Görüş Bildir
Haberler
HDP'nin Diyarbakır Mitinginde Patlama

HDP'nin Diyarbakır Mitinginde Patlama

FreiGeist
05.06.2015 - 18:03 Son Güncelleme: 06.06.2015 - 09:36
İçeriğin Devamı Aşağıda

Diyarbakır'da Halkların Demokratik Partisi (HDP) mitinginde, HDP EŞ Genel Başkanı Selahattin Demirtaş kürsüye çıkmadan önce art arda iki patlama meydana geldi. Patlamalarda Başsavcılığın açıklamasına göre 3 kişi öldü, 100'den fazla kişi de yaralandı. Patlamaların piknik tüpünün içine yerleştirilmiş bombadan kaynaklandığı tespit edildi.

Patlama anı kamerada

HDP'nin Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda düzenlediği miting sırasında, platforma yakın noktalarda iki patlama meydana geldi. Patlamalar sonucu 3 kişi öldü, 100'den fazla kişi de yaralandı.

HDP mitingini izleyen gazetecilerden Hatice Kamer yaşananları şöyle anlatıyor:

'İdris Baluken kürsüdeydi. Artık Öcalan'ın Diyarbakır'a gelmesi gerektiğini söylerken sahnenin 50 metre kadar yakınlarında bir patlama duyduk. Birkaç dakika sonra bu kez daha yakınlarda, trafonun önünde çok daha şiddetli bir patlama oldu. Büyük bir panik başladı. Patlamanın olduğu yere ulaştık. Trafonun üç kapısından biri çökmüştü. Ben daha önce trafo patlaması gördüm, bu ona benzemiyordu. Etrafa saçılmış insan uzuvları gördüm. Üzeri bayrakla örtülmüş el ve ayak parçaları gördüm.'

'İnsanlar, mitinge çoluk çocuk gelmişlerdi. Nevruz kutlamalarındaki gibi bir hava vardı, coşku vardı. Böyle bir şey beklemiyorlardı. Patlamadan sonra miting alanına bir anda öfke hakim oldu. Sinir krizi geçirenler, fenalaşanlar oldu.'

Patlamanın ardından yaralılar taşınıyor

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kalabalık polisle karşı karşıya geldi

Kalabalık polisle karşı karşıya geldi

Miting alanındaki binlerce kişi ve olaya tepki gösterenler, kentin en merkezi yeri olan Ofis Semti’ne yürüdü. Güvenlik güçleri, bu grubun bölgedeki resmi binalara ulaşmasını engellemek için yoğun önlem aldı. Polisle bu gruplar arasında yer yer olaylar çıktı. Miting alanındakilerin çoğu, gerginlik nedeniyle evlerine giderken, kalan grubu da polis biber gazları ve TOMA’lardan tazyikli su sıkarak dağıttı. Polis, miting alanındakilerin tahliyesinin ardından patlama yerlerinde inceleme başlattı.

Demirtaş: "Diyarbakır'ı karıştırmak istiyorlar"

Demirtaş: "Diyarbakır'ı karıştırmak istiyorlar"

Partilileri İl Binası önüne çağıran Demirtaş 'Herkese geçmiş olsun. Patlamanın neden kaynaklandığını bilmiyoruz. Çağrı yapıyoruz. Görkemli miting yapıyorduk ama bizim noktada duyarlılık ve disiplin seçimin seçimin kaderini belirleyecek. Diyarbakır’da sokaklarda tahrike mahal vermeyin. Diyarbakır'ı karıştırmak istiyorlar. Bizler kazanacağız' dedi.

'Faili meçhul kalmaması lazım'

Demirtaş, 'İstasyon Meydanında yüzbinlerce insan izdihamla birbirini ezsin istediler. İncelensin arkasında kimler var ortaya çıksın istiyoruz. Şu yaptı bu yaptı demiyoruz ama bunun bir saldırı olduğu netleşirse ve kimler tarafından düzenlendiği netleşirse Türkiye’nin önü açılır. Bu tür saldırıların faili meçhul kalmaması lazım' çağrısı yaptı.

