Görüş Bildir
Haberler
Güne Onsuz Başlayamadığımız Kahveyi İlk Kim Keşfetti?

Güne Onsuz Başlayamadığımız Kahveyi İlk Kim Keşfetti?

Ömer Faruk
05.05.2024 - 09:01

Uykulu ve yorgun günlerin dostu kahva hayatın ve kültürün önemli parçalarındandır. Peki kahveyi kim bulmuş daha önce hiç düşündünüz mü? Hadi bugün sizler için derlediğimiz bu içeriğimizde bu soruyu cevaplayalım...👇

Kaynak: https://www.mentalfloss.com/article/5...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kahvenin kökeni

Kahvenin kökeni

Efsaneye göre kahvenin keşfi, keçilerinin kahve meyveleri yedikten sonra hiperaktivite gösterdiğini gözlemleyen Kaldi adlı 9. yüzyıl Etiyopyalı bir keçi çobanına dayanır.

Kahvenin bir içecek olarak ortaya çıkışı

Kahvenin bir içecek olarak ortaya çıkışı

Dini liderler başlangıçta kahveyi şeytan işi olarak görmüş, ancak kavrulduğunda hoş aromasını deneyimledikten sonra yeniden düşünmüşlerdir. Kahve tüketimi yüzyıllar öncesine dayanır. Insanlar uzun yolculuklar sırasında enerji için kahve çekirdekleri çiğnerlerdi.

Kahvenin tarihsel yayılımı

Kahvenin tarihsel yayılımı

Kahve tüketimine ilişkin gerçek tarihsel anlatılar, Yemen'deki dindar Sufilerin dini ritüeller sırasında kullanmasıyla daha sonra ortaya çıkmıştır. Kahve yetiştiriciliği ve ticareti 14. yüzyılda Arap ülkelerinde başlamış ve Mısır, Suriye ve Türkiye'ye yayılmıştır.

Kahvenin küresel yayılımı

Kahvenin küresel yayılımı

Kahve 1600'lerde Hindistan'a yayılmış ve daha sonra ticaret yolları aracılığıyla Avrupa ve Amerika'ya ulaşmıştır. Hollandalı, Fransız, İspanyol ve Portekizli sömürgeciler kendi kolonilerinde kahvenin yaygınlaşmasında önemli bir rol oynamışlardır.

Kahvenin sosyal önemi

Kahvenin sosyal önemi

Kahvenin popülaritesi, sohbet ve dostluğu teşvik eden sosyal çağrışımları nedeniyle artmıştır. Günümüzde kahve, ortalama bir kişinin yılda hatırı sayılır miktarda harcama yaptığı, her yerde bulunan bir içecek olmaya devam etmektedir ve Kaldi'nin mirası Kaldi's Coffee gibi kahve markaları aracılığıyla yaşamaya devam etmektedir.

İlginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
maestro__maestro

Kim bulduysa iyiki bulmuş🙏🥰

ömer

Güne kahvesiz başlayamıyorum yeeaa şımarıklığı 10 bilemedin 20 yıllıktır ama…