.02.2016 - 13:42 Son Güncelleme: 16.02.2016 - 09:19

Birleşmiş Milletler, Halep ve İdlib'deki 2 okul ile 5 sağlık merkezine füzelerle düzenlenen saldırılarda yaklaşık 50 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, saldırıların uluslararası yasalara aykırı olduğunu vurguladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Halep ve İdlib'te 5 sağlık kuruluşu ile 2 okula düzenlenen füze saldırıları sonucu aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 50 sivilin öldüğünü, çok sayıda kişinin de yaralandığını bildirdi.

Sözcü Haq yaptığı açıklamada BM Genel Sekreteri Bank Ki-Moon'un yaklaşık 50 sivilin hayatını kaybettiği saldırılar nedeniyle derin kaygı duyduğunu belirterek, bu saldırıların uluslararası hukukun açık ihlali olduğunu vurguladı.

Sağlık kuruluşları ve okullara düzenlenen saldırıların Suriye'de zaten kötü durumda olan sağlık ve eğitim sistemine daha da ağır zararlar vereceğini ifade eden Farhan Haq, 'Bu saldırılar, Münih'te gerçekleşen Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısında verilen sözlere gölge düşürmüştür' dedi.

Saldırıları gerçekleştiren taraflara ilişkin bilgi vermeyen Haq, ölü sayısına ilişkin bilgileri UNICEF, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü ve diğer kaynaklardan temin ettiklerini, isabet alan hastanelerden ikisinin UNICEF'in de desteklediği sağlık kuruluşları olduğunu söyledi.

Suriye'deki muhalif gruplara yakın olan Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İdlib'in Maarat El Numan bölgesindeki hastaneye yönelik hava saldırısında 9 kişinin öldüğünü duyurmuştu.

Örgüt, Halep'in kuzeyinde bulunan ve Türkiye sınırına 6 kilometre mesafedeki Azez'deki hastane saldırılarında ise çocukların ve hamile kadınların da hayatını kaybettiğini belirterek her iki saldırının da Rusya tarafından gerçekleştirildiğini açıklamıştı.

Reuters'a konuşan Türk yetkili: "Hastaneye yedi Rus füzesi atıldı ve tamamı isabet etti"

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye sınırına yaklaşık 6 kilometre mesafedeki Suriye'nin Azez kentinde bulunan hastane kaynakları ve kent sakinleri, kentin muhalif kontrolündeki bölümünde yer alan çocuk hastanesi, okul ve başka noktalara düzenlenen füze saldırısında en az 14 sivilin öldüğünü açıklamıştı.

Reuters'ın verdiği bilgiye göre bir Türk güvenlik yetkilisi de, söz konusu saldırının bu sabah saatlerinde gerçekleştirildiğini belirterek, 'Hastaneye yedi Rus füzesi atıldı ve tamamı isabet etti. Sivillerin olduğu ölü sayısı 14'ün üzerinde çıkar' demişti.

AA ise Rusya, Suriye'nin Lazkiye Limanı açıklarında demirli savaş gemilerinden Halep'in Azez ilçesine 8 balistik füze attığını duyurmuştu.

Paylaşılan fotoğrafta zeytin bahçesine düşen füzelerden birinin patlamadığı belirtilmişti.

Yaralılar Kilis'e getirildi

Yaralılar Kilis'e getirildi

Al Jazeera'nin haberine göre, Azez ve yakınlarındaki sivil yerleşim bölgelerine yönelik hava saldırılarında yaralananlardan 10'u çocuk 35 kişi, Öncüpınar Sınır Kapısı'na getirilerek ambulanslarla Kilis Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralılardan 2'si hayatını kaybetti. Bazılarının sağlık durumunun ise ciddiyetini koruduğu bildirildi.

Azez ilçesine bağlı Yazıbağları Türkmen köyü yakınlarından sabah saatlerinde gelen uçak ve bomba sesleri, Kilis merkezinden de duyuldu. Seslerin ardından bölgeden dumanlar yükseldiği görüldü.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü saldırıyı "kasıtlı" diye nitelendirdi ve kınadı

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü saldırıyı "kasıtlı" diye nitelendirdi ve kınadı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü İdlib'deki saldırıyı 'kasıtlı' diye nitelendirerek kınamış, hastaneye birkaç dakika içinde art arda saldırılar olduğunu açıklamıştı.

Örgüt, 30 yataklı ve 54 personeli olan hastanenin kullanılamaz hâle gelmesinin, yaklaşık 40 bin kişinin çatışma bölgesinde sağlık hizmetlerinden yoksun kalması demek olduğunu belirtmişti.

Bombaların hedefi olan hastane, 2015’ten beri Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nün desteği altında. Tıbbi malzeme ve işletme maliyeti dâhil tüm ihtiyaçları da yine bu kuruluş tarafından karşılanıyordu.

BBC Türkçe, Reuters, AA ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
16_uzayzaman

rusların o... çocukluğu zaten belidir

Dex Dex

Hastanelerinde IŞİD'li tedavi ettirenlerin zoruna gitmiş Rusya'nın hastane vurması . PKK'nın da böyle açıklamaları oluyor , götleri sıkışınca sivil oluyor ta... Devamını Gör

nebusimdi

Katil Rusya her öldürdüğünde sevinçten göklere fırlayan organizmalar var aramızda.