Görüş Bildir
Haberler
İçimize Sinecek Bir Dokunulmazlık Düzenlemesi için 3 Somut Öneri

İçimize Sinecek Bir Dokunulmazlık Düzenlemesi için 3 Somut Öneri

Dokunulmazlıkların kaldırılması ile ilgili Anayasa değişikliği teklifi Meclis Genel Kurulunda görüşülmeye başlandı. Teklif kanunlaşırsa, kanunlaştığı tarihe kadar hakkında dokunulmazlık fezlekesi hazırlanmış olan milletvekillerinin sorgulanması, yargılanması ve tutuklanmasının önü açılacak. Suçun önlenmesi ve ceza adaletinin sağlanması çok önemli peki ya yasama organı olan meclisin temsil ve denetleme görevlerini tam olarak yerine getirmesi?

Bu ikisi arasında nasıl bir denge kurulmalı? Denge ve Denetleme Ağı olarak bazı somut önerilerimiz var.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yargı Reformu Şart!

Yargı Reformu Şart!

Dokunulmazlıklara ilişkin düzenlemeler, demokratik bir yargı reformu ile birlikte düşünülsün.

NEDEN?

Yasama dokunulmazlığı, milletvekili; meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, yargılanamaz, yani hakkında cezai takibatta bulunulamaz, DEMEKTİR. Milletvekillerinin, geçici bir süre için de olsa, yasama ve denetim görevlerini yapmaktan alıkonulmamaları için vardır.

İngiltere dışında hemen hemen tüm çağdaş hukuk sistemlerinde düzenlenmiştir. Ancak yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına duyulan güvenin alt seviyelerde olduğu ülkelerde dokunulmazlıklar, milletvekillerini, kendilerine yönelik hukuk dışı müdahalelerden koruyacak bir zırh olarak görülür. Bunu engellemek için,

dokunulmazlıklara dokunulacaksa, beraberinde bir yargı reformunun da

düşünülmesi şarttır.

Kürsü Dokunulmazlığı Şart!

Kürsü Dokunulmazlığı Şart!

Dokunulmazlıklar düzenlenirken, kürsüde yapılan ve Meclis etkinliklerinden olan faaliyetler kapsam dışı bırakılsın.

NEDEN?

KÜRSÜ DOKUNULMAZLIĞI, milletvekilleri, yasama çalışmaları sırasında kullandıkları oy, dile getirdikleri söz ve sergiledikleri düşünceleri nedeniyle, meclis dışında sorumlu tutulamaz, DEMEKTİR. Milletvekillerinin, yasama çalışmalarını korkusuzca, herhangi bir kovuşturma endişesi taşımadan yerine getirebilmeleri için kürsü dokunulmazlığına sahip olmaları gerekir. Bu yüzden, milletvekilleri için, cinayet, casusluk gibi suçlar dışında, tutuklama, zorla alıkoyma ve benzeri uygulamalar söz konusu olmamalıdır. Ancak adi suçları işlediği görülen milletvekili, başbakan ve bakanlar için savcılık soruşturması, kürsü dokunulmazlığı dışında sürebilmelidir.

İfade Özgürlüğü Şart!

İfade Özgürlüğü Şart!

Dokunulmazlıklar kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırılsın. Fikir, ifade, düşünce özgürlüğü milletvekilleri için olabildiğince genişletilsin.

NEDEN?

İfade özgürlüğü, sadece hoşa giden, insanları incitmeyen veya önemsenmeyen bilgi ve düşünceler için değil; aynı zamanda devleti veya toplumun herhangi bir kesimini inciten, şok eden veya rahatsız eden bilgi ve düşünceler için de geçerli. (Bkz AİHM Handyside Kararı) Kamu yararının ortaya çıkarılmasında, milletvekillerinin hepimize göre daha fazla sorumluluğu var. Milletvekillerinin

yasama ve denetleme görevlerini yerine getirebilmeleri için bu özgürlüklerden, diğer bireylere göre daha geniş bir şekilde yararlanmaları gerekir.

Daha fazla öğrenin.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın