Görüş Bildir
Haberler
En Harika 10 Köpek Cinsi ve Özellikleri

En Harika 10 Köpek Cinsi ve Özellikleri

Atilla Goktas
30.07.2015 - 21:12 Son Güncelleme: 31.07.2015 - 15:53

En İyi Arkadaşlarımız

İnsanlar ve hayvanlar arasındaki ilişkilerin en temellerinden birisi, insanlar ve köpekler tarafından atılmıştır. Sadık, zeki, koruyucu, eğlenceli ve neşeli köpekler ezelden beri insanların en iyi arkadaşları olmuştur.

Bu yazımızda dünyanın en harika 10 köpek cinsine bir göz atıp, onları bu kadar üstün kılan özelliklerinin ne olduğunu beraber görelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Dakhund

10. Dakhund

Dakhunddaksundporsuk köpeği ya da sosis bir av köpeği ırkı.

İlk kez Almanya'da porsuk avı için yetiştirildiğinden bu adı alır. Uygun vücut yapısı ve toprağı sürekli kazma güdüsüyle porsuk yuvalarını dağıtır. Sakin çocuklarla iyi anlaşır. Diğer köpeklerle arası iyidir; ama bazen kıskançlığı tutar ve ısırmaya çalışabilir. Havlamayı çok sever ve sesi kocaman bir köpeğinki kadar çok çıkar. Çok inatçı, zeki ve oyuncudur. Eğitimi sırasında, o da eğiticisini eğitmeye çalışır. Apartman yaşantısına kolay uyum gösterir. Köpek adını 16. Yüzyıl'da almış ve yaygınlaşmıştır. Mısırda bir firavununun mezarında resminin görülmesi sonucunda çok uzun bir geçmişe sahip olduğu (yaklaşık 5000 yıl) düşünülmektedir. En eski cinsinin adı Teckel'dir. 19. Yüzyıl'ın sonlarına doğru estetik açıdan daha geliştirilmiştir.

9. Yorkshire Teriyeri

9. Yorkshire Teriyeri

Yorkshire teriyeri, Birleşik Krallık kökenli, küçük bir teriyer ırkı.

Görüntüsüne karşın, tüm teriyerler gibi oldukça gözü pektir. Çok cesur, enerjik ve zeki bir köpektir. Ailesine çok bağlıdır. Yabancılardan hoşlanmaz, mesafeli davranır. Küçük hayvanları ve diğer köpekleri sevmez, saldırgan davranabilir. Kendisini kızdırmayan çocuklarla iyi geçinir. Çok havlar ve iyi bir bekçi köpeğidir. Şaşırtılırsa, korkutulursa ya da kızdırılırsa ısırabilir. Apartmanda rahatlıkla yaşayabilir.

8. Golden Retriever

8. Golden Retriever

Golden Retriever, oldukça popüler bir köpek ırkıdır. Aslen avda vurulan kuşları bulup getirmek için kullanılırlar. Ayrıca en sık rastlanan aile köpeklerindendir. Çok hoşgörülü ve baş etmesi çok kolaydır. Sahiplerinden de çok fazla beklentileri yoktur. Düzenli olarak yemek verildiği, egzersiz yaptırıldığı ve veteriner kontrolüne götürüldüğü sürece başka bir ihtiyacı olmaz. Golden retriever'lar genellikle insanlarla ve diğer köpeklerle iyi anlaşırlar. Tipik olarak korktuklarında havlarlar ama arkadaş canlısı olmaları iyi birer bekçi köpeği olmalarını engeller. Golden retriever'lar özellikle insanlarla iyi anlaştıkları ve çok sosyal oldukları için tercih edilirler. Bu nedenden dolayı sıklıkla rehber köpek olarak eğitilirler. Çok sabırlıdırlar ve çocuklarla oldukça iyi olan bir köpek ırkıdır. Bebek bakıcılığı bile yapabilirler. Görme engellilere de yardımcı köpek olarak verilen bir cinstir. ayrıca en zeki köpekler (IQ) testinde alman çoban köpeğinin 1. seçildiği testlerde 4. sırayı almıstır

7. Labrador Retriever

7. Labrador Retriever

Sağlam yapılı, orta boylu bir köpek olan Labrador retrieverin erkeğinin omuzdan yere yüksekliği 57,2 - 62,2 cm arasında, ağırlığı 27 – 34 kg arasında, dişisinin omuzdan yere yüksekliği 54,6 - 39,7 cm arasında, ağırlığı da 25 - 31,7 kg arasında değişir. Kuyruğu orta uzunlukta, ucu sivridir. Kısa tüylü postu siyah, sarı ya da koyu kahverengi olabilir.

Çok sabırlı ve duygusal bir köpektir. Zekası, hareketliliği ve söz dinlemesi en belirgin özellikleridir. İnsanlarla birlikte yaşamaya bayılır. Çocuklar dahil herkese çok yakın, sevgi dolu ilişki kurmak ister. Hoşlanmadığı kişilere de çok mesafeli davranır. Suda oynamayı çok sever.

İlk olarak Labrador'da yetiştirilmiş, en soğuk sulara bile duraksamadan giren Labrador retriever, balıkçılar tarafından ağ çekmeye yardımcı olarak kullanılmıştır. Günümüzde güvenlik güçleri tarafından uyuşturucu aramakta, körlere kılavuz olarak, bekçi köpeği olarak kullanılmaktadır.

6. Cavalier King Charles Spanieli

6. Cavalier King Charles Spanieli

Bu cins İngiltere Kralı II. Charles'ın gözdesi Toy Spaniel'lerin görünümüne sahip fakat yeni bir toy türüdür. Cavalier King Charles Spaniel hareketli,enerjik, coşkulu köpeklerdir.

Heyecanlarını ve çoşkularını kuyruklarını sallayarak belli ederler.Olukça Sportmen ve dışadönük sosyal köpeklerdir.Cavalier'ler eğitimleri kolay itaatkar köpeklerdir,diğer köpeklerle iyi anlaşırlar.Yalnızlığı sevmezler ilgiyi kendilerinde tutmayı severler.Bu köpekler arkadaş köpekler olarak yetiştirilselerde atalarından avcılık genlerini de almışlardır.Bazen ilgisini çeken bir kokunun veya bir hayvanın peşine düşebilir, bu nedenle güvenli olmayan çevrelerde  tasmasız dolaştırılmamalıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Buldog

5. Buldog

Buldog, asırlar önce İngiltere'de boğa ve ayı dövüşleri için üretilmiş bir köpek ırkı. Buldog adı, İngilizce bull (boğa) ve dog (köpek) sözcüklerinin bir araya gelmesiyle türetilmiştir.

İngiltere'de 1835'te kan sporları yasaklanınca, buldoğun işlevinin sona erdiği düşünüldüyse de, buldog yetiştiricileri ırkı korumaya karar verdiler ve bu kavgacı köpeği sakin, sessiz bir ev köpeğine dönüştürdüler.

İngiliz buldoğunun, bedeninin geri kalan bölümüne oranla çok iri olan kafası, doğumlarının sezaryenle yapılmasını gerektirir. Yassı yüzü nedeniyle solunum bozukluklarına karşı oldukça duyarlıdır ve sıcaktan çok etkilenir. Ayrıca kulaklarından da sıkça rahatsızlanır. Görünümüne rağmen, hem sevgi dolu, hem güvenilirdir. Diğer ev hayvanlarıyla ilşkisinde de güvenilir, ama yabancı köpeklerden hoşlanmayan, saldırgan davranabilen bir köpektir. Çocukları sever ama, hoşlanmadığı insanlara karşı sert davranabilir. Mutlu olabilmesi için insanlardan ilgi görmesi yeterlidir. Horlaması ve salyasının akmasıyla ünlüdür. Apartmanda rahatlıkla yaşayabilir. Çünkü ev içerisinde fazla hareketli değildir.

4. Samoyed

4. Samoyed

Samoyedler olarak bilinen avcı ve balıkçı bir toplum ile Sibirya'da yaşarlar.Kızak çeken güzel dayanaklı köpeklerdir.1889'da Robert Scott adlı kaşif bu ırk köpekleri İngiltere'ye getirdi. Son derece kuvvetli,cesur,aktif,dayanıklı ve sakindirler.Tek bir kişiye bağlanırlar,insanlarla uyum içinde yaşayabilirler.Asla sorun çıkartmazlar ancak gerektiğinde de kavgadan kaçmazlar.

Tüylerinin güzelliğinin ve beyazlığının korunması için düzenli banyo yaptırılmasına gerek yoktur.özellikle yaz aylarında düzenli olarak fırçalanmalıdır.

Kızak köpeğidir.Kolay kolay yorulmazlar,sürü bekçiliğinde ve avlarda kullanılmışlardır.Günümüzde arkadaş ve bekçi köpeğidirler.Mizacında sertlik yoktur, çocuklarla oynayabilen temiz bir köpektir.

Bir tek kusurlar vardır o da sık sık ve yüksek sesle havlamalarıdır.

3. Rottweiler

3. Rottweiler

Rottweiler, Almanya kökenli bir bekçi ve koruma köpeği ırkı. İsmini Almanya'nın Rottweil kasabasından alır.Bu ırk köpeklerin güçlü ve iri bir vücut yapıları vardır.olukça atletik ve kaslıdırlar.Çeneleri oldukça iyi gelişmiştir.Gözleri koyu renklidir.Sakin,itaatkar,cesur ve eğitilmeye uygundurlar.Sadece sahipleri ve aileleri tehlike altındaysa hırçınlaşırlar.Kendilerini ailelerine adayan mükemmel bir koruyucu köpektirler.Acıya karşı dayanıklıdırlar.Ciddi ve kendinden emin gözükürler.Eğitimlerinde dikkat ve disiplin ön planda olmalıdır.Sabırlı bir eğitim sonucunda güvenilir, sadık ve sevgi dolu birer arkadaş olabilirler.Boyutlarından dolayı eğitim erken başlamalı ve köpeğin vahşileştirilmemesine büyük dikkat edilmelidir.Zekaları gelişmiş bu köpekler bir çok ülkede görülen popüler hayvanlardır,ayrıca polis,gümrük ve asker köpeği olabilirler.

2. Alman Çoban Köpeği

2. Alman Çoban Köpeği

Alman çoban köpeği veya Alman kurduAlmanya kökenli bir köpek ırkıdır. Türkçe de bazen kurt köpeği olarak da anılırlar. Büyük, atletik ve güçlü olduğu kadar zeki olması, doğru yetiştirildiğinde bu köpeği mükemmel bir aile veya koruma, yahut iş köpeğine dönüştürür. Alman kurtları ikiye ayrılır; iş köpekleri ve şov köpekleri denilen iki farklı versiyonu vardır. İş köpeği olarak üretilen alman kurtları daha yüksek bir kalçaya ve daha uzun bacaklara sahiptirler. Show için üretilen köpekler ise daha alçak bir kalça, adaleli bir vücuda ve çok gösterişli bir posta sahip olurlar. Alman kurtların da en sık rastlanan hastalık kalça çıkığı(kalça displazisi) olarak bilinen eklem rahatsızlığıdır. Ayrıca alman kurtları çok hassas bir mideye sahip oldukları için özel bir diyet ile veya içeresinde fazla çeşit olmayan, aynı zamanda köpeğin alerjisinin bulunmadığı mamalar ile beslenmelidir. Alman kurtları dünyada en çok tercih edilen ırklar arasındadır. İş köpeği olarak, asker ve polis köpeği olarak kullanılmaktadır.

1. Doberman

1. Doberman

DobermanAlmanya kökenli bir iş köpeği ırkıdır. FCI'nın kabul ettiği standartlara göre siyah ve kızıl (koyu kahverengi) renkte olabilir.AKC ise siyah, kızıl, mavi ve fawn olmak üzere dört kürk rengini kabul eder. Albino dobermanlar güneşe hassasiyetleri nedeniyle bu iki kulüpçe de kabul görmezler. Kürkü bu dört seçenekten hangisi olursa olsun, yüzünde, göğsünde, ayakları üstünde ve anüs çevresinde pas rengi lekeler bulunmalıdır. Tüyler kısa ve parlak olmalıdır.

Erkeğinin omuzbaşından yere yüksekliği 68–72 cm, dişininki 63–68 cm'dir. Yetişkin bir erkek doberman 35–40 kg, dişi ise 30–35 kg civarında olmalıdır.

Estetik operasyonun yasal olduğu ülkelerde kuyruk ikinci boğumdan kesiktir ve kulaklar kafayla orantılı biçimde kesilerek dikleştirilmiştir.

Son derece güçlü ve asil bir görünüme sahiptir. Bunun yanı sıra oldukça hareketli, hızlı, çevik ve eğitilebilir bir köpektir. Bir komutu 1-5 tekrar arasında öğrenir. Sahibine ve ailesine karşı oldukça koruyucu bir ırktır. Yabancılara karşı genellikle şüpheyle yaklaşır, kendine son derece güvenlidir. İyi sosyalleştirilmiş bir doberman gereksiz agresyon göstermemelidir. Dominant bir ırk olduğu için genellikle ilk kez köpek sahibi olacak tecrübesiz kişilere tavsiye edilmez. Kürkü ince olduğu için soğuk iklimlere karşı çok dayanıklı değildir. Bu nedenle genellikle bahçeli evlerde yaşamasına karşın evin içinde ya da bahçede özel ısıtmalı kulübelerde uyurlar. Sahip odaklı bir hayvan olduğu için daima sahibinin yanında olmak ister.

Irkın adı 1890'da, bu ırkı üreten Alman Karl Friedrich Louis Dobermann'dan (2 Ocak 1834- 9 Haziran 1894) gelir. Üreticisinin adını taşıyan tek köpek ırkıdır. 'Gerhilde v. Thüringen ve Graf Belling v. Grönland' 1898 yılında resmi kayıtlara Dobermann olarak giren ilk köpeklerdir. Doberman ırkının üretiminde Alman Çoban Köpeği, Danua ve Alman Pinscher, Rottweiler, Beauceron, Manchester Terrier ve Greyhound ırklarının rol oynadığını düşünülmektedir. 1899 yılında günümüzde Dobermann Verein DV olarak bilinen ilk doberman üretim kulübünü kurdular.

Çok iyi bir bekçi ve koruma köpeği olduğu için dünyanın her yanında evlerde beslenmektedir. II. Dünya Savaşı sırasında pusu bulma köpeği olarak kullanılmıştır.

İş köpeği sınıfında bir ırk olduğu için sahibinin yanında aktif olarak görev yaptığında mutludur. Almanya'da bu ırkta bir köpeğin damızlık olabilmesi için o köpeğin karakter ve fiziki yönden kusursuz olmasına dikkat edilir ve çiftleştirilebilmesi için ZTP testinden geçebilmelidir.

Ortalama ömürleri 10-12 yıl arasındadır. Beyinlerinin 5/7/8 yaşından sonra kafataslarının içine sıkıştığı ve buna bağlı olarak sahibine/başkalarına saldırması söz konusu değildir. Bu tüm dünyada yaygın bir efsanedir. Ancak hiçbir geçerliliği yoktur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0