Başsavcılık: "3 kişi yaşamını yitirdi"

Başsavcılık: "3 kişi yaşamını yitirdi"

Patlamalarda can kaybına ilişkin ilk açıklamayı yapan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 50 civarında vatandaşın yaralandığını duyurmuştu. İlerleyen saatlerde Mehdi Eker 2 kişinin hayatını kaybettiğini 100'den fazla kişinin yaralı olduğunu bildirildi. 

Son olarak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, 3 kişinin hayatını kaybettiği, 100'ün üzerinde yaralı olduğu belirtildi. Açıklamada hayatı kaybedenlerden birinin yüksekten düştüğü belirtildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Enerji bakanı: "Trafoya dışarıdan müdahale söz konusu"

Enerji bakanı: "Trafoya dışarıdan müdahale söz konusu"

DHA'nın haberine göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız mitingde meydana gelen patlama ile ilgili olarak, 'Patlama trafo kaynaklı değil. Trafoya dışarıdan bir müdahale söz konusu' dedi.

Yıldız, 'Trafoda yapılan incelemelerde bu patlamanın trafodan kaynaklanmadığı çok açık bir şekilde bana bildirildi. Arkadaşlarımız yapmış oldukları gözlemlerde trafo kapısının içeriden dışarı değil dışarıdan içeri doğru basınç ile beraber patlamadan zarar gördüğünü söylediler. Aynı zamanda kök hücre dediğimiz trafonun içerisinde herhangi bir tahribatın oluşmadığını gördük. Eğer trafoda bir patlama olsaydı içeride çok ciddi bir patlama izine rastlayacaktık. Kaldı ki patlama anında oradaki trafo enerjili bir trafo. Şimdi enerjili olup olmadığını sordum orada bir sıkıntı olmadığını söylediler. Dolayısıyla bizim ilk bulgularımız trafo patlamasından kaynaklanan bir patlama olmadığına dönüktür. 

Dışarıdaki bana gönderilen yaklaşık 5'e yakın resmimde trafo ile alakalı bir patlama görünmüyor' diye konuştu.

"Trafonun önündeki seyyar çay ocağı patladı"

"Trafonun önündeki seyyar çay ocağı patladı"

Fotoğraf: Reuters

Al Jazeera Türk'e konuşan bir görgü tanığı ise trafonun demir kapısının hemen önünde seyyar bir çay ocağı bulunduğunu, ocaktaki tüpün de patlamış olabileceğini' söyledi. Görgü tanığı 'Plastik bardakta çay aldım, eski hâl istikâmetine doğru 15-20 metre uzaklaştıktan sonra ocakta patlama oldu' dedi.

Yüksekdağ: "Patlamalar öncesi polise bomba ihbarı yapıldı"

Yüksekdağ: "Patlamalar öncesi polise bomba ihbarı yapıldı"

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ İMC TV'ye yaptığı açıklamada, 'Tüm göstergeler; çok planlı, organize ve merkezi bir yerden yönetilen bir operasyonla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor' dedi.

Figen Üstündağ, meydana gelen patlamalar öncesi polise bomba ihbarı yapıldığını söyledi.

Üstündağ, partisinin yarınki Van mitinginin iptal edilmesinin ise söz konusu olmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Biri tüp, biri kurulu patlayıcı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Biri tüp, biri kurulu patlayıcı"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ATV'de katıldığı programda patlamanın kaynağı hakkında bilgi verdi. Diyarbakır valisi ve İçişleri Bakanı ile görüştüğünü anlatan Erdoğan 'Mitingin esnasında iki ayrı noktada patlama söz konusu oluyor. Bir trafonun önünde olan bir bölgede orada bir simitçinin olduğu söyleniyor- ki oradaki patlamanın tüp olduğu... Bir de 40-50 metre mesafede çöp kutusunda olduğu, oradakinin de kurulu olduğu söyleniyor. Çalışmalar sürdürülüyor ve nereden bunun nasıl olduğu incelenip neticeye varacağız.Şu anki tespitler erken olur diye düşünüyoruz.' açıklamasını yaptı.

Bölgedeki DHA muhabiri: "Metal bilyelerle güçlendirilmiş patlayıcı"

Bölgedeki DHA muhabiri: "Metal bilyelerle güçlendirilmiş patlayıcı"

Olay yerinde yapılan ilk incelemede delil niteliğinde olan metal parçalar savcıların gözetiminde toplanarak incelemeye alındı. Güvenlik güçlerinin olay yerinde yaptığı ilk incelemede bombanın piknik tüpünün içine yerleştirilmiş bir düzenek ile patlatıldığı tespit edildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İçişleri'nden açıklama geldi

İçişleri'nden açıklama geldi

Diyarbakır'daki patlamalara ilişkin İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şu şekilde:

05.06.2015 Cuma günü saat 17.50 sıralarında Diyarbakır’da Hakların Demokratik Partisi (HDP) mitingi esnasında iki ayrı noktada patlama meydana gelmiş, olayda 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, ilk belirlemelere göre 100’ün üzerinde vatandaşımız da yaralanmıştır.

Olayla ilgili olarak Bakanlığımızca uzman ekipler derhal Diyarbakır’a gönderilmiştir. Olayın tüm yönleriyle aydınlatılması ve faillerin yakalanması için gerekli çalışmalar başlatılmıştır.

Eylemin, doğrudan demokrasimize, seçimlerin huzur ve güven ortamı içerisinde geçmesini engellemeye yönelik yapıldığı değerlendirilmektedir. 

Olayda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, başta aileleri olmak üzere yakınlarına sabır ve başsağlığı, yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar dileriz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

'Saldırı mı kaza mı ne varsa arkasında çıkaracağız'

'Saldırı mı kaza mı ne varsa arkasında çıkaracağız'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin mitinginde Diyarbakır'da meydana gelen patlamayla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

'Diyarbakır'daki patlama; trafo patlaması mı saldırıkaza mı ne varsa arkasında çıkaracağız, hesabını da soracağız. Diyarbakır'daki tüm vatandaşlarımızı provakosyonlara karşı sağduyulu davranmaya davet ediyorum.'

Kaynak: Ajanslar, BBC Türkçe, Al Jazeera

İçeriğin Devamı Aşağıda

Siyasilerden kınama mesajları geldi

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mitingi takip eden gazeteci Ruşen Çakır'ın olaya ilişkin değerlendirmesi

Patlamaya ilişkin ilk fotoğraflar

Patlamaya ilişkin ilk fotoğraflar

Fotoğraf: @hivmiran

DHA

DHA

İçeriğin Devamı Aşağıda

DHA

İçeriğin Devamı Aşağıda

Esra Elönü'den tepki çeken tweet: "Kendinizi patlatmışsınızdır siz"

Esra Elönü'den tepki çeken tweet: "Kendinizi patlatmışsınızdır siz"

Diyarbakır'daki patlamayla ilgili Twitter hesabından açıklama yapan Haber7.com yazarı Esra Elönü, “Ya zılgıt çeke çeke defolun. Sırf Katil Erdogan demek için kendinizi patlatmışsınızdır siz. Siz Yasin* kadar ölemezsiniz” dedi.

Elönü bu tweet'leri gelen tepkiler üzerine geri sildi.

Patlamanın ardından Diyabakır'da vatandaşlar tencere-tavalı eylem yapmaya başladı. Bazı vatandaşlar ise ev ve iş yerlerinin ışıklarını kaparak saldırıya tepki gösterdi

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sosyal Medyadan Tepkiler Yağmaya Devam Ediyor:

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
5
5
5
5
4
3