Görüş Bildir
Haberler
Elektronik Dövmelere Hazır Mısınız?

Elektronik Dövmelere Hazır Mısınız?

Gökhan
17.04.2014 - 01:10 Son Güncelleme: 17.04.2014 - 10:52

Bu kavram hem çağ ötesi hem de tuhaf gelebilir. Ama bu sözlerimi hatırlayın; şuraya yazıyorum: Siz de bir tane edineceksiniz. Hem de düşündüğünüzden daha yakında. 

Google Motorola parçalarını Çin'in Lenovo'sına satma süreci içerisinde, ama hepsini değil. Motorola'nın geleceğe yönelik araştırma grubunu satmıyor. Örneğin İleri Teknoloji ve Projeler (Advanced Technoloy and Projects - ATAP). Raporlar Google'ın ATAP grubunun daha iyi bilinen ve daha renkli bir kaç proje üzerinde çalıştığını söylüyor. 

Bunlardan biri Project Ara, insanları üç boyutlu yazıcı ve diğer bilgisayar yöntemlerini kullanarak istedikleri herhangi bir tür telefonu aşağı yukarı yapabilecekleri modüler telefon konsepti. Google geçenlerde, Nisan 2014'te başlayacak bu proje için donanım kırma konferanslarını duyurdu. Bazıları bu telefonun gelecek yıl kadar erken bir sürede 50$ gibi düşük bir ücretle satışa çıkabileceğini söylüyor. Vay canına! Bu çok havalı! 

Bir diğer proje, 'vitamin doğrulama hapı' diye adlandırılan, yutulduğunda şifre oluşturan bir hap. Bu kulağa ilginç geliyor. 

Firma aynı zamanda elektronik dövmeler üzerinde de çalışıyor. Bir dakika -- elektronik dövme ? Bu hiç mantıklı değil. Bir dövme nasıl elektronik olabilir ki?  Elektronik dövmeler kulağa gelecek-üstü, ışınlanma aleminde bir şey, Marsı dünyasallaştırma ve ucuz iphonelar gibi geliyor. 

Herkesin elektronik dövmeler hakkında bilmeyi ihtiyaç duyduğu şey işte burada: mükemmel mantıklılar, kaçınılmazlar ve çok yakında piyasada olacaklar.  Doğrusu, önümüzdeki beş yıl içinde bunlardan en az birini deneyeceğiniz neredeyse kesindir. 

Elektronik dövme nedir? 

Öncelikle size ne olmadıklarını anlatayım; dövme değiller. Mürekkep yok, iğne yok, deriyi delmek yok.  Dövme olarak adlandırılmalarının nedeni, uygulama bakımından çocuklardaki sahte dövmelerle benzerlik göstermesidir. Plastik bir tabaka üzerinde başlıyor, deriye uygulanıyor ve plastik uzaklaştırılıyor, geride çok ince esnek silikon tel tabakasına sahip çok ince lastik yama bırakıyor. 

Elektronik dövmenin arkasındaki konsept basit. Sensörler içeren, kağıttan daha ince ve yara bandı gibi esnek ve deriye yapışabilen elektronik bir cihaz yaratmak. Gizli sos esnek elektronikler. Asıl yarar yayılmadan, acısız ve nispeten pahalı olmayan bir şekilde vücudun bir parçası olabilmesi. 

Sensörlere ilaveten, bu elektronik paket kablosuz ağ yeteneğini kapsayabilir ve sadece sensör verilerini kolaylıkla taşımakla kalmaz, aynı zamanda uzaktaki akıllı telefon ya da bilgisayarla da kontrol edilebilir. 

Elektronik dövmeler neden şimdi gerçekleşiyor?  

Neredeyse bütün büyük teknolojik devrimlere bir materyal devrimi öncülük etmektedir. Örneğin, bilgisayar devrimi yörüngesini yarı iletken materyallerin gelişine borçludur. Entegre devrelerdeki transistörlerin kabaca her iki yılda bir iki katına çıktığını belirten Moore Kuralını var eden ve vakumlu tüplerin yerine geçen silikon dahil. 

Elektronik dövme devrimi minyatür ve esnek elektroniklerin gelişiminden doğuyor. Gerçekte, esnek elektroniklerin gelişimi yıllardır işin içinde olmuştur. Telefonlardan dijital kameralara çoğu tüketici elektroniği, her şeyin küçük bir alana sığdırılmaya çalışılması amacıyla devre panoları bükülebilsin diye esnek devreler içermiştir. Ama son yıllarda, rulo yapılabilen, esneyebilen ve daha da önemlisi başarısız olmadan defalarca esneyebilen esnek devreler oluşturmak giderek daha mümkün hale geliyor. 

Elektronik dövmeler ne içindir? 

Araştırmacılar elektronik dövmeler için bütün tıbbi uygulamaları göz önüne getiriyorlar. Örneğin, vücut sıcaklığındaki çok küçük dalgalanmaları izleyip seviye ayarlanan değerin altında ya da üstündeyken alarm veren son derece kusursuz termometreler. Çok ince ve esnek olduklarından, bir termometre yaması aylar sonra yıpranmış olabilir.  Bir kaç yıl içinde hastanın hatta yeni doğmuş bir bebeğin göğsüne iliştirilen tek bir, ucuz lastik yaması kalp hızı, beslenme durumu, hidratasyon ve nefes hızı gibi bir çok yaşamsal faaliyeti geniş bir yelpazede izleyebilecek.  

Burası çoğumuzun elektronik dövmelerle yüzleşeceği yerdir. Hastalara yaşamsal işaretlerini gözlemlemek için elektronik dövme yapıştırmak muhtemelen sağlıkta yaygın hale gelecek. Ama bu fikir için doktor ofisinin ötesinde uygulamalar da var. Örneğin Google'ın yalan dedektörü olarak fonksiyon gösteren özel patentleri var. Ayrıca sesi boğazdan akıllı telefona ya da kendisine bağlı başka 

bir cihaza aktaran boğaz dövmesi de var. Bu fikir, bir mikrofon olarak gürültülü alanlarda konuşmak için çok kullanışlı olabilir. 

Electrozyme adındaki bir firma, atletik performansı hedefliyor gibi görünen elektronik dövmeler yapıyor. Bu dövmeler, ne kadar kas yorgunluğu meydana geldiğini gösteren laktat seviyesini ölçüyorlar. Yama cilt üzerindeki pH değerlerini belirliyor, bu da atletlere hidratasyon seviyesi ve diğer ölçümlerin net değerini gösteriyor. Tüm takımın böyle yamalar giydiği profesyonel futbol takımı düşünün. Sağlık ekibi onların yaşamsal değerlerini gözlemliyor ve yanma ve yaralanmaları engellemek için koça tavsiyelerde bulunuyor. 

Elektronik dövmeler nihai giyilebilen bilgisayarlardır. Vücudunuzun bir tarafına yapıştırılmış ve akıllı telefonla kablosuz bağlantılı olan elektronik yamanın neler yapabileceğini uygulama geliştiriciler bu işe dahil olduklarında kestiremeyiz. 

İlk olarak sağlık için kullanımlarımızla başlayacak, ve sonrasında elektronik sensörler ve bağlantılarla insan etiyle birleşen cyborg-gibi bir kapasiteye evrimleşecektir.

Gerçek devrim esnek elektronikler 

Elektronik dövmeler hakkındaki şaşırtıcı gerçek onların esnek elektronik devriminin tek yan ürünü olması. Başka güzel şeyleri de mümkün kılacaklar. Bunlardan biri akıllı giyim olacak. Pantolonlar, ayakkabılar, gömlek ve ceketlere yerleşik elektronikler giyilebilen bilgisayarları giyiminize taşıyacak. Google'n android şefi Sundar Pichai, bahsettiği takılabilir yazılım geliştirme kitinin olasılıklarından konuşurken 'akıllı ceket' örneğini kullanmıştır. 

Esnek elektronikler esnek cihazlara olanak verecektir- bunların ilk büyük örneği kavisli bir akılllı telefon olan LG Flex'tir. Ama biz düz dışarı açıldığında her iki yarısı boyunca devam eden ekran oluşturan kapaklı cihazları bekliyoruz. Esnek elektroniklerin başka kullanımları da olacak, ama en büyüklerinden biri elektronik dövmeler olacak. Bu pek yakında gelecek bir fikir. Bir kez geldiğinde, gerçekten yapışacak. 

Çeviren: Fadime Öztoprak (Evrim Ağacı)

Kaynak: http://evrimagaci.org/fotograf/40/5699
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın